Kreativna makrofotografija

0_naslovnica_web_500_pix

Knjigu “Kreativna makrofotografija”, treću u Edukativnoj biblioteci Fotokluba Čakovec autora Petra Sabola i Davora Žerjava možete naručiti kod nas, šaljemo ju na Vašu adresu. Knjigu možete naručiti po cijeni od 180 kn. Troškovi slanja za Republiku Hrvatsku su 15 kn.

Knjiga bez zadrške prenosi iskustvo Petra Sabola, najnagrađivanijeg hrvatskog fotografskog autora čije je uže područje bavljenja fotografijom makrofotografija i snimanje divljine (ptice). Sabolovo iskustvo tekstom i dokumentarnim fotografijama prenosi Davor Žerjav, autor dviju uspješnica, knjige “Promišljati fotografski” (koja je rasprodana) i knjige “Kod fotografske slike”. Kreativna makrofotografija je opremljena sa stotinjak Sabolovih autorskih radova i ima opseg od 276 stranica, bogato ilustrirana i opremljena vrhunskim fotografijama. Predgovor za knjigu napisao je mr. sci. Siniša Golub, ravnatelj Javne ustanove za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Međimurske županije.
Cijena: 180 kn
Format: 21 x 20 cm
ISBN: ISBN 978-953-56785-3-3
Broj stranica: 276, boja
Uvez: meki
Godina izdanja: 2016.
Izdavač: Fotoklub Čakovec

Narudžba knjige “Kreativna makrofotografija” i plaćanje.

U ovom trenutku je moguće platiti samo preko uplate na žiro račun Fotokluba Čakovec. Cijena jedne knjige u  je 180 kn. Poštarina je 15 kn. Ne šaljemo pouzećem!

Na uplatnici pod model upišite 00, pod poziv na broj 0004, a kao svrhu navedite naziv knjige koju kupujete (za “Kreativna makrofotografija”).

Ako naručujete komplet, na uplatnici pod model upišite 00, a pod poziv na broj:

 2345 (KOMPLET 1 – Kod fotografske slike + LICA + Kreativna makrofotografija + Nagovor na odvažnost)

 0234 (KOMPLET 2 – Kod fotografske slike + LICA + Kreativna makrofotografija)

 0024 (KOMPLET 3 – Kod fotografske slike + Kreativna makrofotografija)

 0034 (KOMPLET 4 – LICA + Kreativna makrofotografija)

 0045 (KOMPLET 5 – Kreativna makrofotografija + Nagovor na odvažnost)

 a kao svrhu navedite naziv knjiga koje kupujete.

IBAN Fotokluba Čakovec je HR8023400091116033647 pri Privrednoj banci Zagreb. Knjige se isporučuju jednom tjedno (šaljemo isključivo Hrvatskom poštom).

Vaše dodatne upite šaljite na info@fotoklub-cakovec.hr

Molimo Vas da ispunite narudžbenicu u nastavku:

_________________________________________


VAŽNA JEZIČNA NAPOMENA:

Možda Vam je čudna riječ “makrofotografija“, ali ona je pravopisno ispravna. U hrvatskome jeziku makro- u značenju velik, dug postoji isključivo kao predmetak (prefiks). Postoji, doduše, riječ “makro” koja ovisno o naglasku može značiti “muškarac koji osigurava prostitutkama klijentelu, uzima dio zarade; svodnik” ili “niz zabilježenih pritisaka tipaka i naredbi; makronaredba, makroinstrukcija” (informatika). Zato je krivo pisati “makro fotografija” ili “makro-fotografija“, nego isključivo pišemo “makrofotografija“, sastavljeno kao složenicu.

Isto tako, ne piše se “makro objektiv” ili “makro-objektiv“, nego isključivo “makroobjektiv“. Nadalje, pišemo “makroprsten“, a ne “makro prsten” ili “makro-prsten” te isto tako “makromijeh“, a ne “makro mijeh” ili “makro-mijeh“. Pišemo i “makroleća“, a ne “makro leća” ili “makro-leća“. No, vjerojatno ste shvatili već na prvome primjeru.


Rekli su o knjizi…

_________________________________________

Bojan Božić (Novi Sad, Srbija, 3. 9. 2017., čitatelj, PP, Facebook): „Obavezno štivo za sve fotografe entuzijaste, priručnik bez koga se moderna makrofotografija ne bi mogla ni zamisliti. Umesto dosadnog i zamornog teoretisanja, Davor i Petar će vam sopstvenim primerima i praktičnim savetima približiti ovaj divni segment fotografije. Ne, nećete dobiti ribu, ali ćete dobiti izvrsnu ribolovačku obuku. Dalje je sve na vama…”

Denis Stošić – pogledajte PORTFOLIO – (Karlovac, 1. 6. 2017., čitatelj, fotoreporter, objava na facebooku): 

“Prije nekoliko mjeseci u trgovini foto opreme „Prizma d.o.o.“ u Zagrebu naišao sam na zanimljivu knjigu naslova „Kreativna makrofotografija“, autora Petra Sabola (fotografije) i Davora Žerjava (tekst). Već nakon prvih stranica, knjiga me oduševila, kako stilom pisanja tako i fotografijama. Naime, autor fotografija; Petar Sabol najnagrađivaniji je hrvatski fotograf, kojeg ubrajaju među 50 najboljih svjetskih fotografa Sony World Photograph Awards natjecanja. Davor Žerjav je napisao izvrstan, logičan i informativan tekst koji se temelji na iskustvima oba fotografa, iz kojega mogu učiti i početnici i napredni fotografi. Knjiga je ovo za svaku preporuku ne samo onima koje zanima makrofotografija, već fotografija općenito. Malo je ovako kvalitetnih tekstova i ovoliko informacija na jednom mjestu. Kako to obično biva, kad se šalje pozitivna energija, tako sam uspio nabaviti izvrstan makro objektiv Sigma 180 mm f/3,5 kojim sam jutros prvi puta fotkao kišne kapi i kukca u dvorištu.” 
Iz privatnih poruka (Denis Stošić):
“Ma knjigu ste tako dobro napisali da mi je gušt čitati po nekoliko puta pojedina poglavlja. Radio sam 15 godina kao fotoreporter za Novi list, Karlovački tjednik i surađivao sam sa još nekim časopisima do 2008. No tek sam zadnjih 4-5 godina, otkad se educiram zahvaljujući Kelby One stranici, napravio pomak. Prije par mjeseci sam došao u Prizmu kupiti dio opreme i vidim Vašu knjigu. Nisam tada imao kod sebe dovoljno, ali sam došao za dva tjedna po drugi dio opreme i knjigu. Jednostavno je nisam mogao ispustiti iz ruku.
…ova knjiga je biser fotografskog štiva. Do sada su domaće knjige o fotografiji bile toliko zapetljane i zakukuljene u tehnikalijama da su odbijale svaku pomisao na kreativu. Ljudi su stjecali dojam da je fotografija isključivo tehnička disciplina. Ova knjiga konačno Aleluja, pokazuje kako je potrebno dobro poznavati i tehničku stranu i biti kreativan, odnosno raditi ono što čovjeka veseli. Taj čin stvaranja je onda poput magije, jer se poklopi pozitivna energija, motiv i ljubav prema fotografiji. Petrove fotografije sam prvi puta vidio na nekim inozemnim stranicama. Onda sam došao na Salon u ZG, jer su mi bile primljene fotke. Htio sam se tamo upoznati s Petrom, ali je bio u gužvi i nisam ga htio smetati. Poslao sam mu mail, oduševljen i iskreno sretan njegovom kreativnošću. Odgovorio mi je pa me to još razveselilo i uvjerilo kako samo pozitivan čovjek može stvarati ovakvu umjetnost. Ne mogu Vam opisati koliko sam sretan što imamo takve autore u Hrvatskoj. Ova knjiga je, bar za mene, najvažnija foto knjiga u HR, koja odgovara na sva moguća pitanja.”

Martina Šiljeg (Opuzen, 27. 1. 2017., čitateljica, objava na Facebooku): „Hrana za moždane vijuge. Stigao i meni moj primjerak ove iznimne knjige. Preporučam svima, garantiram da nećete požaliti. Samo ćete tražiti slobodan trenutak za sebe kako bi je mogli otvoriti iznova i iznova. I učiti.”

Vedran Tolić (Zagreb, 20. 1. 2017., objava na osobnim web-stranicama www.vedrantolic.com): „***Svjetsko, a naše. Tako bi se mogla rezimirati knjiga Kreativna makrofotografija koju su napisali Petar Sabol i Davor Žerjav.***
***Knjiga Kreativna makrofotografija bez problema može stati uz bok svim spomenutim naslovima. Kupio sam je krajem prošle godine kada je i izašla, a malo po malo sam je iščitavao ovisno o slobodnom vremenu. Također smatram da se svi mi u fotografskoj zajednici s ovih prostora trebamo držati skupa, pa i mislim da kupovine predstavljaju jedan takav oblik podrške. To i nije nikakav problem kada je u pitanju kvalitetan završni proizvod.***
***Bez obzira što je naslov specijaliziran, mislim da ona svakom početniku treba biti ”must have” literatura. Neka vas naslov ne zbuni, jer na više od 100 stranica možete čitati osnove. Što je blenda, ISO, brzina zatvarača, koje modove na fotoaparatu kada koristiti, zašto JPEG, a zašto RAW, razlike u objektivima, fotoaparatima, stativi, bljeskalice, plus brojna dodatna oprema… 
Sve navedeno predstavlja samo manji dio materijala koji ćete pronaći u knjizi. Osobno ne mogu reći da sam naučio nešto novo na svim tim stranicama, ali uvijek je dobro podsjetiti se. No, ono što je ”novo” barem za mene je činjenica da domaći autori izdaju jedno ovako kvalitetno izdanje. Kako knjiga odmiče, tako postaje i sve više specijalizirana i mislim da su autori napravili odličnu mjeru općenitih i specijaliziranih stvari.***
***Stil pisanja je jednostavan i razumljiv, a određeni su dijelovi popraćeni uz kvalitetne grafike kao što su dijelovi za filtre za približavanje, produžene prstenove, reversne adaptere, telekonvertere i brojne druge. Grafike daju još veće vizualno bogatstvo knjizi. Oni koji prate Sabolov rad znaju da je on poznato ime ne u hrvatskim okvirima, nego u svjetskim. Slučajno sam prije nekog vremena saznao za njega jer koristi Sony fotoaparat i dok sam gledao njegove fotke, samo se jedno vrtjelo glavom – kako čovjek dobro radi!***” KOMPLETNU RECENZIJU KNJIGE PROČITAJTE NA WEB-STRANICAMA VEDRANA TOLIĆA