Ian Jeffrey: How to Read a Photograph

Autor: Ian Jeffrey
Hot to Read a Photograph (Understanding, Interpreting and Enjoying the Great Photographers)
Izdavač: Thames & Hudson, London
Godina izdanja: 2008.
Jezik: engleski
Br. stranica: 384
Uvez: meki, 24 x 17 cm
ISBN: 978-0-500-28784-2
Područje: teorija fotografije
Kazalo/Indeks: da (kazalo autora i pojmova)
Cijena: 200,00 kn.Pročitajte članke o drugim naslovima u foto-lektiri.

      105_resize_300

_____________________________________________

logo_foto_lektira

PišeDavor Žerjav (autor knjiga Promišljati fotografskiKôd fotografske slikeLICA i Kreativna makrofotografija)

O knjizi: How to Read a Photograph (Understanding, Interpreting and Enjoying the Great Photographers)

Knjiga Iana Jeffreya spoj je svojevrsne povijesti fotografije (jer autore i njihove fotografije reda kronološkim redom, od Talbota sve do suvremenih autora) i teorije fotografije (jer autorske radove analizira u kontekstu vremena, prilika i prostora gdje su nastale).  Slobodni prijevod naslova knjige je: Kako čitati fotografiju (razumijevanje, interpretiranje i uživanje u velikim fotografima). Upravo kako je iskazano u naslovu, sadržaj knjige djelomično otkriva podatke o fotografima i njihovim radovima koji mogu pridonijeti razumijevanju povijesti i interpretacije fotografije.

Knjiga na 384 stranice donosi 70-ak značajnih svjetskih autora (Talbot, Hill, Le Gray, Cameron, Atget, Lartigue, Stieglitz, Sander, Rodchenko, Ignatovich, Bourke-White, Weston, Strand, Moholy-Nagy, Keretesz, Brassai, Bresson, Bravo, Sudek, Brandt, Levitt, Capa, Lange, Delano, Evans, Izis, Doisneau, Adams, White, Seymour, Frank, Arbus, Winogrand, Adams, Eggleston, Shomei, Meyerowitz…), a dodatno obrađuje i vrijeme dva svjetska rata te pojavu FSA (Farm Security Administration) u Americi. Svaki je autor zastupljen s najmanje dvije fotografije, kratkim profesionalnim životopisom, kratkom analizom i interpretacijom fotografija i objašnjenjem autorskog pristupa, stila, utjecaja autora na povijest fotografije i društva. Uglavnom su zastupljene crno-bijele fotografije (reproducirano je tek nekoliko fotografija u boji).

Knjiga će biti od velike koristi svakome koga interesira povijest fotografije te čitanje i interpretacija fotografije. Nije za potpune početnike u fotografiji i ne daje cjeloviti uvod u povijest fotografije, tako da ju preporučam koristiti zajedno s kojom od dobrih povijesti fotografije.

O autoru

Ian Jeffrey engleski je pisac, povjesničar umjetnosti i međunarodno priznati autoritet u području povijesti fotografije. Njegova knjiga „Fotografija: sažeta povijest“ (1981.) postala je klasikom fotografske literature. Njegova su ostala djela: „The Photography Book“ (1997.) i „Revizije: Alternativna povijest fotografije“ (1999.). Predavao je na Goldsmiths koledžu Sveučilišta u Londonu i u Centralnom sveučilištu u Pragu.

Comments

comments


About Davor Žerjav

Davor Žerjav je član Fotokluba Čakovec od 2009., zaljubljenik u fotografiju, autor knjiga "Promišljati fotografski", "Kôd fotografske slike", "LICA" i "Kreativna makrofotografija" te pokretač Edukativne biblioteke Fotokluba Čakovec i biblioteke Fotomonografije Fotokluba Čakovec. U klubu u suradnji s kolegom Sinišom Ludašem - Pixinom vodi radionicu Portretna fotografija, s kolegom Davorinom Manceom vodi radionicu Praktična reklamna fotografija, i Ljetnu školu fotografije za djecu. Bavi se studijskom i portretnom fotografijom. http://davorzerjav.from.hr/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.