Uradi sam – saćasti nastavak za bljeskalicu

ertert_MG_2027

Namjena: modificiranje svjetla bljeskalice, usmjeravanje svjetla u krug određenog promjera

________________________________

Materijal: kutije za DVD-e (5-6), crne slamčice, American Duct Tape (crna ljepljiva traka), univerzalno sintetičko ljepilo

Alat: ravnalo, škare, nožić, sintetičko ljepilo, alkoholni flomaster

Vrijeme za izradu: 3 sata

Cijena u samogradnji: oko 40 kn (komplet)

Cijena gotovih proizvoda: oko 250 kn (komplet)

Ovaj se članak nastavlja na Uradi sam – gelovi za bljeskalicu

OPIS:

Osim omekšavanja bljeskavog svjetla (kišobranom, softboxom i sl.), svjetlo se može i usmjeravati i činiti još oštrijim. Obično se takvo svjetlo zanemaruje, ali ono pruža niz kreativnih mogućnosti za izražavanje u procesu građenja svjetla. Postoji nekoliko načina kako bljeskavo svjetlo možemo usmjeriti u koncentrirano područje (tako da se ocrta u obliku kompaktnog kruga). Jedan je način korištenjem običnog snoota (duže cijevi koju montiramo na glavu bljeskalice) – ona može biti kartonska ili još bolje platnena. Ako želimo više mogućnosti i preciznosti u usmjeravanju svjetla možemo koristiti saćasti nastavak za bljeskalicu (honeycomb grid). Ovisno o dubini saća i promjeru cijevi saća možemo kontrolirati usmjerenost svjetla, tj. promjer ocrtanog svjetla. Što je saće dublje, to je ocrtani krug svjetla manjeg promjera. Napomenimo da je bez obzira na pravokutni oblik glave bljeskalice ocrtavanje svjetla našim saćastim nastavkom kružno (zbog cjevastog oblika slamčica).

_MG_0564
Tri saćasta nastavka dubine saća 10 mm, 50 mm i 100 mm.

Tako će saćasti nastavak od 10 mm dubine na razdaljini od 1 m ocrtavati krug od oko 45 cm u promjeru, nastavak od 50 mm dubine na istoj udaljenosti ocrtavat će krug od oko 25 cm u promjeru, a nastavak od 100 mm dubine ocrtavat će krug od oko 15 cm u promjeru. Saćasti se nastavak često koristi za pozadinsko svjetlo, kontrasvjetlo (kada želimo kontrolirati usmjerenost), a može se koristiti za selektivno osvjetljavanje i kao dopunsko svjetlo.

IZRADA:

Za izradu saćastog nastavka za bljeskalicu potrebne su nam prije svega plastične slamčice crne boje. Ukoliko koristimo slamčice u boji (ili čak i bijele) boja bljeskavog svjetla će se promijeniti i postati neupotrebljiva. Crne se slamčice mogu nabaviti u trgovinama za opskrbu ugostitelja. Slamčice koje sam ja koristio su promjera oko 6 mm. Za svoje sam potrebe izradio 3 saćasta nastavka različite dubine: 10 mm, 50 mm, 100 mm. Za svaki sam morao izrezati po 60 slamčica određene duljine (po 10 slamčica u redu, 6 redova). Napominjem da su mjere za saćasti nastavak rađene za bljeskalice Canon 430EX II i Yongnuo YN 460 koje koristim.

_MG_2017
Alat: ravnalo, nožić, škare, alkoholni flomaster, univerzalno ljepilo.

 

_MG_2023
Materijal: American Duct Tape (ljepljiva traka), kutije za DVD-e, crne slamčice

 

Nakon rezanja slamčica potrebno je izrezati okvir za saće koji će ih držati skupa i pomoću kojeg će se saće jednostavno montirati (nataknuti) na glavu bljeskalice. Za okvir se može koristiti karton (što radi trajnosti ne bih preporučio) ili plastika – ja sam koristio po dvije kutije za spremanje DVD-a po jednom nastavku. Koristi se samo jedna strana – ostalo se mora baciti (ona strana gdje dolazi DVD). Kad u knjižari nabavljate prazne kutije za DVD-e, pazite da ne uzmete kutije za dvostruke DVD-e koje imaju nosače s obje strane – dakle, jedna strana kutije mora biti potpuno ravna. Pomoću ravnala i alkoholnog flomastera označimo stranice prema zadanim mjerama. Svaka stranica okvira za saće se odreže posebno (oštrim nožićem i uporabom metalnog ravnala) te se sve zajedno pričvrste minimalnom količinom ljepljive trake kako bismo mogli početi s lijepljenjem slamčica u saće.

Sada počinjemo s izradom saća u okviru. Slamčice ćemo smjestiti na sam rub okvira. Prvo nanesemo sloj univerzalnog sintetičkog ljepila za čitav red slamčica (sami moramo ocijeniti koliko je ljepila potrebno – za najpliće saće dovoljan je jedan red, a za dublje je potrebno 2 ili 3 reda nanosa). Zatim na mjesto stavljamo jednu po jednu slamčicu – otprilike 10 u jednom redu. Nakon toga nanosimo na prvi red slamčica sloj ljepila za drugi red te na mjesta stavljamo slamčice drugog reda, itd. Slamčicu ne stavljamo jednu iznad druge, već uvijek između dvije slamčice kako bi bolje sjela. Kad završimo s 2. ili 3. redom slamčica već možemo lijepiti i bočne stranice okvira. Na 6. red slamčica nanosimo ljepilo kojim ćemo pričvrstiti gornji dio okvira saćastog nastavka za bljeskalicu. Čim smo oblijepili okvir oko saća, ljepljivom trakom (American Duct Tape) moramo oblijepiti cijeli okvir kako bi dobio na kompaktnosti i izdržljivosti. Na kraju, jednu slamčicu možemo pričvrstiti na vrh okvira pazeći da bude paralelna s bočnim stranicama. Ta će slamčica služiti kao ciljnik pri usmjeravanju svjetla bljeskalice. Za svaki slučaj moramo ostaviti da se naš saćasti nastavak suši barem 2-3 h.

01_honeycomb_grid_skica
Mjere za pojedine saćaste nastavke (3 modela). Ove mjere vrijede za bljeskalice Canon 430 EX, Yongnuo speedlite YN 460.

 

02_honeycomb_grid_skica
Sistem izrade saća.

 

03_honeycomb_grid_skica
Sistem sklapanja saćastog nastavka za bljeskalice.

 

Možete izraditi još jedan duži saćasti nastavak za bljeskalicu koji će ocrtavati krug od otprilike 2-3 cm u promjeru tako da spojite 7 slamčica u punoj dužini (22 cm) i napravite konusni nastavak, tj. okvir. Kod tog nastavka dobro je unutrašnjost oblijepiti aluminijskom folijom ili teflonskim papirom kako bi se gubilo što manje snage bljeskalice. Potrebno je sastaviti okvir (pomoću ljepljive trake) i na njega pričvrstiti slamčice (opet pomoću ljepljive trake).

_MG_0561
Ovaj “top” možete izraditi ako trebate još kompaktnije usmjeravanje svjetla. Za preciznije usmjeravanje potrebno je koristiti optička vlakna.

 

Za bolje upoznavanje s mogućnostima upotrebe saćastih nastavaka za bljeskalicu i usmjeravanje svjetla u fotografiji prijavite se na našu radionicu “Praktična reklamna fotografija” u redovitom ili izvanrednom terminu.

 

Ostali članci iz rubrike URADI SAM:

Stol za snimanje

Priručna pomagala za studio

Gelovi za bljeskalicu

Dosvjetljivači (reflektori)

Comments

comments


About Davor Žerjav

Davor Žerjav je član Fotokluba Čakovec od 2009., zaljubljenik u fotografiju, autor knjiga "Promišljati fotografski", "Kôd fotografske slike", "LICA" i "Kreativna makrofotografija" te pokretač Edukativne biblioteke Fotokluba Čakovec i biblioteke Fotomonografije Fotokluba Čakovec. U klubu u suradnji s kolegom Sinišom Ludašem - Pixinom vodi radionicu Portretna fotografija, s kolegom Davorinom Manceom vodi radionicu Praktična reklamna fotografija, i Ljetnu školu fotografije za djecu. Bavi se studijskom i portretnom fotografijom. http://davorzerjav.from.hr/

3 comments:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.