Sigma 8-16mm f/4.5-5.6 DC HSM

Sigma 8-16mm f/4.5-5.6 DC HSM je najširi širokokutni objektiv ikada napravljen za APS-C DSLR-ove i u osnovi je ekvivalent full-frame objektivu iste kompanije, 12-24mm f/4.5-5.6 II DG HSM. Predstavljena je u veljači 2010. godine a prije nešto više od godinu dana jedan primjerak je dospio i u moje ruke. Kako sam zadovoljan objektivom te više o njegovim prednostima i manama pročitajte u nastavku teksta.

Za početak, prenosim tehničke specifikacije preuzete sa stranica proizvođača:

  • Optička konstrukcija:                     15 elemenata u 11 grupa
  • Vidno polje:                                       114,5 – 75,5
  • Broj listića blende:                           7
  • Minimalni otvor blende:               f/22 (f/29 na 16mm)
  • Min. udaljenost fokusiranja:       24cm
  • Dimenzije (promjer x dužina):    75 x 105,7mm
  • Težina:                                                  555g
  • Proizvodi se u verzijama za:         Sigma, Canon, Nikon, Sony, Pentax

Što se kvalitete izrade tiče, ovaj objektiv izgleda i čini se čvršći i kvalitetniji od svog rođaka, Sigme 10-20mm. Kućište od crne plastike prilično čvrsto drži sve dijelove na okupu. Većim dijelom kućište je prekriveno baršunastim finišem. Prvo što sam uočio na ovom objektivu bio je ispupčeni prednji optički element  i fiksno sjenilo koje osim što služi za kontrolu svjetla, štiti prednji element od udaraca. Na kućištu se nalaze prstenovi za odabir žarišne duljine i ručnu kontrolu fokusa. Prstenovi su presvučeni gumom radi boljeg prihvata. Djeluju kvalitetnije izrađeni nego na već spomenutoj Sigmi 10-20mm. Između prstenova nalazi se prozorčić sa skalom fokusne udaljenosti u metrima i stopama. Doduše, neće vam biti od neke koristi jer od 80cm do beskonačnog imate malo više od pola centimetra pomaka no to i nije od presudne važnosti jer će vam ionako u većini slučajeva gotovo sve biti u fokusu. Brzina fokusiranja je zadovoljavajuća za ovakav objektiv. Pejzažni fotografi će ionako većinu vremena fokus ručno kontrolirati. Kad smo kod fokusa, iako ima ugrađen AF/M prekidač , ovaj objektiv dozvoljava ručno fokusiranje i kad je uključen auto fokus pa tako ne prijeti opasnost od kvara ako se zanesete pa počnete vrtjeti prsten za fokusiranje u AF načinu rada.

Sigma 8-16 na fotoaparatu
Sigma 8-16 na fotoaparatu

Priključak objektiva je metalan i vrlo čvrsto sjeda u čeljust fotoaparata te prilikom korištenja nema ni najmanjeg pomaka.

Objektiv dolazi u praktičnoj torbici i sa poklopcima od kojih je prednji sastavljen od dva dijela, standardnog poklopca i prstena koji se navlači na fiksno sjenilo.

Sigma 8-16mm
Sigma 8-16mm

Ono što vas vjerojatno više zanima od suhoparnog nabrajanja fizičkih karakteristika je kakvu sliku daje i može li pejzažni fotograf imati koristi od ovog objektiva. Odmah ću reći da je ovaj objektiv optički vrlo dobar. Vrlo je oštra, čak i u kutevima koji su slaba točka mnogih objektiva.

Oštrina
Oštrina u kutevima

Uočljivo je izraženo bačvasto izobličenje na 8mm te jastučasto izobličenje na 16mm. Zbog kombinacije ova dva izobličenja na svim žarišnim duljinama teško ih je u potpunosti  ispraviti pa ako ste osjetljivi na ovo i tražite perfekciju ovo nije objektiv za vas. S druge strane, kod fotografiranja pejzaža, ova izobličenja mene nimalo ne smetaju pa ih ni ne ispravljam kasnije u obradi. Još jedna stvar vas može smetati kod ovog objektiva a to je pad osvjetljenja (falloff) prema kutevima kadra. On je najjači na 8mm pri maksimalnom otvoru blende a primjećuje se i na ostalim žarišnim duljinama i otvorima blende. Ovo je normalno za ultra-široke objektive i vrlo se jednostavno ispravlja u obradi. Primjerice u Lightroom-u 5 u modulu Develop, kartica Lens Correction, samo označite kućicu Enable Profile Corrections i stvar je riješena.

Falloff
Falloff i korekcija u Lightroom-u

Ono što me ugodno iznenadilo je gotovo nepostojanje kromatske aberacije, čak i kod vrlo kontrastnih kadrova.

Što se filtara tiče, uvriježeno je mišljenje da nema načina za pričvršćivanje filtara na ovaj objektiv (barem ako se pita Kena Rockwella i Dpreview) no trenutno postoji nekoliko rješenja za koja znam. Jedno od njih je sistem nosača iz firme LucrOit (www.lucroit.com) a drugo je zanimljivo i mnogostruko jeftinije rješenje iz kućne radinosti o koje mu više možete čitati na blogu Stockholmviews.com. Ovo potonje namjeravam i sam nabaviti pa očekujte kratki osvrt u skoroj budućnosti. Ima još rješenja iz Lee-a i Fotodiox-a no ova dva su mi najinteresantnija.

Dosta vas se vjerojatno pita da li se isplati nabaviti ovaj objektiv samo zbog 2mm kraće žarišne duljine od Sigme 10-20mm. Kako bi vam pomogao u pronalaženju odgovora donosim vam usporedbu žarišnih duljina i pripadajućih kadrova.

Razlika-u-vidnom-polju
Razlika u vidnom polju na različitim žarišnim duljinama

Osim toga, dojma sam da je ovaj objektiv kvalitetnije građen i da daje kvalitetniju sliku od Sigme 10-20mm. U nastavku pogledajte još nekoliko fotografija snimljenih ovim objektivom.

Hrast. 8mm, f/5.6, 1/125s, ISO 100
Hrast. 8mm, f/5.6, 1/125s, ISO 100
Dravski detalj. 16mm, f/14, 1/3s, ISO 100
Dravski detalj. 16mm, f/14, 1/3s, ISO 100
Iznad oblaka. 8mm, f/8, 1/320s, ISO 100
Iznad oblaka. 8mm, f/8, 1/320s, ISO 100
Harmonija. 8mm, f/14, 1/5 sec, ISO 100
Harmonija. 8mm, f/14, 1/5 sec, ISO 100
Zora. 8mm, f/4.5, 6 sec, ISO 100
Zora. 8mm, f/4.5, 6 sec, ISO 100

Na kraju mogu zaključiti da je ovaj objektiv odličan izbor za svakog fotografa pejzaža. Kvalitetnom izradom i odličnom kvalitetom slike te trenutno najširim vidnim kutom za APS-C senzore nameće se kao prvi izbor ako želite koristiti ultra široki objektiv.

 

Comments

comments


About Davorin Mance

Zaljubljenik u pejzažnu fotografiju i predavač na radionicama Osnove digitalne fotografije , Pejzažne fotografije i Photoshop radionici. Član je Fotokluba Čakovec od 2009. a 2015. izabran je na fukciju predsjednika FKČK. Do sada je jednom izlagao samostalno i nekoliko puta na zajedničkim izložbama članova Fotokluba Čakovec. Dio je uredništva svih do sada, pod okriljem fotokluba izdanih knjiga.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *