LICA – Davor Žerjav

 

Davor Žerjav Lica – making of from pixino on Vimeo.

_

lica_prijave_za_snimanje_2015_03

Fotografski projekt: LICA

Prvi termin fotografiranja: subota, 25. svibnja 2013., od 9 do 13 h u TICM-u

Drugi termin fotografiranja: srijeda, 10. srpnja 2013., od 19 do 23 h u SOHO baru (Ljeto u gradu Zrinskih)

Treći termin fotografiranja: petak, 20. rujna 2013., od 16 do 20 h u TICM-u

Četvrti termin fotografiranja: subota, 9. studenog 2013. od 16 do 20 h u TICM-u

Peti termin fotografiranja: subota, 14. prosinca 2013. od 15 do 19 h u TICM-u

Šesti termin fotografiranja: subota, 18. siječnja 2014. od 15 do 19 h u TICM-u

Sedmi termin fotografiranja: subota, 1. ožujka 2014. od 15 do 19 h u TICM-u

Osmi termin fotografiranja: subota, 12. travnja 2014. od 15 do 19 h u TICM-u

Deveti termin fotografiranja: subota, 17. svibnja 2014. od 15 do 19 h u TICM-u

Deseti termin fotografiranja: subota, 5. srpnja 2014. od 15 do 19 h u TICM-u

Jedanaesti termin fotografiranja: subota, 24. siječnja 2015. od 15 do 19 h u TICM-u

Dvanaesti termin fotografiranja: subota, 28. siječnja 2015. od 16 do 20 h u TICM-u

– Napomene:

– primam max. do 40 prijava za ovaj termin
– fotografiram isključivo pojedinačne portrete
– ako netko želi portret u paru ili obiteljski portret to mora najaviti jer se od sada naplaćuju (pojedinačni portreti su i dalje besplatni). Cijena portreta parova i obitelji je 100 kn po jednoj fotografiji. Isplanirajte koliko fotografija želite (npr. 3 fotografije = 300 kn, 5 fotografija = 500 kn). Uplate se vrše na žiro-račun Fotokluba Čakovec (HR8023400091116033647), poziv na broj je datum, u napomenu se piše: “Donacija za Fotoklub Čakovec”. Rok uplate je srijeda 25. ožujka 2015. Za uplatu će se na snimanju dobiti račun. Uplate u gotovini na snimanju ne dolaze u obzir. Donacije će Fotoklub koristiti isključivo za opremanje fotostudija. 

– link za prijavu;

– oni koji su već sudjelovali u projektu ne mogu se više prijaviti za fotografiranje (hvala Vam na razumijevanju).

__

Davor Žerjav, autor; Fotoklub Čakovec; TICM

Davor Žerjav (fotograf) u organizaciji Fotokluba Čakovec i u suradnji s Tehnološko inovacijskim centrom Međimurje (TICM) organizira nekomercijalni umjetnički projekt radnog naziva „Lica“.   PROVEDBA PROJEKTA

Projekt se provodi u više etapa tijekom dvije godine (2013./2014.) u cilju izrade fotografskih portreta namijenjenih izlaganju na izložbi portreta (planirano za 2014./2015.), te opcionalno sudjelovanju na fotografskim salonima i natječajima te eventualno izdavanje fotomonografije.

Projekt se provodi u tri faze: fotografiranje, biranje i pripremanje fotografija za izložbu te na kraju i organiziranje izložbe isključivo u fotografskoj galeriji (banke, kafići i sl. ne dolaze u obzir kao mjesto izlaganja).

Cilj prve faze projekta je stvaranje većeg broja fotografskih portreta koje moraju odobriti, tj. autorizirati:

1.) sam autor fotografije (Davor Žerjav) i

2.) portretirana osoba (ili njezin roditelj/staratelj ako se radi o maloljetnoj osobi).

 

I. FAZA – FOTOGRAFIRANJE

__ AUTORSKI UGOVOR

Pravni odnosi između autora i portretirane osobe reguliraju se pismenim putem pomoću priloženog Ugovora koji supotpisuju autor i portretirana osoba, a službeno ovjerava Fotoklub Čakovec. Ugovorom se reguliraju autorska prava autora, pravo na javno izlaganje autorskih radova, pravo portretirane osobe da zbog eventualnog osobnog nezadovoljstva portretom autoru uskrati pravo na javno izlaganje i pokazivanje portreta.

Kada portretirana osoba potpiše Ugovor (za vrijeme fotografiranja) potrebno je još samo e-poštom potvrditi ili odbaciti fotografiju koju će dobiti na uvid u roku od najviše 15 dana od fotografiranja od samog autora.

Maloljetnici se mogu portretirati jedino uz pristanak i pismeno odobrenje roditelja/staratelja (koji mora potpisati Ugovor). Novorođenčad i djeca do 1 godine života ne mogu sudjelovati u projektu.

Ako portretirana osoba (ili roditelj/staratelj maloljetne osobe) potvrdi fotografiju, Ugovor stupa na snagu i portretirana osoba putem e-maila dobiva digitalni zapis fotografije u velikoj rezoluciji za eventualnu izradu (print) fotografije za album i sl., i drugu pogodnu za korištenje na Internetu (s vodenim žigom na njoj), a autor dobiva pravo na izlaganje fotografije kao autorskog rada i objavu putem medija (Internet, tiskovine). Autor jamči da će fotografiju koristiti isključivo u umjetničke nekomercijalne svrhe.

Ako portretirana osoba (ili roditelj/staratelj maloljetne osobe) odbaci fotografiju, Ugovor se raskida, autor gubi pravo javnog izlaganja i objavljivanja fotografije, a portretirana osoba gubi pravo na digitalni zapis fotografije u punoj rezoluciji.

Podaci koje portretirana osoba mora ispuniti u Ugovoru prilikom procesa fotografiranja su:

– Ime i prezime (godina rođenja)

– Adresa

– E-mail

– Kontakt telefon ili mobitel

AUTORSKI KONCEPT I IZRAZ

Autor projekta ima svoj koncept rada i izraza i od njega ne odstupa na zahtjev portretirane osobe niti treće osobe. Ugrubo: fotografije su isključivo u crno-bijeloj tehnici, formata 2 x 3, s čistom bijelom ili crnom pozadinom i portretiranom osobom u krupnom planu, isključivo en-face. Osvjetljenje koje će se koristiti je isključivo sustav bljeskalica (ne prirodno svjetlo). Autor shodno vlastitom ukusu i znanju ima pravo na sitne „kozmetičke“ intervencije (retuširanje) originalnog digitalnog zapisa. Na jednoj fotografiji prikazuje se uvijek samo jedna osoba (lice). Izuzetak su manja djeca koja ne mogu samostalno sjediti na stolici koja se mogu fotografirati s jednim od roditelja. Za jednu osobu izrađuje se samo jedan portret.

Portretirana osoba ne može koristiti nikakav rekvizit za vrijeme portretiranja, ne može se fotografirati u službenoj uniformi (policija, vojska, zrakoplovstvo, pošta i sl.), ne može imati nikakva nacionalna, politička niti navijačka obilježja na sebi.

 

PREPORUKE ZA PORTRETIRANE OSOBE

Autor ne preporuča odijevanje u potpuno bijelu majicu ili košulju. Boja odjeće nije važna i može biti crna. Autor preporuča laganiju, decentnu šminku ženskim osobama (pogotovo sjenila, olovke i ruž) te uobičajenu frizuru. Ne preporuča se fotografiranje u sunčanim naočalama i kapi (osim ako portretirana osoba smatra da je to obilježje njezine osobnosti).

Sam proces snimanja po portretu traje oko 10-15 minuta, ciklusi su u trajanju do 4 sata, dakle, u jednom ciklusu je moguće fotografirati 16-25 portreta. Preporuča se najava dolaska na snimanje kako bi se vremenski lakše isplaniralo snimanje i kako bi bilo što manje čekanja. U slučaju većeg interesa snimanje će se vršiti subotom i nedjeljom prema dogovorenim terminima.

__

II. FAZA – BIRANJE FOTOGRAFIJA

__

Od nekoliko urađenih snimaka autor u dogovoru s portretiranom osobom na samom snimanju bira najbolju fotografiju (na prijenosnom računalu). Autor biranje može provesti i sam ako to portretirana osoba želi. U roku od 15 dana autor će na uvid poslati fotografiju portretiranoj osobi koja ima isto toliko vremena prihvatiti ili odbiti autorski rad putem e-pošte. Fotografija koju potvrde autor i portretirana osoba (ili njezin roditelj ako se radi o maloljetnoj osobi) autorsko je djelo koje će služiti isključivo u umjetničke, nekomercijalne svrhe.

__

III. FAZA – PRIPREMA I POSTAV IZLOŽBE

__

Za pripremu i organizaciju izložbe fotografija radnog naziva „Lica“ zadužen je Fotoklub Čakovec koji će osigurati neovisnog i stručnog selektora izložbe, pripremiti sav popratni materijal (predgovor, objave za medije, deplijan, plakate, pozivnice) te osigurati tehničke uvjete za provedbu izložbe (okviri za fotografije, postav izložbe, mjesto izlaganja). Izložba se planira u 2014./2015. godini.

Svi sudionici projekta „Lica“ bit će elektronskim putem obavješteni o organiziranju izložbe na vrijeme. Svi će portreti biti uključeni u izložbu u manjem formatu, a oni odabrani od strane selektora izložbe bit će izloženi u većem formatu (40 x 60 cm). Fotografije s izložbe nakon izlaganja pohranit će se u arhivi Fotokluba Čakovec.

mapa_ticm_fkck mapa_centar_ticm

lica_promo1

7 comments:

  1. poštovanje ,pošto nisam uspjela prvi puta ,prijaviti se pa bih vas lijepo zamolila ako mogu sad ja bi ppojedinačno htjela sliku sebe i svoje dijece sina Ninu,i svoje blizanke Saru i Maju….unaprijed zahvaljujemo Family Novak ,tata nam se nažalost ne voli slikati….!!!Pozdrav!!!

  2. Poštovanje, ne razumijem pitanje. Mislite li pod time snimam li ja portrete mobitelom? Ako to pitate, moj je odgovor: ne, radim samo s fotoaparatom. LP

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.