Najvažnije kampiranje ikad

roosevelt-and-muir_1906

Napravit ću malu iznimku od prikazivanja (samo) međimurskih ekohistorijskih fotografija. Ovoga puta u fokus vašeg interesa stavljam fotografiju iz 1903. godine koja prikazuje 26. američkog predsjednika Theodorea Roosevelta i prirodoslovca Johna Muira tijekom onoga što povijest zaštite prirode bilježi kao “Najvažnije kampiranje ikad”. O čemu je riječ i zašto je fotografija u optjecaju još i danas?

Pripremajući svoju foto-izložbu “Najbolja američka ideja” povodom 100-godišnjice američke Nacionalne parkovne agencije, ali i knjigu o američkim nacionalnim parkovima, gotovo se stalno u radu referiram na ovu fotografiju koja je značajno utjecala na pokret za zaštitu američke divljine te na povećanje broja zaštićenih područja u SAD-u. Zašto je tome tako?

John Muir, američki prirodoslovac i zaštitar divljine škotskog podrijetla, bio je vodeća osoba ekološkog pokreta svog vremena i duhovni otac zaštite prirode u Americi. Popularni američki predsjednik Teddy Roosevelt i sam je bio sklon outdoor aktivnostima, ali i očuvanju izvornih američkih krajolika za budućnost. Tijekom svojeg američkog obilaska, pismom je pozvao Muira na zajednički boravak u NP Yosemite, što je Muiru pružilo priliku da direktno zagovara (današnjim rječnikom: lobira) daljnju zaštitu divljine u Americi. Zato je taj njihov susret dobio radni naziv “Najvažnije kampiranje ikad” jer se iz tih nekoliko dana zajedničkog druženja izrodilo kasnije proglašenje mnogih američkih nacionalnih parkova, ali i mehanizama njihove zaštite u vremenima kad javnost i politika nisu najskloniji proglašenju novih parkova.

Fotka je snimljena na stijeni naziva Overhanging Rock na lokalitetu Glacier Point u NP Yosemite. Slikovito je to mjesto, s jednom od najljepših panorama u SAD-u. Da bih to osobno provjerio, posjetio sam Yosemite u ljeto 2015. godine. Naknadno koloriranu verziju te fotke možete vidjeti na linku: ovdje

Napomena: Autor ove fotografije se gotovo nigdje ne spominje. U nekim izvorima piše da je snimljena 1903. godine, a u nekima 1906. godine. Činjenica jest da je ova fotografija snimljena 1903. godine tijekom zajedničkog boravka dvojice velikana na području Nacionalnog parka Yosemite, dok je 1906. godine Roosevelt proširio granice tog NP.

Comments

comments


About Siniša Golub

Fotografijom se bavim od 1994. godine, paralelno i zaštitom prirode, što sam magistrirao 2015. (Management of protected areas). Fotografiram zaštićena područja na putovanjima i u rodnom zavičaju. Strast mi je otkrivati stare fotografije koje otkrivaju izgled negdašnjih krajolika i otvaraju drukčije vidike na isti prostor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.