FKČK-AFIAP3

S ponosom vas pozivamo na otvorenje izložbe fotografija članova Fotokluba Čakovec, dobitnika počasnog umjetničkog zvanja Međunarodne federacije fotografske umjetnosti. Davor Dolenčić, Petar “Grozni” Kovač i Petar Sabol “Sharpeye” predstavit će se zajedničkom izložbom FKČK-AFIAP3 Nove fotografske vizije čakovečkih majstora fotografije.

Otvorenje izložbe održati će se 28. listopada 2013. godine (ponedjeljak) u predvorju Galerije Vladimir Filakovac, Dubrava 51a, Zagreb s početkom u 19 sati.

Izložbu će biti moguće pogledati do 14. studenog, svaki radni dan od 10 do 19 sati.

FKČK-AFIAP3

.

Ovom  izložbom na poziv i u organizaciji Narodnog sveučilišta Dubrava predstavljeni su fotografski radovi trojice članova Fotokluba Čakovec – Davora Dolenčića,  Petra “Groznog” Kovača  i Petra Sabola Sharpeyea,  koji su se do sada svojim fotografskim radovima i umjetničkim dosezima potvrdili na međunarodnim izložbama fotografije pod pokroviteljstvom FIAP-a (Međunarodne federacije fotografske umjetnosti) i koji su za svoje uspjehe dobili počasne umjetničke nazive – Umjetnik FIAP (AFIAP -Artiste FIAP),  koje im je dodijelila Međunarodna federacija fotografske umjetnosti (FIAP).

 

Riječ je o  istaknutim, talentiranim i višestruko nagrađivanim  autorima, koji su svoje radove izlagali na mnogobrojnim žiriranim i skupnim izložbama u zemlji i inozemstvu, od kojih se izdvajaju one koje su prihvaćene i nagrađene na međunarodnim izložbama pod  pokroviteljstvom FIAP-a.  Tako je Davor Dolenčić  sa 25 različitih fotografija sudjelovao na 22  međunarodne izložbe u 9 država, postigavši 65 prihvaćanja i 3 nagrade. Petar “Grozni” Kovač  svojim je radovima sudjelovao na 13 međunarodnih izložbi u  8 država sa 15 različitih fotografija, odnosno sa 35 prihvaćanja i jednom nagradom. Petar Sabol  Sharpeye je sudjelovao na 118 izložbi (90 u 2012, 28 ove godine) u 37 država sa  81 različitih fotografija, odnosno sa 725 prihvaćanja i 111 nagrada.

 

Iako je na izložbi izložen samo manji dio autorskih opusa, ona nam nudi cjelovitu informaciju o djelovanju i stvaralaštvu ovih umjetnika. Svaki se autor predstavlja s petnaest odabranih fotografija svrstanih u tematske cjeline. Uz izložene primljene i nagrađene fotografije na izložbama pod pokroviteljstvom  FIAP-a,  autori su izložili  i fotografije kojima označavanju teme i područja svojih najužih interesa i kreativne prakse.

 

Davor Dolenčić je svestran i kreativan foto umjetnik, koji uz suvremene digitalne kamere i kompjuterske programe u svojoj praksi koristi  cameru obscuru i jednostavne analogne LOMO  fotografske aparate i time i analognu tehnologiju. Dolenčić voli slobodu stvaranja i ekspermetiranja, tajanstvenost mračne komore, miris razvijača i fiksira, prostore svjetlosti i tame u kojima  s puno maštovitosti i kreativnosti  stvara  impresivna djela.  Tako uz fotografije realne stvarnosti, stvara fotografije nove stvarnosti, odnosno nadrealna djela, poetičnih prizora i priča.

 

Dolenčić nije samo dobar i inovativan autor. On je u funkciji predsjednika Fotokluba Čakovec vrstan organizator klupskog rada i života, promotor dobrih ideja i programa, organizator međuklupske i međunarodne suradnje s drugim fotografskim udrugama. Tako je zajedno sa  svojim klupskim kolegama stvorio uspješnu i prepoznatljivu fotografsku udrugu, ne samo u Međimurju već  i znatno šire, u Hrvatskoj i susjednim državama.

 

Petar “Grozni” Kovač se  afirmirao kao vrstan i inovativan autor. On je neumorni tragalac i istraživač, eksperimentator i stvaralac, kreator novih likovnih rješenja i kompozicija.

Iz tematski širokog fotografskog opusa za ovu izložbu  izdvojio je fotografije iz dvije tematske cjeline – “Pin-up djevojke” i “Brisani prostor”. Kovač svake godine svojom kamerom prati prizore i događanja na već tradicionalnom međimurskom godišnjim automobilskom mitingu „Trash and Burn“, na kojima se okupljaju ljubitelji američkih automobila, motora,  rock and rolla i zanosnih pin up djevojaka.  Kovač ističe da su djevojke, modeli na ovom mitingu – dosljedne njegovateljice retrostila, „pin-up girls“ 40-ih i 50-ih godina prošlog stoljeća i u kontrastu su s  današnjim sveprisutnim kičem i golotinjom. Vjeruje da će ove njegove fotografije imati više poklonika i štovatelja nego one koje s erotskim nabojem i kičem pune stranice raznih časopisa, internetskih portala, pa i zidove raznih galerija.

 

U drugoj tematskoj cjelini Kovač predstavlja dio svoje kolekcije “Brisani prostor” u kojoj pokazuje fotografije praznog urbanog krajolika i različitih prizora i detalja u njemu, koje ocrtavaju ambijente urbane samoće  i život  bez jasne svrhe i cilja.

 

Raspon rada i djelovanja “Groznog”  širok je i kreće se od autorske, izložbene i dokumentarne fotografije do promicanja i poučavanja fotografije kao umjetničke discipline. Riječ o izuzetnom i talentiranom autoru, sveobuhvatnoj i radoznaloj osobnosti, koja ne stoji niti čeka pred izazovima vremena, već upravo s novom snagom, znanjem, umijećem i idejama nalazi puteve i razloge za nova fotografska ostvarenja i bogaćenje svog stvaralačkog bića.

 

I na kraju, valja istaći da je Kovač zajedno sa svojim kolegama 2010. godine osnovao fotografsku udrugu “Fotografija” s kojom uređuje naširoko poznat internetski portal – www.fotografija.hr . Kovač je ujedno idejni začetnik i organizator međunarodne izložbe “Salon fotografije Čakovec”,  pod pokroviteljstvom FIAP-a, koju već tri godine uzastopce uspješno organizira.

 

Petar Sabol Sharpeye najmlađi je i najuspješniji autor čakovečkog Kluba. Radoznalost, maštovitost, inventivnost i likovna organizacija njegovih fotografija  su odlike koje krase njegovu fotografsku osobnost. Prostor u ovom članku nam ne dozvoljava da prikažemo sve njegove uspjehe na FIAP međunarodnim salonima fotografije. Međutim, valja spomenuti neke od najznačajnijih.  Njegova najnagrađivanija fotografija pod nazivom ‘Natural abstract’ bila je među finalistima na SONY World Photography Awards u Londonu , a na francuskom Grand Prix De Decouvertu trajno je primljena u Nacionalnu biblioteku u Parizu.  Prošle godine, na sedmom fotografskom natjecanju (7th Emirates Photography Competition) u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Sabol je osvojio  prvo mjesto za svoju fotografiju “Natural abstract” te je nagrađen sa FIAP zlatnom medaljom,  te značajnom novčanom naknadom.

U njegovom stvaralačkom opusu glavni motivi su prizori iz svijeta prirode, koja je za njega čudesno carstvo života, a on ima tu čast da život u njoj prikaže ostalim ljudima. Za ovu izložbu odabrao je fotografije  iz svijeta prirode u tri tematske cjeline. Prva cjelina su kukci, koji su ga kao motiv oduvijek privlačili, osobito njihova ljepota, način života, sposobnost  letenja, a posebice njihov prekrasan izgled i bogatstvo boja.  Po svojoj zanimljivosti i tehničkom i likovnom savršenstvu izdvajaju se fotografije leptira, prizori njihova ljubavnog zova, druženja i okupljanja.  U tim fotografijama Sabol posebno njeguje  likovnu kompoziciju slike, svjetlost i boju, nastojeći da fotografije budu što vjernije, jasnije i potpune. Sabol je veliki ljubitelj životinja, pa im je na izložbi posvetio posebnu tematsku cjelinu.  Za  ovu izložbu je odabrao fotografije borbi malenih ptica koje su kod nas prisutne kroz gotovo cijelu godinu, od poljskih vrabaca do zelendura. Tehnički vrlo zahtjevno i teško, no trud se uvijek na kraju isplati. S obzirom da voli putovati, za treću tematsku cjelinu  odabrao je fotografije onih krajeva i prizora koji ga osobito fasciniraju, a to su pustinjski motivi, posebno mir i spokoj krajolika koji u njima vladaju.

 

Ova izložba trojice čakovečkih inovativnih i uspješnih autora  potvrđuje da se u tom klubu kod njihovih članova njeguje zavidna  kultura gledanja, koja utječe na njihove  konačne likovne izričaje  i likovna ostvarenja. Tri različita načina izražavanja trojice najuspješnijih autora ovog agilnog i produktivnog međimurskog kluba, koje pratimo na ovoj izložbi na neki način nam daju pogled i stvaralačke dosege i najnovija strujanja u fotografiji. Stvorili su slične poetike na postulatima  poznatih novina i inovacija, koje donosi digitalna revolucija i nova umjetnost, ali  istovremeno zadržavaju bitne klasične pristupe, kako u koncepciji, tako i u estetici, kadriranju, u korištenju svjetla, raznih simbola i kodova i slično.  Dakle, riječ je o novoj  fotografskoj viziji i likovnoj kulturi, kako aktualnih čakovečkih majstora fotografije, tako  i svih  onih, koji u ovoj udruzi streme k tome.

 

Vinko Šebrek, AFIAP, ESFIAP

 

Comments

comments


About Davorin Mance

Zaljubljenik u pejzažnu fotografiju i predavač na radionicama Osnove digitalne fotografije , Pejzažne fotografije i Photoshop radionici. Član je Fotokluba Čakovec od 2009. a 2015. izabran je na fukciju predsjednika FKČK. Do sada je jednom izlagao samostalno i nekoliko puta na zajedničkim izložbama članova Fotokluba Čakovec. Dio je uredništva svih do sada, pod okriljem fotokluba izdanih knjiga.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.