ICM (Intentional Camera Motion) ili Namjerno pomicanje fotoaparata za vrijeme ekspozicije

Iza ove kobasice od naslova krije se jednostavna tehnika koja donosi dašak svježine među ustaljene načine fotografiranja a prakticira se tako da za vrijeme trajanja ekspozicije pomičete fotoaparat.

ICM šuma 1

Iako nije nova, relativno mali broj fotografa se koristi njome a posebno je popularna među fotografima pejzaža jer je za njihove motive jako pogodna. Fotografije koje nastaju primjenom ove tehnike su više ili manje apstraktne a uz pažljivo promatranje rasporeda svjetla i sjene te svjetlijih i tamnijih tonova u sceni one mogu biti vrlo zanimljive i efektne. Efekt koji ćete postići ovisi brzini zatvarača odnosno trajanju ekspozicije, otvoru blende, brzini i smjeru pomicanja fotoaparata. Uobičajeno trajanje ekspozicije je od pola do nekoliko sekundi. Iako nije uvijek potreban, preporučam da koristite stativ. Kako su šume često prepuna grmlja i izgledaju kaotično ja ovu tehniku najčešće koristim upravo tamo. Ovako šuma izgleda na “običnoj” fotografiji:

_MG_5061

a ovako isti kadar izgleda primjenom ICM tehnike:

_MG_5073

Izvođenje je vrlo jednostavno. Kameru pomičem po vertikalnoj osi, paralelno sa deblima stabala. Obično koristim standardni zoom objektiv (17-50mm) kojem otvor blende pritvorim na f/11 ili više što ovisi o količini raspoloživog svjetla. Osim ovog koristim i širokokutni objektiv ali mnogo rijeđe. Evo još par primjera sa iste lokacije.

_MG_5119

_MG_5076

Osim po vertikalnoj osi, fotoaparat možete pomicati u bilo kojem smjeru pa čak ga i rotirati oko osi objektiva. Ovo sam probao samo jednom prilikom a ovdje je rezultat.

_A070090

Ako imate, a velika je vjerojatnost da imate zoom objektiv, tada se možete poigrati i promjenom žarišne duljine odnosno zumiranjem za vrijeme trajanja ekspozicije. Za ovo je bitno da je fotoaparat što mirniji pa preporučam da koristite stativ. Evo i par fotografija za ilustraciju ovog efekta.

PA204751

_MG_1712

Za uspješno prakticiranje ove tehnike važno je da pokret fotoaparata ili zumiranje započnete prije početka ekspozicije ta da sa istim nastavite još par trenutaka nakon što ekspozicija završi.

Trajanje ekspozicije možete produžiti/prilagoditi korištenjem polarizacijskog filtra te jednog ili više ND filtara pa ICM tehniku možete prakticirati tokom cijelog dana.

Ako vam ovo nije dovoljno možete u jednadžbu uključiti i bljeskalicu no o tome nekom drugom prilikom. Imate li pitanja ili komentara slobodno nam se javite. Uživajte u fotografiranju i igranju svjetlom.

Comments

comments


About Davorin Mance

Zaljubljenik u pejzažnu fotografiju i predavač na radionicama Osnove digitalne fotografije , Pejzažne fotografije i Photoshop radionici. Član je Fotokluba Čakovec od 2009. a 2015. izabran je na fukciju predsjednika FKČK. Do sada je jednom izlagao samostalno i nekoliko puta na zajedničkim izložbama članova Fotokluba Čakovec. Dio je uredništva svih do sada, pod okriljem fotokluba izdanih knjiga.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.