Radionica Zeleni vir – špilja Muževa hiša

U ovom nastavku Pejzažne kuharice pozabavit ćemo se drugom zanimljivom lokacijom u geomorfološkom rezervatu prirode Zeleni vir. Špilja Muževa hiša nalazi se na kraju staze koja vodi kroz kanjon Vražji prolaz, dvadesetak metara iznad potoka Jasle. U prošlosti je služila kao utočište lokalnom stanovništvu pred napadima Turaka. Danas u sebi skriva čovječju ribicu, zaštićenu endemsku vrstu. Fotografski gledano, špilja je zahtjevan motiv zbog ekstremnih svjetlosnih uvjeta koji tamo vladaju, od svijetlog ulaza do potpunog mraka u unutrašnjosti. Za prilaz u unutrašnjost špilje neophodna je baterijska svjetiljka dok pri fotografiranju za osvjetljavanje scene možemo koristiti bljeskalicu ili baterijsku svjetiljku. U oba slučaja koristio sam tehniku slikanja svjetlom. U najkraćim crtama, slikanje svjetlom je osvjetljavanje scene umjetnim izvorima svjetla kako bismo naglasili određene karakteristike motiva.

Špilja Muževa hiša - Zeleni vir

U ovoj najjednostavnijoj primjeni te tehnike ja sam za vrijeme trajanja ekspozicije baterijskom svjetiljkom osvjetljavao scenu ispred fotoaparata naglašavajući dijelove scene koji su mi bili interesantni. Na drugoj fotografiji koristio sam bljeskalicu koja nije bila povezana s fotoaparatom te sam za vrijeme trajanja ekspozicije opalio nekoliko bljeskova u raznim smjerovima kako bih osvijetlio što veću površinu.

Muževa hiša - slikanje svjetlom, bljeskalica

Da sam koristio jedan bljesak i bljeskalicu pričvršćenu na fotoaparat, to ne bi bilo izvedivo. U unutrašnjosti špilje bi se osim jezera dalo naći još zanimljivih motiva, no ja ću se sada pozabaviti ulazom. Zbog velikog dinamičkog raspona ulaz predstavlja izazov za svakog fotografa. Kako su zidovi špilje prilično vlažni, na njima se lijepo reflektira svijetlost izvana. Zbog šume koja okružuje ulaz u špilju ta je svjetlost zelene boje i savršeno se stapa s teksturom uglačanih zidova. Želio sam u jednoj fotografiji zabilježiti tu teksturu obojanu suptilnom zelenom bojom, siluete Filipa i mene na ulazu te prekrasnu zelenu šumu vani. Dakako da to nije moguće izvesti snimanjem samo jedne ekspozicije pa sam pribjegao tehnici spajanja dvije snimke u jednu o čemu smo već pisali. Najprije nekoliko tehničkih podataka o obje fotografije. Ključ za uspješno spajanje je stabilan tronožac koji će osigurati da na obje fotografije imate identičan kadar. Za prikaz refleksije na zidu špilje koristio sam slijedeće postavke fotoaparata: f/8, 15 sekundi ekspozicija, ISO osjetljivost senzora 100.

Tekstura zida špilje: f/8, 15sec, ISO 100

Za siluete na ulazu i šumu postavke su bile: f/8, 1/5s, ISO 100.

Siluete: f/8, 1/5sec, ISO 100

Stapanjem te dvije fotografije u jednu i korekcijom u Photoshopu dobio sam fotografiju kako je i zamišljena na terenu.

Blend u PS-u

Dakle, osim tehničkog znanja, vrlo je bitno imati viziju kako želimo da gotova fotografija izgleda te tome prilagoditi rad na terenu. O svemu tome bit će riječi na radionici koju smo pripremili za vas. Za kraj još jedna fotografija sa samog ulaza u špilju. Upotrebom širokokutnog objektiva uspio sam obuhvatiti veći dio otvora sa djelom unutrašnjosti. Iako je ovdje dinamički raspon manje ekstreman i uspio sam scenu prikazati jednim snimkom, ipak je bilo potrebno prilagoditi snimanje kasnijoj obradi.

Muževa hiša - ulaz

Poznato je da kod digitalne fotografije najviše šuma izlazi na vidjelo kada u obradi posvjetljavamo sjenovita područja. Stoga je poželjno eksponirati tako da dobijemo svijetlu, ne preeksponiranu fotografiju kojoj ćemo u obradi lagano potamniti presvijetle dijelove.

Više o radionici možete pročitati ovdje.

Comments

comments


About Davorin Mance

Zaljubljenik u pejzažnu fotografiju i predavač na radionicama Osnove digitalne fotografije , Pejzažne fotografije i Photoshop radionici. Član je Fotokluba Čakovec od 2009. a 2015. izabran je na fukciju predsjednika FKČK. Do sada je jednom izlagao samostalno i nekoliko puta na zajedničkim izložbama članova Fotokluba Čakovec. Dio je uredništva svih do sada, pod okriljem fotokluba izdanih knjiga.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.