Ljeto nam se vratilo!

Kako nam ljeto i kalendarski sasvim približilo, vrijeme je da se i mi u pejzažnoj kuharici pozabavimo morskim motivima. Iako su svi savjeti koje smo dosad objavili primjenjivi na sve geografske širine i dužine, danas ćemo se baviti kadrovima nastalima uz samu obalu ili čak i u moru, pa je radni naslov; priđimo bliže, smočimo noge!

Vama koji živite blizu ili na moru mali podsjetnik, a nama ostalima koji ga ne vidimo toliko često  prijedlog mogućih motiva.

DSC_9340

Za početak, iako mnogi ne vole kamenite plaže, nego su im ljepše pješčane kakve viđamo u tursitičkim katalozima, fotografu kamenite plaže i obale nude mnogo više fotografskih mogućnosti kombiniranja raznih elemenata obale, života na rubu obale i tako dalje. Kako sam već naveo, priđite bliže. Dođite do samog ruba i ondje potražite kadrove koje će vam (pogotovo uporabom širokokutnog objektiva) omogućiti stvaranje zanimljivih blizu-daleko kompozicija. To naravno ne znači da su pjeskovite plaže lošije za fotografiranje, samo neće biti toliko raznovrsnosti.

No, da vas upozorim na početku, budite oprezni. Rubovi obale uz more su naravno skliski, stijene su često oštre i valovi varljivi. Imajte dobru obuću koja se neće sklizati, kad nađete mjesto gdje biste postavili stativ ili se možda sagnuli da nešto fotografirate, promatrajte ponašanje valova nekoliko minuta. Jer, možda će prvih deset valova na potpuno isti način pogoditi stijene oko vas, ali onaj dvanaesti će se razbiti na drugom mjestu i poprskati vas i opremu. Dok ćete se vi osušiti, vaša oprema možda baš i neće najbolje prihvatiti kupanje u slanoj vodi. Također pratite plovila koja prolaze nedaleko od vas. Dok vam čamci s malim motorima i jedrilice neće raditi velike valove, brzi i veliki gliseri mogu napraviti stvarno velike valove, koji će do vas doći i nekoliko minuta pa čak i duže nakon što prođu. Tiho i iznenada! Stoga, oprez!

Na prvoj fotografiji nisam morao brinuti ni o oštrim stijenama ni o visokim valovima. Nastala je nakon svitanja u jutarnjoj bonaci. Aparat je bio na stativu, nekih pola metra iznad površine, korišten je i polarizacijski filtar. Sunce je izašlo iznad obzora i počelo obasjavati morsko dno, osvjetljavajući pijesak čije crte su mi poslužile kao linije vodilje prema gornjem dijelu fotografije. Svjetlost sunca je dodalo trodimenzionalnost crtama na dnu, a igra svjetla s valićima dodala je još jedan element razigravajući do kraja taj prednji plan. U srednjem planu imamo kristalno plavo more u kojem se nazire refleksija kopna, a da bi doživljaj bio potpun na nebu se naziru lagani jutarnji oblaci. Vjerujte, koliko god se (na godišnjem) teško dignuti  rano ujutro da bi se dočekao izlazak sunca, toliko više vrijedi provesti to vrijeme fotografirajući i sve završiti jednim prekrasnim kupanjem kad na plaži još nema nikog. Smile

DSC_8412

Dobra je preporuka tražiti kadrove na obalama koje su okrenute otvorenom moru. Tamo ćete i za ne posebno vjetrovitog dana imati valove dovoljno visoke da se lome o obalu, a opet ne toliko visoke da se morate skrivati od njih. Jednostavnu kompoziciju koja prati liniju stijene prema daljini začinilo je komešanje valova. Uz nešto oblaka na nebu već imate dinamičnu fotografiju. Ovdje sam aparat spustio gotovo do stijene, 20-ak cm iznad.

DSC_5883

Imate li (ne)sreću da se desi koji kišoviti dan, nemojte ga prespavati nego uzmite fotoaparat i siđite do obale. More boje olova je vrlo fotogenično, a mali dinamički raspon omogućit će vam da stvorite sjetne, pomalo hladne fotografije koje zovu na promišljanje. Na ovoj fotografiji sam produžio ekspoziciju (30 sekundi) da bih dobio mirnu fotografiju gdje su more i nebo fluidnih linija koje prekidaju oštre linije stijena i krajolika u zadnjem planu.

DSC_6035

S druge strane, sunčan dan bez ijednog oblačka na nebu dobar je za kupanje i sunčanje, no baš i nije za fotografiju. Ali, imamo li lijepo čisto more možda nam i ne treba nebo prošarano oblacima? Na primjer, na ovoj fotografiji aparat je postavljen na stativ dvadesetak centimetara iznad povšine mora i dobili smo mnogo teksture na površini i ispod nje, a refleksija bijele plohe trajekta na moru vodi nam oko od nemirnog prednjeg do mirnog zadnjeg plana fotografije.

DSC_5963

Ako se i nećete dizati prije svitanja zbog fotografije, sigurno ćete poći na večernju šetnju. Zašto ne završiti dan s jednom fotografijom večernjeg spokoja? Samo treba naći zanimljivo mjesto gdje ćete staviti aparat, poput ovog procjepa između stijena. Na ovoj fotografiji ekspozicija je trajala 158 sekundi (više od dvije i pol minute) što znači da je osim stativa trebao i daljinski ili žičani okidač. Primjetite da se more skroz zamutilo dok je u ovom procjepu bilo puno manje kretnje mora pa se i naziru  obrisi ispod površine koji svojom bojom čine kontrast prema pretežno naračastom tonu fotografije.

Nadam se da sam vam dao neke ideje. Imate li pitanja, svakako ih postavite u komentarima ispod članka! Ako vam se članak svidio, možete ga podijeliti sa svojim prijateljima na društvenim mrežama. U svakom slučaju i dalje pratite kuharicu, za nove savjete kako i što na moru!

Comments

comments


About Filip Lučin

Fotografijom se aktivno bavim od 2007. g. Pejzažna fotografija mi je strast i zadovoljstvo, a usto volim dijeliti znanje koje stječem na terenu, prateći literaturu i druge fotografe. Član sam fotokluba od samih početaka. Tajnik kluba od 2009. Također sam jedan od predavača na radionicama Osnova digitalne fotografije, te na pejzažnim radionicama. Do sad sam sudjelovao u više skupnih izložaba te sam imao samostalnu izložbu "Četiri godišnja doba" u Gimnaziji Čakovec. Član uredništva u knjigama u izdanju fotokluba.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.