Pejzaž bez prednjeg plana

pejzaž_bez_prednjeg_plana_pogled_u_dolinu

 Nekako se poklopilo da sam u zadnjih možda mjesec ili dva dana imao prilike čuti potpuno oprečna mišljenja o nužnosti prednjeg plana u pejzažnoj fotografiji. Jedan je bio na webinaru, gdje je autor vrlo uspješno na primjerima pokazao da prednji plan nije (uvijek) nužan. S druge strane, razgovarao sam s kolegom fotografom koji se vratio s jedne točke jer nije bilo prednjeg plana koji bi njega zadovoljavao..

pejzaž_bez_prednjeg_plana_jesenski_pejzaž

Kad sam prošetao svojom galerijom, primjetio sam da sam uglavnom i sam slagao (širokokutne) kadrove tako da u većini slučajeva imaju nekakav prednji plan. I to je ono što me navelo na razmišljanje. Je li ikakav prednji plan bolji od nikakvog, ili je možda nikakav bolji od ikakvog?

pejzaž_bez_prednjeg_plana_slap
Prije nego pokušam odgovoriti na to pitanje, razmislimo malo o prednjem planu. I sam kao jedan od predavača polaznicima radionica u Fotoklubu Čakovec, kažem da je dobro imati prednji, srednji i zadnji plan da bi dočarali dubinu na fotografiji, da bi postavili ulaznu točku za fotografiju, točku od koje će oko dalje krenuti istraživati fotografiju, itd… I to uglavnom stoji. Pogotovo kad koristimo širokokutne objektive koji svojim prikazom fotografske slike naglašavaju i preuveličavaju veličinu objekta u prednjem planu, a one u zadnjem čine malenima.

No, tu se srećemo s problemom prednjeg plana. Nemamo uvijek na lokaciji prednji plan koji je nešto posebno. Znam, poseban prednji plan je u očima fotografa, ono što je meni posebno ne mora biti i vama, no trebamo li baš uvijek nešto stavljati na dno fotografije da bi dobili taj mitski prednji prednji plan, tu stepenicu u fotografiju?

pejzaž_bez_prednjeg_plana_usamljeno_stablo

Mislim da ipak ne trebamo. Jer, ne slažemo scenu prema kadru nego kadar prema sceni. Lako se dati zavesti širokokutom objektivu, njegovom velikom oku koji nas jednostavno zove da pejzaž prikažemo ogromnim, širokim i to sve koristeći blizu-daleko kompoziciju. Znam, i sam sam često sužanj takvog promišljanja i slaganja kadrova.
Ponekad se treba othrvati tom porivu da uvijek nešto uguramo u prednji plan, nekakav kamen, list, što god. Pejzaž je lijep i bez vrištećeg prednjeg plana.

pejzaž_bez_prednjeg_plana_slojevi_terena

Pogledamo li fotografije koje prilažem uz članak, vidjet ćete da ni jedna nema izražen prednji plan. Iako sam na svakom od tih mjesta mogao nešto ugurati u taj mitski prednji plan, odlučio sam se suzdržati od ikakvog posebnog prednjeg plana. Radije sam kadrove složio na drugačiji način na koji prikazujem dubinu, visinu ili širinu pejzaža na fotografiji.

Comments

comments


About Filip Lučin

Fotografijom se aktivno bavim od 2007. g. Pejzažna fotografija mi je strast i zadovoljstvo, a usto volim dijeliti znanje koje stječem na terenu, prateći literaturu i druge fotografe. Član sam fotokluba od samih početaka. Tajnik kluba od 2009. Također sam jedan od predavača na radionicama Osnova digitalne fotografije, te na pejzažnim radionicama. Do sad sam sudjelovao u više skupnih izložaba te sam imao samostalnu izložbu "Četiri godišnja doba" u Gimnaziji Čakovec. Član uredništva u knjigama u izdanju fotokluba.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *