Izložba fotografija mladih umjetnika iz projekta SUKUS

 

Dragi prijatelji fotografije, čast nam je pozvati vas na otvorenje izložbe fotografija mladih umjetnika, srednjoškolaca, koji su kroz projekt SUKUS (Srednjoškolci u kulturnim i umjetničkim sadržajima) i uz vodstvo Davora Žerjava, Davorina Mancea i Filipa Lučina pripremili izložbu nakon jedne godine intenzivnih predavanja i fotografskih vježbi. Izložba se otvara u srijedu 20. veljače 2019. u dvorani Scheier u Čakovcu.

Predgovor izložbe pročitajte u nastavku.

Na razmeđi


U kojem će se smjeru razvijati fotografja budućnosti, to ovisi samo o mladim umjetnicima na kojima ostaje zacrtati trase i smjerno kročiti tamo gdje se prijašnje generacije nisu usudile prolaziti. Hoće li budućnost odrediti nova tehnologija, novi načini dijeljenja kreativnoga rada putem platformi kao što su Instagram i Facebook ili pak možda neke nove autorske vizualne tendencije, teško je to u ovome trenutku precizno ustvrditi.

Zrela generacija tu ima veliku odgovornost. Ona mora prenositi najbolja iskustva i znanja na mlađe i to je jedan od ciljeva projekta SUKUS. Fotografska je radionica za srednjoškolce izložbom zaokružila jedan ciklus transfera vizualnoga međugeneracijskog iskustva Fotokluba Čakovec kroz suradnju Davorina Mancea, Filipa Lučina i moje malenkosti. Nakon teorije i praktičnih vježbi, analiza djela, biranja radova i njihove pripreme za izlaganje, veliko fnale moralo se dogoditi u javnosti, među publikom. I to na klasičan način.

Izložba fotografja „Na razmeđi“ nalazi se na granici između staroga i novoga vizualnog mišljenja i osjećanja. Mladi autori, njih sedam: Jelena Molnar, Zita Treščec, Marko Tilošanec, Petra Gašparić, Paula Krnjić, Andrija Joža Koren i Mirjam Krznarić, započeli su svoj put u fotografiji intenzivnim vježbama i praktičnim radom. Autorski se rukopisi kod njih još uvijek ne mogu jasno razabrati (to je u fotografji ionako neobično teško postići), no naznake postoje. Pred mladim je umjetnicima opsežan i dugotrajan proces vizualnoga sazrijevanja. Svejedno, oni već sada pokazuju iznimnu vizualnu pronicljivost i maštu. Savladali su osnove fotografskih tehnika i okušali se u naprednim fotografskim procesima. To im je omogućilo otvaranje novih horizonta u vizualnome kanalu percepcije i kognicije. Isprobavaju nove tehnike, ispituju granice, promatraju i uviđaju, bilježe. Oštri su prema vlastitome radu. Kritički se postavljaju spram posvemašnjega fotografskoga kiča. Ta kritičnost je možda najvažnija osobina koja će im pomoći u fotografskome rastu. Ako kritičnost i samokritičnost popuste, njihov će napredak stati.

Autori su svoje radove hrabro izložili javnosti i u tome imaju moju potpunu podršku. Zajedno s njima, čvrsto stojim iza svakoga fotografskog rada na izložbi. Promatračima te će fotografje pokrenuti misli i osjećaje. Uzmite vremena i promatrajte ih. Uronite u njih dublje. Poniranjem u vizualne zabilješke, ulazite u svijet autora. Komunicirate. Taj proces recepcije umjetničkoga djela važan je i za autore i za publiku. 

Davor Žerjav

Comments

comments


About Davor Žerjav

Davor Žerjav je član Fotokluba Čakovec od 2009., zaljubljenik u fotografiju, autor knjiga "Promišljati fotografski", "Kôd fotografske slike", "LICA" i "Kreativna makrofotografija" te pokretač Edukativne biblioteke Fotokluba Čakovec i biblioteke Fotomonografije Fotokluba Čakovec. U klubu u suradnji s kolegom Sinišom Ludašem - Pixinom vodi radionicu Portretna fotografija, s kolegom Davorinom Manceom vodi radionicu Praktična reklamna fotografija, i Ljetnu školu fotografije za djecu. Bavi se studijskom i portretnom fotografijom. http://davorzerjav.from.hr/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.