The Photographer’s Ephemeris

TPE - naslovna Kada fotografiramo izlazak ili zalazak sunca želimo na lokaciju stići prije navedenog događaja. Do nedavno, fotografi su koristili tablice sa podacima o izlascima/zalascima sunca te položaju i fazi mjeseca. Takve tablice nazivaju se Ephemeris i pošto su podaci koje sadrže isključivo numerički, nemali broj fotografa susretao se sa problemom vizualizacije tih podataka pri planiranju fotografiranja na lokaciji. No zahvaljujući programu „The Photographers Ephemeris“ (u daljnjem tekstu TPE) taj problem je riješen. TPE je nastao 2009. godine kao alat koji će fotografima omogućiti lakše planiranje fotografiranja pri dostupnom dnevnom svjetlu. Prva inačica aplikacije izrađena je za PC/Mac računala, da bi kasnije izdavač predstavio i inačice za iOS i Android operativne sustave. Sve inačice su jednako funkcionalne, no iOS/Android inačica se plaća, za razliku od one za Mac/PC koja je besplatna. Tekst u nastavku odnosi se na desktop inačicu.

TPE - glavni ekran

TPE je aplikacija koja podatke o vremenu i položaju izlaska/zalaska sunca/mjeseca vizualizira preko Google mape, za bilo koju lokaciju i dan u godini, odnosno sat i minutu u danu. Aplikacija koristi Adobe AIR runtime pa je isti potrebno instalirati na vaše računalo (poveznica na Adobe AIR nalazi se na stranici za preuzimanje TPE).

Glavni ekran sastoji se od dva panela. U lijevom se nalazi Google karta po se kojoj može slobodno kretati i odabirati visinu od površine. Ispod karte u polje za pretraživanje možete unijeti naziv lokacije koju želite prikazati na karti. Klikom na ikonu povećala pored polja za pretraživanje u istom se ispisuje naziv lokacije najbliže trenutnom položaju crvenog markera na karti. Pomoću ikone pored povećala postavljamo marker u centar karte.

Na karti se u donjem lijevom kutu karte smještena je legenda sa bojama kojima se na kari označava izlazak/zalazak sunca i mjeseca.

U desnom panelu je pri pokretanju aplikacije prikazana tablica sa danima tako da je odabrani datum obrubljen crveno i nalazi se u sredini prikaza. Datume možemo pomicati pomoću dva pokazivača u obliku ruku, a koji se nalaze između dva panela. Želimo li prikazati podatke za neki vremenski udaljeniji datum isti možemo odabrati u kalendaru koji se aktivira klikom na polje u dnu panela. Gumbima pokraj kalendara određujemo što će se prikazivati u panelu pa prvim gumbom izmjenjujemo prikaz podataka o izlasku/zalasku sunca i mjeseca te podataka o izlasku/zalazku sunca te početku/završetku civilnog, nautičkog i astronomskog dana.

TPE - kartica detalji

Drugi gumb služi za uključivanje prikaza svih dostupnih podataka o izlasku/zalasku i trajanju dana te detaljnih informacija o kretanju sunca i mjeseca iz minute u minutu za odabrani datum. Visina sunca i mjeseca prikazana je grafom dok se na karti istovremeno prikazuje smjer gdje se trenutno nalaze u odnosu na odabranu lokaciju. Prikazano vrijeme izlaska/zalaska vrijedi kada se nalazimo u relativnoj visini sa horizontom. Kada to nije slučaj, odnosno kada smo više ili niže od linije horizonta koristit ćemo marker koji je vidljiv kada je uključen panel sa detaljnim informacijama. On se pojavljuje istočno od crvenog markera, manji je i sive je boje. Sivom linijom je povezan sa crvenim markerom i pomoću njega određujemo udaljenost i visinsku razliku do željene točke na karti. Klikom na gumb lock postavljamo trenutnu visinu koju pokazuje sivi marker kao visinu horizonta i prema njoj se pokazuju ažurirana vremena izlaska/zalaska što je vrlo korisno nalazimo li se u planinama. Oko crvenog markera pojavljuje se sivi krug koji pokazuje udaljenost stvarne linije horizonta od odabrane pozicije i ovisi o položaju sivog markera u odnosu na crveni te konfiguraciji terena između njih.

TPE panel detalji

Iznad desnog panela nalazi se izbornik sa opcijama Ephemeris (aktivno po pokretanju aplikacije), Locations, Configure, Glossary i About. Klikom na svaku od opcija otvara se nova kartica. U kartici Locations možemo spremiti popis omiljenih lokacija na koje se možemo brzo postaviti odabirom lokacije i pritiskom na gumb go u dnu kartice. Pritiskom na gumb + trenutna lokacija markera na karti se sprema na popis sa pripadajućim koordinatama. Ponuđeno nam je da lokaciju spremimo pod nazivom najbliže lokacije na karti sa udaljenošću od točne pozicije ili možemo unijeti proizvoljni naziv. Uz svaku lokaciju možemo spremiti i zabilješku (gumb notes), možemo ih izvesti u ili uvesti iz KML datoteka.

TPE - kartica lokacije

U kartici Configure odabiru se mjerne jedinice, podrazumijevani nazivi lokacija te boje linija koje prikazuju smjer izlaska/zalaska sunca i mjeseca. Također, ovdje se odabire da li će TPE uvijek tražiti naziv najbliže lokacije na karti te mijenjati pogled sa kartice Location na karticu Ephemeris pri odabiru lokacije sa popisa. Ovdje još možemo postaviti vrijeme čekanja za pristup GeoNames servisu naziva lokacija.

TPE - kartica konfiguracija

Kartica Glossary sadrži objašnjenja pojmova korištenih u aplikaciji i aktivira se svaki puta kad kliknete na pojam koji pri pokazivanju mišem na njega promjeni boju u crvenu. Ovaj dio aplikacije se svakom novom inačicom dopunjava.

U kartici About ukratko je objašnjena namjena aplikacije te su navedeni izvori informacija korištenih u aplikaciji i autori iste. Tamo je i poveznica na upute vodiče za upotrebu.

Osobno intenzivno koristim i desktop i mobilnu inačicu aplikacije za planiranje svojih fotografskih tura te ju toplo preporučam svim fotografima koji fotografiraju na terenu i žele na određenoj lokaciji najbolje iskoristiti dostupno prirodno svjetlo.

Comments

comments


About Davorin Mance

Zaljubljenik u pejzažnu fotografiju i predavač na radionicama Osnove digitalne fotografije , Pejzažne fotografije i Photoshop radionici. Član je Fotokluba Čakovec od 2009. a 2015. izabran je na fukciju predsjednika FKČK. Do sada je jednom izlagao samostalno i nekoliko puta na zajedničkim izložbama članova Fotokluba Čakovec. Dio je uredništva svih do sada, pod okriljem fotokluba izdanih knjiga.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *