Nova međunarodna suradnja FKČK-a s Novim Sadom

Fotoklub Čakovec je 12. i 13. lipnja na inicijativu i poziv predsjednika Fotografskog kluba Vojvodina iz Novoga Sada održao promociju knjiga “Promišljati fotografski” i “Kod fotografske slike” uz predavanje Davora Žerjava, organizirao radionicu “Afganistanska kamera” pod vodstvom Davora Dolenčića i Danijela Mihaljkovića te je predsjednik kluba Davorin Mance predstavio rad Fotokluba Čakovec. Sudjelovali smo i u vrlo poučnoj radionici “Pinhole camera” dr. sci. Željka Škrbića, redovitog profesora na Akademiji umjetnosti u Novome Sadu.

Davorin_Mance (2)

Prve je večeri “probijen led” predstavljanjem Edukativne biblioteke Fotokluba Čakovec s njezina dva naslova. Planirano se vrijeme predstavljanje knjiga znatno produžilo zbog vrlo konstruktivne i žustre rasprave koja se povela oko tema iz područja fotografije kao medija i umjetnosti. U toj početnoj etapi upoznavanja dvaju fotoklubova, kojima su se još pridružili i gosti iz Beograda izložbom izvrsnih pinhole fotografija Lazara Lekovića, pojavila se izuzetna pozitivna energija jer fotografi s jedne, druge i treće strane vrlo strastveno i temeljito doživljavaju umjetnost fotografije. Nakon predavanja i rasprave, izuzetno je velik broj članova Fotografskog kluba Vojvodina i njihovih gostiju iz Beograda pokazalo zanimanje za naše knjige i nabavilo svoj primjerak. Planirano se predstavljanje Fotokluba Čakovec moralo odgoditi za naredni dan. Ostatak noći članovi FKČK-a proveli su u noćnom razgledu Novoga Sada uživajući u atmosferi grada i gastro ponudi. Za neke mlađe i revnije članove preostalo je doslovno samo par sati za počinak.

Tomislav_Vidacek (10)

U subotu smo dan počeli laganim doručkom u centru grada i nezaobilaznom kavom i ponekom slasticom. U nastavku službenoga dijela oko 11 sati krenule su nove rasprave, izmjene iskustva i radionice. Prvo je naš predsjednik Davorin Mance iscrpno predstavio rad i djelovanje Fotokluba Čakovec kroz redovite sastanke, neformalna druženja, izlete, organiziranje izložbi, edukativne radionice i međunarodne suradnje. Povedena je rasprava o stanju fotografije na prostorima Hrvatske i Srbije te su ubrzo uočeni zajednički problemi kao što su poteškoće u ustroju i vođenju fotoklubova, nedovoljna suradnja među fotoklubovima i tromost fotosaveza, nepostojanje fotografskog muzeja i specijaliziranih galerija, slaba produkcija fotografskog nakladništva, uništeno tržište umjetničke fotografije, nepostojanje fotografske kritike stalno prisutne u medijima te nepostojanje kulturne strategije i vizije od strane državnih institucija. Osim te “tamne strane” novosađani su pokazali kako vrlo dobro poznaju svjetliji dio fotografske scene u Hrvatskoj kao što su Arhiv Tošo Dabac, Photodays Rovinj, Fotooko, Organ vida, fotografski saloni i neki fotografski kolektivi koji iskaču iz sivila. Milovan Uličević, predsjednik FK Vojvodina, predao je na poklon FKČK-u vrijednu fotomonografiju o radovima fotoreportera Vojvodine “Čuvari uspomena i svedoci istorije” autora Darka Dozeta (koji je prisustvovao svim radionicama).

Davor_Zerjav (14)

Nakon predstavljanja Fotokluba Čakovec slijedila je radionica “Afganistanska kamera” koju su svi željno iščekivali. Davor Dolenčić i Danijel Mihaljković su za vrijeme predavanja pripremili kameru za rad, nadajući se da će kemija izdržati vrlo visoke temperature.

Davor_Zerjav (9)

Radionica o afganistanskoj kameri koja je u potpunosti analogna i vrlo jednostavne konstrukcije bila je praktična – rad s tom kamerom mogli su isprobati svi zainteresirani i upoznati se s njenim radom. Afganistanska se kamera upotrebljava u Kabulu kao sredstvo zarade uličnih fotografa koji fotografiraju ljude na ulici za osobne potrebe ili za dokumente. Ona je instant-kamera koja je istovremeno kamera i tamna komora, dakle u roku od desetak minuta ljudi mogu dobiti gotovu fotografiju na fotopapiru.

Davorin_Mance (4)

Tijekom radionice izrađeno je desetak fotografija koje su polaznici i novopečeni “schnell-fotografi” i modeli uzeli za uspomenu.

Davorin_Mance (8)

Posljednju radionicu održao je dr. sci. Željko Škrbić, profesor na Akademiji umjetnosti u Novome Sadu. Tema radionice bila je “Pinhole camera” i nas je neodoljivo podsjetila na radionice našeg dragog prijatelja i suradnika prof. Ivicu Kiša koji tom području pristupa vrlo sistematično i s puno ljubavi, baš kao i prof. Škrbić. Iako je predavanje bilo vrlo stručno i velikim dijelom temeljeno na fizici (optici), prof. Željko Škrbić je uspio na vrlo pristupačan način približiti teško gradivo.

Tomislav_Vidacek (11)

Davorin_Mance (9)

Nakon radionica i predavanja domaćini su u organizirali odlazak na tradicionalnu “pasuljijadu” u obližnje selo. Tamo smo unatoč strašnoj vrućini uživali u izvrsnom grahu i raznim slasticama koje su se nudile na štandovima. Nakon obilnog i finog ručka otišli smo u razgled Petrovaradinske tvrđave.

Davorin_Mance (12)

U svojem nas je ateljeu ugostio poznati novosadski reklamni fotograf Dragan Kurucić. U zidinama Petrovaradina umjetnici su dobili prostore za stvaranje pa se tamo tako mogu naći razni slikari, grafičari, kipari i fotografi. Atelje Dragana Kurucića je nevjerojatan – radi se o spojenom nizu prostorija koje su krcate raznim starinskim predmetima, fotografijama, fotografskom studijskom opremom, računalima, ima i glazbena linija s gomilom CD-a, u njoj postoji i sanitarni čvor. Dakle, u tom se inspirativnom prostoru autor može “zatvoriti” i raditi do mile volje. U opuštenoj atmosferi uz čašicu najbolje domaćinove rakije nakon razgleda ateljea zaredali su se vicevi u kojima su se Vojvođani pokazali kao pravi maheri.

Nakon svega razgledali smo tvrđavu i ostale umjetničke ateljee, te zaključili međunarodno druženje na piću navrh Petrovaradina promatrajući večernju panoramu Novoga Sada. Ovo izuzetno druženje prepričavat ćemo još dugo i zasigurno će nam ostati u lijepome sjećanju.

Tomislav_Vidacek (21)

 

Foto: Davorin Mance, Tomislav Vidaček, Davor Žerjav

Cijelu galeriju fotografija možete pogledati na našem facebook profilu.

Comments

comments


About Davor Žerjav

Davor Žerjav je član Fotokluba Čakovec od 2009., zaljubljenik u fotografiju, autor knjiga "Promišljati fotografski", "Kôd fotografske slike", "LICA" i "Kreativna makrofotografija" te pokretač Edukativne biblioteke Fotokluba Čakovec i biblioteke Fotomonografije Fotokluba Čakovec. U klubu u suradnji s kolegom Sinišom Ludašem - Pixinom vodi radionicu Portretna fotografija, s kolegom Davorinom Manceom vodi radionicu Praktična reklamna fotografija, i Ljetnu školu fotografije za djecu. Bavi se studijskom i portretnom fotografijom. http://davorzerjav.from.hr/

2 comments:

 1. Pozdrav Davore, žao mi je što nisam mogla biti prisutna na radionici u Novom Sadu.
  Volela bih kupiti navedene knjige.
  Da li za to postoji mogućnost?
  Adresa boravka mi je u Novom Sadu.
  Kako i koliko bi ih platila?

  Srdačan pozdrav
  Anica

 2. Pozdrav! Postoji mogućnost, međutim, dostava do Novog Sada putem pošte je dosta skupa (nekih 12 eura). Osim ako imate koga u blizini da se pošalje u Hrvatsku pa da Vam se dostavi direktno.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.