Radionica Zeleni vir–mali slap

panorama jezero

Kao što smo već najavili, idući mjesec organiziramo radionicu pejzažne fotografije u Gorskom kotaru, u geomorfološkom rezervatu Zeleni vir. U ovom izdanju pejzažne kuharice, prikazujemo različite kadrove istog slapa, naravno s različitim objektivima i fotografiranih s različitih mjesta.

Za početak prva fotografija u nizu je panorama nastala od sedam vertikalnih fotografija spojenih u jednu. Korišten je širokokutni objektiv na 20mm, kadrirano je tako da zelenilo jezerske vode najprije dolazi do izražaja te da svojom bojom zajedno sa stijenom koja iz desnog kuta usmjerava pogled prema prekasnom slapiću u daljini. Iako se čini da je slap poprilično daleko, to je zbog efekta širokokutnog objektiva, slap je od mjesta fotografiranja udaljen manje od deset metara.

DSC_1342

Na ovoj fotografiji prišli smo bliže. I dalje koristimo širokokutnik, ovaj puta na 13mm. U prednji plan odlučio sam staviti zelenilo koje svojim uzorcima i ponavljanjem popunjuje inače dosadnu stijenu, te pravi društvo slapu u lijevoj trećini fotografije.

DSC_1351

Na ovoj pak sam se odmaknuo dalje. I dalje smo na širokom kraju (14 mm) ali sam kadrirao tako da u fotografiju uključim i ono što je iznad slapa, zajedno s nebom ispunjenim oblacima. Kako na fotografiji nema jakog objekta u prednjem planu, jezero zauzima manje od trećine fotografije, tek toliko da napravi mjesta slapu koji se nalazi na sredini ali optički teče prema donjoj desnoj trećini fotografije.

DSC_2018

Ova pak je fotografija nastala nekoliko metara udesno od mjesta na kojoj sam napravio gornju. Širokokutni objektiv na 20mm, zanimljivi listovi uključeni u prednji plan dok je slap opet stavljen na gornju trećinu fotografije kao protuteža donjoj trećini. Ovdje nisam uključivao nebo zbog optičke gužve koja bi nastala na fotografiji a i zbog velikog dinamičkog raspona koji bi dobio uključivanjem svih elemenata na fotografiju. Kao zaključak, dobio sam uravnoteženiju i mirniju fotografiju.

DSC_2011

Iz gornjih primjera mogli ste vidjeti da širokokutni objektiv nudi mnoge mogućnosti kadriranja, ali i teleobjektiv nam može poslužiti za krupniji plan. Takvim planom ćemo istaknuti slap tako da gotovo cijeli kadar popunimo njime. Za prvi primjer izdvojio sam ovu fotografiju gdje sam u prednji plan uključio raslinje koje je izvan fokusa i neoštro da ne skreće pažnju sa samog slapa. Koristio sam žarišnu duljinu od 135 mm.

DSC_2003

Na ovoj fotografiji kao prednji plan služe valići na površini jezera koji isto lijepo vode oko prema slapu, ili od njega. Koristio sam žarišnu duljinu od 70mm.

Svi ovi primjeri prikazuju kako se isti motiv može prikazati na različite načine ovisno o korištenoj opremi ili afinitetima fotografa. Sve ovo i mnogo više prikazat ćemo vam na radionici. Još ima vremena da se prijavite!

Comments

comments


About Filip Lučin

Fotografijom se aktivno bavim od 2007. g. Pejzažna fotografija mi je strast i zadovoljstvo, a usto volim dijeliti znanje koje stječem na terenu, prateći literaturu i druge fotografe. Član sam fotokluba od samih početaka. Tajnik kluba od 2009. Također sam jedan od predavača na radionicama Osnova digitalne fotografije, te na pejzažnim radionicama. Do sad sam sudjelovao u više skupnih izložaba te sam imao samostalnu izložbu "Četiri godišnja doba" u Gimnaziji Čakovec. Član uredništva u knjigama u izdanju fotokluba.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.