Branka Hlevnjak i Rhea Ivanuš: Hrvatska antiratna fotografija

Autorice: Branka Hlevnjak i Rhea Ivanuš
Hrvatska antiratna fotografija.
Izdavač: Udruga za promicanje oblikovanja i umjetnosti, Design Art d.o.o., Centar za kulturu i obrazovanje „Zagreb“, Zagreb
Godina izdanja: 2008.
Jezik: hrvatski
Br. stranica: 224
Uvez: meki, 14,5 x 20 cm
ISBN: 978-953-55269-1-9
Područje: povijest fotografije
Kazalo/Indeks: ne
Cijena: 145,00 kn         Pročitajte članke o drugim naslovima u foto-lektiri
   514_resize_300

_____________________________________________

logo_foto_lektira

PišeDavor Žerjav (autor knjiga Promišljati fotografskiKôd fotografske slikeLICA i Kreativna makrofotografija)

O knjizi: Hrvatska antiratna fotografija.

Knjiga „Hrvatska antiratna fotografija“ obrađuje tematiku fotografije o Prvome i Drugome svjetskom ratu te o Domovinskom ratu. Knjiga započinje i završava tekstovima fotografa koji su prošli Prvi svjetski rat i Domovinski rat – Vojničkim predgovorom potpukovnika Stjepana Sertića iz 1936., a završava odlomcima iz knjige „Dnevnici smrti“ fotografa Zorana Filipovića iz 1991.

Knjiga je slojevita jer donosi i biografije autora koji nisu svjedočili samo fotografijama, nego i svojim životima. Neke su fotografije u knjizi prvi puta predstavljene javnosti. Tekstom i fotografskim primjerima autorice su zauzele jasan stav koji zauzima i svaki ratni fotograf – svaka je ratna fotografija zapravo i duboko antiratna. Na mnogim mjestima autorice u svojem se tekstu vrlo kritički osvrću na ratna zbivanja. Ne zauzimaju strane u sukobu, već pokušavaju kroz dokumentarna svjedočanstva fotografa slikom i riječju podvući poruku da je rat strašni i razorni događaj čije su posljedice neugodne i pogubne za sve njegove sudionike. Tako se daju primjeri fotografija pogubljenja Rade Končara 1942. te predaje i strijeljanja zarobljenih njemačkih vojnika 1944. u Kninu. Te slike ubojstava iz Drugoga svjetskog rata, iako smo u sadašnjosti svakodnevno zasuti fotografijama iz crnih kronika, nisu izgubile na snazi. Objavljene su fotografije Vere Nikolić Podrinske, Danila Žagara, Milana Radeja, Stjepana Sertića, Državne fotografske službe NDH, Fotografske službe NOB-a te fotografska ostavština Milivoja Jambrišaka. Tu su, među ostalima, i fotografije Ljudevita Griesbacha, Ivan Softe, S. M. Štedimlije, Elvire Kohn, Vladimira Bakarića i fotografa iz Domovinskog rata Pave Urbana, Branimira Butkovića, Gorana Pichlera, Bože Vukičevića, Romea Ibriševića, Željka Gašparovića, Gorana Vujića i Zorana Filipovića. Mogu se vidjeti fotografije o ulasku Nijemaca u Zagreb 1941., ulasku partizana u Zagreb 1945., pravoslavni Božić u Zagrebu 1942., ratni rovovi iz 1915., raskuživanje iz 1944. i dr. Autorice su fotografije za knjigu prikupljale po arhivama, muzejima, privatnim zbirkama i albumima.

Knjiga je vrijedan doprinos povijesti hrvatske fotografije jer kronološki, putem fotografskih primjera dokumentarističkih, fotoreporterskih i amaterskih snimaka, te kroz niz eseja o autorima i njihovim životima i sudbinama progovara o ulozi fotografa i njihovih fotografija u ratovima 20. stoljeća u našoj zemlji.

O autoricama

Branka Hlevnjak rođena je 1948. u Zagrebu. Godine 1973. diplomirala je povijest umjetnosti i talijanski na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. S temom „Ljudevit i Đuro Griesbach i moderna hrvatska fotografija“ magistrirala je na istome fakultetu 2004. Objavljuje likovne kritike na televiziji, radiju, u novinama i časopisima. Od 2007. predaje na Visokoj školi tržišnih komunikacija povijest dizajna. Objavila je još neke knjige s područja fotografije: Hrvatska fotografija 1991., Moderna fotografija Ljudevita Griesbacha, Đuro Griesbach od vida do privida, Fotografkinje. Za svoj rad odlikovana je Redom Danice Hrvatske s likom Marka Marulića 1999.

Rhea Ivanuš rođena je u Zagrebu 1952., diplomirala je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu 1977. povijest i sociologiju. Magistrirala je muzeologiju 1996. s temom „Fotografske zbirke u zagrebačkim muzejima“. Radi u Hrvatskom povijesnom muzeju. Stručno obrađuje fotografije 20. st. i voditelj je Zbirke fotografija, filmova i negativa HPM-a. Autor je izložbi o Domovinskom ratu. Objavila je katalog zbirke Fotografski albumi u Zbirci fotografija, filmova i negativa 2006.

Comments

comments


About Davor Žerjav

Davor Žerjav je član Fotokluba Čakovec od 2009., zaljubljenik u fotografiju, autor knjiga "Promišljati fotografski", "Kôd fotografske slike", "LICA" i "Kreativna makrofotografija" te pokretač Edukativne biblioteke Fotokluba Čakovec i biblioteke Fotomonografije Fotokluba Čakovec. U klubu u suradnji s kolegom Sinišom Ludašem - Pixinom vodi radionicu Portretna fotografija, s kolegom Davorinom Manceom vodi radionicu Praktična reklamna fotografija, i Ljetnu školu fotografije za djecu. Bavi se studijskom i portretnom fotografijom. http://davorzerjav.from.hr/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.