Promišljati fotografski

Knjigu “Promišljati fotografski, 2. dopunjeno i prerađeno izdanje” autora Davora Žerjava možete naručiti kod nas, šaljemo ju na Vašu adresu. Knjigu možete naručiti po cijeni od 150 kn. Troškovi slanja za Republiku Hrvatsku su 15 kn.

Sve što trebate jest ispuniti obrazac sa svojom točnom poštanskom adresom, uplatiti iznos od 150 kn (+ 15 kn poštarina) prema uputama (dolje u sivom pravokutniku) i knjiga će Vam biti poslana na kućnu adresu.

OPIS KNJIGE:

Prvijenac u Edukativnoj biblioteci Fotokluba Čakovec autora Davora Žerjava knjiga je o fotografiji kojoj je cilj obrazovati široku publiku bez nepotrebnog zavaravanja čitateljstva da u fotografiji postoje prečaci i da se fotografija može naučiti u par poteza. Autor je sadržajem obuhvatio tehničke, tehnološke, praktične, povijesne, likovne, estetske, psihološke i filozofske aspekte fotografije u suvremenome svijetu pišući razumljivim i jednostavnim jezikom. Knjiga je primjerena svima koji medij fotografije koriste na različite načine; u kreativnom, umjetničkom, amaterskom i profesionalnom radu. Mogu je koristiti i početnici i znalci. Opremljena je s 50 ilustracija i preko 200 fotografija članova Fotokluba Čakovec od kojih su velika većina originalni autorski radovi.

Prolistajte knjigu:

Cijena: 150 kn
Format: 21 x 20 cm
ISBN: 978-953-56785-5-7
Broj stranica: 240, boja
Uvez: meki
Godina izdanja: 2011. / Godina reizdanja: 2019.
Izdavač: Fotoklub Čakovec

Narudžba knjige “Promišljati fotografski” i plaćanje:

Ne šaljemo pouzećem!

Na uplatnici pod model upišite 00, pod poziv na broj 0001, a kao svrhu navedite naziv knjige “Promišljati fotografski”.

IBAN Fotokluba Čakovec je HR8023400091116033647 pri Privrednoj banci Zagreb. Knjige se isporučuju (šalju Hrvatskom poštom) čim izađu iz tiska (planirano vrijeme je tijekom mjeseca ožujka 2019.).

Vaše dodatne upite šaljite na info@fotoklub-cakovec.hr

Knjigu je moguće poslati i u inozemstvo no nažalost je tada cijena dostave 88,00 kn, a uplata se vrši u banci u Eurima. Detalje ćemo Vam javiti u e-pošti.

Rekli su o knjizi…

Ranko Smokvina (čitatelj, Sušak, 11. 2. 2019.): “Poštovani gosp. Žerjav, pročitao sam Vašu knjigu ‘Promišljati fotografski’ i jako mi se je svidjela. Jedna je od rijetkih knjiga o fotografiji kod koje sam često, čitajući, zastao i sam u sebi se složio s Vama tj. autorom (inače imam puno fotografskih knjiga). Ja sam po profesiji pomorac / ekonomist / informatičar, sada u mirovini. Desetak godina (otprilike od 14. do 24.) intenzivno sam se bavio fotografijom. Sada u mirovini, sam opet pokušao ali na drugačiji način. Inače, moja je obitelj fotografska, moj otac Abdon je osnovao fotoklub na Sušaku još prije 2.svj.rata, a moj brat Miljenko se stalno bavio fotografijom. Htio bih Vam čestitati na knjizi. Druge knjige još nisam pročitao, ali vjerujem da su isto tako dobre. Oduševljen sam kako slikom Maria Blaževića – Freedom, toliko i Vašim komentarom. Puno uspjeha Vam želim s novim izdanjima i lijepo Vas pozdravljam.”

Mirna Vidić (čitateljica, Zagreb, 9. 1. 2016.): “Dobra večer, slučajno sam surfajući netom naišla na vaše foto društvo iz Čakovca i ponudu vaših knjiga, pa sam se za rođendanski poklon odlučila baš na tu knjigu . Želim vam samo reći kako nikada nisam požalila već sam jako sretna zbog te odluke. Sve pohvale vama kao autoru i ovoj predivnoj knjizi. To je baaš nešto što sam dugo tražila, uglavnom uzaludno. Knjiga je napisana stručno, a tako jednostavno i dostupno svakome. Mislim da je bliska svakom amateru u fotografiji, a isto tako dobro dođe i svakom profesionalnom fotografu i sigurno je i njemu zanimljivo štivo. Čitala sam mnoge knjige o fotografiji, jer me to jako zanima, ali uglavnom osim Kelbyjevih knjiga druge me baš nisu oduševile. Evo sada sam našla jednog hrvatskog Kelbyja i jako sam sretna zbog toga. Knjiga je obuhvatila sva bitna područja i sigurno puno pomogla kako onima koji se tek susreću s fotografijom, tako i onima koji već jesu u fotografiji, ali žele proširiti svoje znanje i bolje naučiti neke dijelove koji baš nekako fale u tom ogromnom području. Jer baviti se fotografijom koliko to izgleda jako jednostavno na prvu, samo imaš fotić i klikneš, tek kada se duže trudiš oko toga shvatiš kako je to sveobuhvatno područje i koliko toga se mora učiti, vjerovatno cijeli život da bi se napravila i koja dobra fotografija, a ne samo obična gomila slika, koje i nemaju neku svoju priču i ne nose baš puno s estetske strane, a i ne mogu nikoga zainteresirati. Baš volim fotografiju i jako mi je žao što nisam iz Čakovca da se mogu pridružiti vašem fotoklubu i proći kod vas neku školu fotografije ili barem tečaj, jer cijelo vrijeme sama učim i mislim da bi mi baš dobro došlo takvo što. A vi ste vidim zbilja stručnjak s puno znanja, a koji zna to znanje i prenjeti na druge na jednostavan pristupačan način, a ne stvoriti od svega cijelu filozofiju. Evo kako sam i ja stvorila filozofiju od ovog maila, a htjela sam samo reći koliko sam oduševljena vašom knjigom i dati sve pohvale za vaš rad. Sigurno ću se još puno puta vraćati vašoj knjizi i uživati u njoj i nadam se naučiti dosta iz nje. Hvala i samo nastavite takvim fantastičnim radom. Veliki pozdrav.”

Dubravka Polonijo Juriša (čitateljica, Rijeka, 18. 12. 2014.): „Pročitala sam prvu od dvije knjige, “Promišljati fotografski”, i nakon te knjige zaista imam drugačiji pogled na fotografiju, ali i same fotke. Puno kritičnije ih promatram, kako tuđe tako još više vlastite. Vrlo lijepo, jednostavno, ali i promišljeno napisana knjiga. Veselim se krenuti čitati drugu knjigu “Kôd fotografske slike” jer vjerujem da će me odvesti u još veću dubinu i suštinu fotografije i njene interpretacije, a također se nadam da sam nešto i naučila što ću ubuduće primjenjivati kod fotografiranja, a da to ne bude samo klikanje. Ovim knjigama ću se definitivno ponovo i ponovo vraćati i čitati ih s vremena na vrijeme. Jako lijepo napisano i, rekla bih, vrlo stilski dorađeno. Hvala Davoru i ostalima koji dijele svoje znanje i vještine s nama ostalima.“

Želimir Beštak (čitatelj, Zagreb, 5. 11. 2014.): “Čestitam na prvoj knjizi, izvrsno štivo, pisano ljudskim jezikom, prava stvar za potaknuti nekog mladca s idejom na pravi put stvaranja. Vidi se da je pisana za čitatelje, vidi se to na prvi pogled, i to joj po mojem mišljenju i dodaje posebnu vrijednost u današnjoj gomili komercijalnog i lakoprodajnog šuma…”

Andrej Čikvari (čitatelj, Vinkovci, 8. 9. 2013.): “Pozdrav, imam 16 godina i iz Vinkovaca sam, nedavno sam se amaterski počeo baviti fotografijom i danas sam završio sa čitanjem vaše knjige ‘Promišljati fotografski’ i želim vam reći kako mi se jako svidjela i zahvaliti vam na tako detaljnom uvidu u svijet fotografije. Vrlo je teško pronaći kvalitetnu knjigu o fotografiji jer se većina njih bazira na opremi stoga mi je jako drago da sam naišao na ovu vašu!

Pozdrav iz Vinkovaca,

Andrej Čikvari”

Zoran Zuber (čitatelj, Zadar, 15. 2. 2013.): “Poštovani, želim Vam se zahvaliti na prekrasnoj i edukativnoj knjizi koju upravo čitam. Pristup kojim gospodin Žerjav uvodi početnika ili amatera u svijet fotografije naprosto je izvanredan. Želim svima puno sreće u daljnjem radu i puno lijepih fotografija.
… Vi ste me Vašom knjigom više naučili o fotografiji nego sve internet stranice i ostala literatura koju sam uspio nabaviti jer na tako jednostavan i lijep način objašnjavate komplicirane pojmove, tj. prilagodili ste knjigu svim uzrastima u čemu Vam je sigurno pomogao rad s djecom, a u duši smo na kraju krajeva svi djeca. Nadam se da će knjiga dobiti i tvrdi uvez te biti prevedena na druge jezike.”
Tihomir Kovačević (čitatelj, Osijek, 22. 10. 2012.): “Iskoristio bih priliku i čestitao Vam na hrabrosti i trudu da napišete i izdate knjigu ove vrste za usku čitalačku publiku u prostoru i vremenu gdje je sve manje navika kupovati i čitati, a pogotovo učiti iz knjiga.
Učiti pogotovo, a učiti o i za hobije to je danas zbilja rijetkost.
Fotografijom, izlagačkom, kao i redovitim odlaskom u Fotoklub „Osijek“ bio sam opsjednut dvadesetak godina, do domovinskog rata, a tada su došli neki novi poslovi, obveze,..a u Klub neki novi klinci, osim rijetkih vječitih mladića kao Miroslav Adam, Boris Sontacchi,.., izlagali smo, skupljali bodove i stjecali izlagačka i stručna zvanja (ja sam došao do FA I FSJ i Instruktor FSJ), putovali, imali u Klubu lijepu biblioteku knjiga i foto časopisa, i to čitali i razmjenjivali iskustva, održavali i posjećivali izložbe, salone, projekcije,..
Skupio sam znatnu kolekciju Foto-kino revija i knjiga o teoriji fotografije na hrvatskom i sličnom jeziku, revije sam poklonio Klubu, a biblioteku sam zadržao.
Zato me jako obradovalo Vaše izdanje i Vaš pokušaj da pokrenete izdavanje foto biblioteke u čemu Vam od srca želim da uspijete, a ja ću Vam kupovanjem Vaših izdanja skromno pomoći.
Želeći Vam svako dobro srdačno Vas pozdravljam!
S poštovanjem,
Tihomir Kovačević”

Željko Jović (član FK “Klik” Sveta Nedjelja, 10. 5. 2012.): “Knjiga je odlična i svaki fotograf bez obzira na znanje trebao bi je pročitati, čestitke autoru.”

Ivica Nikolac (predsjednik Hrvatskog fotosaveza, 14. 3. 2012.): „Promišljati fotografski knjiga je koju bi trebao imati svaki početnik u fotografiji. U moru raznih knjiga o fotografiji, ova se izdvaja između ostalog i po tome što je zbog njenog “udžbeničkog” karaktera, podjednako dobra, kako za početnike, tako i za one koji se godinama bave fotografijom, a još nisu uspjeli savladati (prepoznati) sve elemente njene estetike. Da me nitko krivo ne shvati, nije važno samo imati dobar fotoaparat, zrno talenta i vremena na pretek da bi se netko bavio fotografijom i usput procjenjivao tuđe fotografije po principu sviđa mi se – ne sviđa mi se. Potrebno je ipak malo temeljnog znanja iz područja likovnosti i osnova estetike, a to se u ovoj knjizi može naći… Dakle, svakako imati.“

Digital Foto Magazin (10. 2. 2012.): „Fotoklub Čakovec nas je iznenadio odličnom knjigom.“

Max Juhasz (umjetnički fotograf iz Zagreba, 26.1.2012.): „Pročitah je s užitkom. Istina, preskočio sam 1. dio (temelji fotografije), a obratio pažnju na 2. i 3. dio gdje knjiga progovara o osnovama likovnog jezika te o kreativnom fotografskom pristupu i mišljenju. Kako već rekoh, uz Fizijevu knjigu o fotografiji, ovo je druga najozbiljnija knjiga domaćeg autora a koja uz osnove nužne svakom početniku, pruža i nešto više što se svakako ne smije zanemariti. Čestitke još jednom i hvala na krasnoj posveti ;)“

Snjež Bjež (čitateljica, 5. 1. 2012.): „Pozdrav autoru knjige “Promišljati fotografski”! Knjiga je danas (dobro)došla i sa oduševljenjem je listam, a ovih dana ću je bolje proučiti, mada mi se već sada čini da sam pametno uložila svoje kunice :-)“

Željko Juras (čitatelj, 5. 12. 2011.): „Dobra večer Davore, ako ćeš se prisjeti prije izvjesnog vremena pitah te za korištenje tvojeg fotografskog priručnika u PDF formatu koji si stavio na stranice škole, a za potrebe tečaja u osnovnoj školi u Slatini. Priručnik ti je bio baš onako zgodan za osnovce i mi smo ga printali svakom tečajcu. Onda vidjeh da si napisao i knjigu pa rekoh sebi kad je priručnik bio dobar, mogla bi biti dobra i knjiga. Danas mi je stigla poštom i mogu ti reći samo da od doba Fizija nisam u rukama držao tako dobro fotografsko štivo. Lijepo si to napravio i sada ću naručiti još jednu, ovu ću pokloniti. … Želim ti da ubrzo tiskaš drugo izdanje i to u što većem tiražu. … vidim na linku da su reakcije odlične i meni je jako drago da je naš čovjek napisao tako dobar priručnik (a ne samo da po knjižarama imamo prijevode) i to k tomu fotoamater, ljubitelj fotografije.“

Mario Kociper (čitatelj, 27. 11. 2011.): „Pohvaljujem ovaj vaš projekt – knjiga je pravo malo blago – kako tekstualno, tako i vizualno i od srca čestitam Davoru i svima koji su pridonijeli da “Promišljati fotografski” ugeda svjetlo dana!“

Tomislav Vidaček (čitatelj, 14. 11. 2011.): „Pročitah knjigu, svaka čast autoru, pametno potrošenih 150kn ;)“

Branimir Horvatin (čitatelj, 23. 10. 2011.): „Jedna primjerak je udomljen, počeo sam ga čitati i priznajem da je pravo osvježenje u moru svih onih koje sam do sad pročitao.“

Bruno Stanko Jonny (čitatelj, 15. 10. 2011.): „Knjiga ti je odlična ..sve super objašnjeno cijena jest malo veća od pojedinih knjiga o fotografiji ali u njima nije sve tak fino posloženo, ali vrijedi te novce i preporučam je svakome tko se želi baviti fotografijom… čestitke majstore.“

26 comments:

  1. Pročitah vliki dio knjige , poslje podosta knjiga o fotografiji , jedna od potpunih za početnike ali i napredne fotografe.Jako mi je interesantan detalj da autor sve objašnjava kroz likovnost, a fotografije koje pokrepljuju tekstove su izvrsne jer izvrsno prikazuju i nema zabune kod onoga “što je pisac htio reć”

    Preporuka svima , amaterima,fotografima ali i profesionalcima jer daje jedno osvježenje i tjera na pokretanje vlastitog fotografskog promišljanja.

  2. Knjigu još nisam pročitao,ali sam je odmah naručio pročitavši krasne komentare te pozitivne kritike naših vrsnih fotografa. 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.