Fotografski izlet – Arboretum Opeka

Dvorac Opeka Želite li malo promijeniti okolinu ne morate se uputiti na more ili u planine, predlažem vam da posjetite prekrasan park arboretuma Opeka u općini Vinica. Ukupne površine od oko 65 hektara park nudi mnoštvo fotografskih motiva. Počevši od, doduše, ruševnog dvorca preko park šume i mnoštva egzotičnih vrsta stabala do jezera s lopočima, svatko od ljubitelja prirode pronaći će nešto za sebe. Najprije rečenica-dvije o povijesti parka. Dvorac i park oko njega postoje od 17. stoljeća, a njegovo plansko oblikovanje započinje u 19. stoljeću kada je u vlasništvu grofova Drašković. Prelaskom u vlasništvo grofa Bombellesa započinje intenzivnije uređenje parka kojeg uređuje u engleskom stilu te u njega doprema egzotične vrste drveća i ukrasnog raslinja. Smatra se da je službeno uređenje arboretuma započelo 1860. godine. Otprilike današnji izgled arboretum je poprimio početkom 20. stoljeća. Nakon 1945. godine imanje je nacionalizirano i od tada o njemu brigu vode državne institucije.

Dvorac nudi mnoštvo motiva za fotografiranje, kako izvana, tako i u svojoj unutrašnjosti. Prije izvjesnog vremena započeli su radovi na konzerviranju zgrade koja je u vrlo dotrajalom stanju i potreban je oprez prilikom kretanja po unutrašnjosti. Podovi, zidovi i stropovi prepuni su raznih pukotina i tekstura, pretežno pastelnih boja zanimljivih za fotografiranje.

Unutrašnjost dvorca

Teksture i boje

Pojedini hodnici i prostorije pogodni su za fotografiranje modela, no mene kao pejzažnog fotografa više je interesiralo kako dvorac kao motiv funkcionira s prirodom koja ga okružuje. Dvorište dvorca je dosta zapušteno i u vrijeme kad sam ga posjetio njime su vladale koprive više od metar i pol. Visoka trava, oronula fasada i poneka suha grana izvrsna su mješavina za malo sumorniju fotografiju tako da u fotografskom smislu nisam razočaran zatečenim.

Dvorište dvorca Opeka

Park u neposrednoj blizini dvorca također nudi nekoliko pozicija s kojih se dvorac može lijepo uklopiti u okoliš. Jedna od njih nalazi se nekoliko metara od staze u podnožju dvorca, iza ukrasnog grmlja uz visoko stablo bora. Ovdje je nekoliko fotografija snimljenih u razmaku od sat vremena kao primjer utjecaja vremenskih prilika na sadržaj i kvalitetu fotografije. Prva fotografija je klasično kadrirana. Dvorac kao glavni motiv fotografije smješten je na lijevu vertikalnu liniju trećine. Ukrasno raslinje u prednjem planu, staza koja dijagonalno vodi pogled prema dvorcu te visoko stablo uz desni rub kadra dodatno nam usmjeravaju pogled prema dvorcu. Nebo u pozadini je bez oblaka, no ne zauzima veliku površinu u kadru pa ne djeluje prazno. Jedino što me smeta u ovome kadru je ružna žičana ograda na betonskim stupovima koja sprječava (ili bi trebala spriječiti) ulazak u dvorac s te strane.

Dvorac izvana

Ranije sam isprobao sličan kadar, ali s pozicije ispod ukrasnog grmlja koje je sakrilo pogled na ogradu, no zbog nižeg rakursa nebo je ispunjavalo veći dio slike pa nisam bio zadovoljan jer nije bilo ničega da razbije tako nastalu monotoniju u gornjem dijelu. Nakon otprilike sat vremena “naručeni” oblaci su stigli i sada sam mogao snimiti željeni kadar. Dvorac sa oblacima

Raspored raslinja u parku je takav da je ono gusto po rubovima, a rjeđe prema središtu parka. Želite li snimiti širi kadar parka s dvorcem, predlažem poziciju na stazi paralelnoj s onom uz dvorac. Staza može poslužiti kao linija vodilja u kadru, a drvećem uz nju možete popuniti prednji plan i time dočarati dubinu prostora.

Pogled na dvorac iz parka

Dvorac u parku

Stabla nude i bezbroj detalja za snimanje, od raznovrsnih tekstura kore do zanimljivih rasporeda grana.

Detalj stabla

Šetnja najčešće završava obilaskom jezera u dnu parka. Drveni mostić kojim se prelazi na otočić u jezeru također može biti zanimljiv motiv fotografije.

Mostić na jezeru

Ovisno o godišnjem dobu mijenja se i jezero pa ako želite snimiti lopoče u cvatu tada je kasno proljeće idealno vrijeme za posjet. Za fotografiranje lopoča preporučujem korištenje duljeg teleobjektiva jer im drugačije ne možete prići.

Lopoč

Arboretum Opeka je zanimljivo odredište za fotografa i sigurno ću se vratiti na jesen kada lišće počne mijenjati boju a među stabla se zavuče jutarnja magla.

Comments

comments


About Davorin Mance

Zaljubljenik u pejzažnu fotografiju i predavač na radionicama Osnove digitalne fotografije , Pejzažne fotografije i Photoshop radionici. Član je Fotokluba Čakovec od 2009. a 2015. izabran je na fukciju predsjednika FKČK. Do sada je jednom izlagao samostalno i nekoliko puta na zajedničkim izložbama članova Fotokluba Čakovec. Dio je uredništva svih do sada, pod okriljem fotokluba izdanih knjiga.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.