Marko Vrdoljak Čakovcu predstavio dvije fotomonografije

Prošle je godine Marko Vrdoljak izdao dvije fotomonografije – drugu po redu službenu fotomonografiju Nacionalnoga parka Brijuni (prvu je izdao 2010.) i knjigu aktova posvećenih ljepoti žene “1/250 sec., f16, xx”. U trosatnome druženju s čakovečkom, varaždinskom, koprivničkom pa i lendavskom publikom Vrdoljak je nesebično dijelio svoje bogato fotografsko i životno iskustvo.

O Brijunima su se tako mogli čuti i vidjeti mnogi detalji ljepote brijunske prirode, umjetničkih djela koja se zapečaćena čuvaju u mraku i hladovini spremišta te tajnovitosti brijunske arhitekture i rezidencijalnih objekata koji su inače nedostupni široj javnosti, ali su fotografski zabilježeni u monografiji koja je tek netom izašla iz tiska. Autor je otvoreno govorio o svojim vizualnim istraživanjima i otkrićima na Brijunima kojima šeće uzduž i poprijeko već osam godina kao službeni fotograf Nacionalnog parka. Zbog toga je ta knjiga ne samo vrlo vrijedan dokument trenutnoga stanja jednoga našeg nacionalnog parka, nego i hvalospjev ljepoti prirode i vrijednosti kulturne povijesti.

U drugome je dijelu predavanja predstavljena knjiga aktova koju je Vrdoljak izdao u vlastitoj nakladi jer je htio potpunu umjetničku slobodu uređivanja. U dogovoru sa svim ženama koje su stale pred njegov objektiv, autor je knjigom odlučio pomoći udrugama koje su angažirane oko borbe protiv raka dojke – “SVE za NJU” i “EUROPA DONNA Hrvatska”. Time je, osim posvećenosti ljepoti žene u pravome smislu riječi, knjiga postala i izdanje koje je hommage ženskoj hrabrosti. Vrdoljak je detaljno opisao proces snimanja aktova koji je specifičan i posebno delikatan, pogotovo na razini odnosa fotografa i modela, kako u smislu pravnih zahtjeva, tako i u smislu načina komunikacije i kreativnoga procesa.

I jedno i drugo predavanje izazvalo je raspravu i niz pitanja upućenih od strane zainteresirane publike.

Comments

comments


About Davor Žerjav

Davor Žerjav je član Fotokluba Čakovec od 2009., zaljubljenik u fotografiju, autor knjiga "Promišljati fotografski", "Kôd fotografske slike", "LICA" i "Kreativna makrofotografija" te pokretač Edukativne biblioteke Fotokluba Čakovec i biblioteke Fotomonografije Fotokluba Čakovec. U klubu u suradnji s kolegom Sinišom Ludašem - Pixinom vodi radionicu Portretna fotografija, s kolegom Davorinom Manceom vodi radionicu Praktična reklamna fotografija, i Ljetnu školu fotografije za djecu. Bavi se studijskom i portretnom fotografijom. http://davorzerjav.from.hr/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.