Otvorena skupna izložba “Kolekcija”

autori_izlozba_kolekcijaf:Danijel Blažeka

U petak, 18.11. u zgradi Schier u Čakovcu, otvorena je skupna izložba članova Fotokluba Čakovec za 2016. g. Ovaj put tema je bila “Kolekcija” što znači da se svaki od 25 autorica i autora predstavio sa četiri fotografije uvezane u kolekciju.

Pred velikim brojem posjetitelja izložbu je otvorio predsjednik kluba g. Mance. Predgovor izložbe i odabir kolekcija napravio je g. Mario Periša. Svojim radovima su se predstavili:
Ana Krčelić: Zagonetna svjetla
Branko Filipić: Romeo i Juliet
Danijel Blažeka: Monika
Davor Dolenčić: Les Deux Plateaux
Davor Krčmar: Ptice
Davor Žerjav: Orebić
Davorin Mance: Šumska čarolija
Džeraldina Kuzminski: Jesenska magla u požeškom kraju
Filip Lučin: Usamljeno stablo
Ivan Šardi: Capinha da Terceira
Ivica Nikolić: Mostovi
Mario Blažević: URBEX
Nikola Hrženjak: Tajanstvene plaže
Petar “Grozni” Kovač: Daugava, Riga
Petar Sabol: Leptirov san
Ružica Borković: Pejzaži
Siniša Golub: Pajdaši u akciji
Siniša Ludaš: Kamen i more
Tin Tomanić: EKV tribute band u Metalcu
Vanja Rodiger: Jesen
Vanja Vukadinović: Djevojka u haljini s trešnjama
Vjeran Petrović: Boje u staklu
Zoran Kolarić: Last tango
Žana Plosnić: Morske grote
Željko Ovčar: Suša

U nastavku pročitajte predgovor:

POVRATAK PRIRODI FOTOGRAFIJE

/FOTOGRAFIJA U ČETIRI ČINA/ KOLEKCIJA ČETIRI FOTOGRAFIJE

Čakovec uz svoju već dobro poznatu povijesnu znamenitost, postaje prepoznatljiv i po izuzetno dinamičnoj i produktivnoj fotografskoj sceni. Produkcija fotokluba Čakovec temelji se na disciplini fotografske struke; pedantnog i strpljivog ovladavanja postupcima tehničke preciznosti u prezentaciji autorskog iskaza, pobuđenog svim bogatstvom tonaliteta što nam nudi svijet prirode ali i sama autorska mašta…

Kolekcija četiri fotografije od svakog autora mogle bi se u zajedničkoj kompoziciji slika razvrstati u četiri čina prezentacije na klupskoj sceni:

Čin 1. Sposobnost stvaranja ikoničkog prikaza moguće je graditi na zanatskom umijeću autora, koji ima oko za prepoznavanje zahtjevnosti zadatka, pritom ga ne lišavajući momenta izvorne ljepote i autentičnosti. Dapače, upućuje promatrača fotografske slike na specifičnosti odabranog kadra, koje bi nam bilo uskraćeno vidjeti u svakodnevici. Ovakav pristup je dominantna odrednica većine članova kluba, često na zavidnoj razini svima onima koji su istraživali mogućnosti fotografskog medija.

Čin 2. Subjektivizam koji se iščitava u simboličkim ostvarenjima primarno u vizualnom sloju, predstavlja nadogradnju puke preslike, otvarajući još jedan diskurs za tumačenje slike a prije svega stvara prostor za osobni autorski pečat i prepoznatljivost autorskog rada. Referenca ovog pristupa radu, promišljanju i shvaćanju naravi fotografije mogla bi se ogledati u Emersonovom naturalističkom pristupu i njegovoj ulozi na daljni povijesni ciklus fotografije kao slike i fotografske tehnike.

Čin 3. Eksperimentiranje s fotografskim medijem i tvorbenim indicijama, tek je indikativno, a apstrahiranje kao da je pomalo atipično za produkciju ovog fotokluba. No, možda je riječ samo o disproporcionalnom odnosu većine naspram pionirskih pokušaja za stvaranja generativne slike nastale različitim tehnikama fotografske produkcije.

Čin 4. Konceptualna fotografija, kao jedan vid (na)široko prihvaćene suvremene postmodernističke tendencije, također traži svoje pravo mjesto pod suncem ovog kluba, kako bi bila ravnopravno zastupljena i stala uz bok već afirmiranim autorima koji su se dokazali u drugim metodama.

Ovaj presjek radova sveden na četiri tipa produkcije, ciljeva i zadaća u znatnoj mjeri odražava stremljenja članova kluba, u većoj mjeri uspješnih radova i manje upečatljivim rješenjima pojedinih autora.

Ali to je i uobičajena pojava u fotoklubovima da pojedinci preuzimaju i predstavljaju oglednu platformu koja stvara sliku u javnosti, ali i utire put mlađim generacijama.

S obzirom na to da Čakovec ima pojedince koji sistematično obrađuju teorijske postulate kako za kreaciju tako i za interpretaciju fotografske slike, kao i autore koji na svjetskoj razini bilježe uspjehe, uz stabilnu strukturu timskog rada, vjerujem da se u budućnosti može stvarati prepoznatljiva stilska odrednica koja bi imala zadaću očuvanja zanatskih umješnosti s ciljem vraćanja fotografije svojoj pravoj prirodi/naravi. Ako je to ambiciozno, bar da klub djeluje kao protuteža nekim novim tendencijama suvremenih interpretacija kao i novih tehnologijskih produkcija fotografske slike.

Mario Periša”

Comments

comments


About Filip Lučin

Fotografijom se aktivno bavim od 2007. g. Pejzažna fotografija mi je strast i zadovoljstvo, a usto volim dijeliti znanje koje stječem na terenu, prateći literaturu i druge fotografe. Član sam fotokluba od samih početaka. Tajnik kluba od 2009. Također sam jedan od predavača na radionicama Osnova digitalne fotografije, te na pejzažnim radionicama. Do sad sam sudjelovao u više skupnih izložaba te sam imao samostalnu izložbu "Četiri godišnja doba" u Gimnaziji Čakovec. Član uredništva u knjigama u izdanju fotokluba.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.