Scott Kelby: Nova digitalna fotografija

Autor: Scott Kelby
Nova digitalna fotografija
Naučite tajne profesionalnih fotografa!
Izdavač: Miš, Zagreb
Godina izdanja: 2010.
Jezik: hrvatski
Br. stranica: 246
Uvez: meki, 22,5 x 15 cm
ISBN: 978-953-299-020-1
Područje: opći priručnik
Kazalo/Indeks: da (kazalo pojmova)
Cijena: 79,00 kn.Pročitajte članke o drugim naslovima u foto-lektiri.
 011_resize_300

_____________________________________________

logo_foto_lektira

PišeDavor Žerjav (autor knjiga Promišljati fotografskiKôd fotografske slikeLICA i Kreativna makrofotografija)

O knjizi: Nova digitalna fotografija (Naučite tajne profesionalnih fotografa!)

Nova digitalna fotografija Scotta Kelbyja trenutno je posljednji dostupni nastavak na njegove svjetske uspješnice „Knjigu o digitalnoj fotografiji“ i „Digitalna fotografija“ te se stilski nastavlja na njih. I opet nema teoretiziranja, i opet samo praktični i duhoviti savjeti. Da se  (i opet) ne bih ponavljao, pročitajte više o Kelbijevu stilu u članku „Knjiga o digitalnoj fotografiji“.

U prvom poglavlju „Koristite bljeskalicu kao profesionalac – drugi dio“ Kelby nastavlja tamo gdje je stao u prethodnoj knjizi – dakle nadograđuje i proširuje svoje savjete o bljeskavom svjetlu. U tom poglavlju možete saznati kako se kontrolira mekoća svjetla, čemu služe grupe i kanali bljeskalice, kako se aktivira pomoću predajnika, čemu služi vanjsko kućište za baterije, kako bljeskalicom nadjačati svjetlost sunca, kada koristiti, a kada ne koristiti difuzor, kako koristiti narančasti i zeleni filtar, itd.

U drugom poglavlju „Radite u studiju kao profesionalac“ autor se opet nastavlja na teme iz prethodne knjige s time da u ovom izdanju obrađuje dodatnu opremu za studio. Bavi se bijelom pozadinom i rekvizitima kao pozadinom, beauty dishom, grid spotom, spajanjem fotoaparata na televizor ili računalo, torbama s pijeskom, upotrebom prstenaste bljeskalice, bijelim i srebrnim reflektivnim pločama, itd.

Treće poglavlje „Istina o objektivima“ obrađuje objektive i objašnjava njihovu primjenu u fotografskoj praksi. Ovo poglavlje obiluje praktičnim savjetima; kada koristiti širokokutnik, „fisheye“, telefoto, superbrzi, ultraširokokutni, super-telefoto, makroobjektiv, tilt-shift objektiv, kako iskoristiti telekonvertere, filtre, sjenila, kako očistiti objektiv i sl.

Od četvrtog do sedmog poglavlja Kelby se opet osvrće na neka specifična područja fotografije: snimanje proizvoda, snimanje na otvorenom (pejzaži), snimanje ljudi i sportskih događanja. U osmom poglavlju opet se nude „Profesionalni savjeti za bolje fotografije“, u devetom recepti za izbjegavanje problema i u posljednjem poglavlju opet su ponuđeni recepti za snimanje određenog tipa fotografija.

Kao i prethodne dvije knjige i ova će biti korisna, praktična i iskoristiva, no kao i prethodna izdanja ne pruža sustavan uvid u fotografiju. Kao cjelina, tri knjige Scotta Kelbyja čine vrijednu seriju savjeta o tehnikama fotografiranja i nabavke opreme. U prilog im ide i visoka čitanost, a ruku na srce, u njima nema loših savjeta.

 

Scott Kelby – životopis

Scott Kelby autor je najprodavanijih knjiga o računalima na svijetu, glavni urednik časopisa Photoshop User, predsjednik National Association of Photoshop Professionals, direktor obuke u Adobe Photoshop Seminar Tour, jedan od vodećih instruktora Photoshopa danas i urednik Nikonovog časopisa Capture User. Jedan je od voditelja video podcasta Adobe Photoshop TV.  Autor je niza vrlo uspješnih  knjiga o Photoshopu i urednik biblioteke Killer Tips izdavačke kuće New Riders.

 

Comments

comments


About Davor Žerjav

Davor Žerjav je član Fotokluba Čakovec od 2009., zaljubljenik u fotografiju, autor knjiga "Promišljati fotografski", "Kôd fotografske slike", "LICA" i "Kreativna makrofotografija" te pokretač Edukativne biblioteke Fotokluba Čakovec i biblioteke Fotomonografije Fotokluba Čakovec. U klubu u suradnji s kolegom Sinišom Ludašem - Pixinom vodi radionicu Portretna fotografija, s kolegom Davorinom Manceom vodi radionicu Praktična reklamna fotografija, i Ljetnu školu fotografije za djecu. Bavi se studijskom i portretnom fotografijom. http://davorzerjav.from.hr/

2 comments:

  1. Mislim da je dostupna diljem Hrvatske u mnogim knjižarama. Provjerite online u Superknjižari ili u nekoj drugoj online-knjižari ako ju ne možete naći u svojem gradu. LP

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.