Uradi sam – priručna pomagala za studio

ertert_MG_0577

Namjena: opremanje kućnog studija – sitna priručna pomagala

________________________________
Materijal: gotovi proizvodi (eBay, trgovine s alatima)

Alat: –

Vrijeme za izradu: –

Cijena gotovih proizvoda: oko 300-500 kn (ovisno koliko toga trebate)

Ovaj se članak nastavlja na Uradi sam – stol za snimanje.

OPIS:

OK, ovo baš i nije pravi „uradi sam“, nego prije „snađi se druže“ pristup. Da bi stol za snimanje bio potpun i funkcionalan, potrebno je nekoliko važnih priručnih pomagala koja će Vam olakšati rad. Ovdje spadaju:

– kvačice (hvataljke, klampe, klipse, štipaljke, stege) raznih veličina, oblika i namjena

– ljepljive trake, škare, nožići

– četke, krpe, puhalice

Sve se ovo može nabaviti u lokalnoj trgovini te putem e-baya i ne mora biti skupo da bi obavljalo svoju funkciju. U nastavku ću pokazati namjene i mogućnosti svakog od navedenih priručnih pomagala.

KVAČICE (HVATALJKE, KLAMPE, ŠTIPALJKE, STEGE)

Jedno od najkorištenijih i najupotrebljivijih sitnih pomagala u studijskom snimanju definitivno je kvačica. Ona služi za kvačenje, hvatanje, klampanje, klipsanje, štipanje, stezanje i može se koristiti u nebrojenim situacijama. Može pridržavati predmete koje snimate, lagana sjenila i odbijače (koje možete sami napraviti), često se koristi za pridržavanje pozadine (platno, papir), može koristiti kao stalak za manje predmete, može na sebi imati kuglastu glavu i nosač za bljeskalicu ili montiranu produžnu ruku i na taj način nositi bljeskalicu ili drugu kvačicu (sve ovisno kako je sastavljena). Kvačicama možemo na licu mjesta skupiti snop kablova i lakše ga sakriti iza nekog objekta, možemo zategnuti tkaninu na modelu kako bismo se riješili nabora i sl. Kvačica može biti metalna, plastična ili drvena – najizdržljivije su one metalne, međutim one su i najteže. Veličina varira kao što i varira jačina ugriza. Trebat će Vam kvačice raznih veličina i s raznim korisnim nastavcima i isto tako i s raznim jačinama ugriza – ovisno o težini, veličini, elastičnosti i tvrdoći predmeta koje kvačite.

_MG_0577
Foto-kvačice (studio clamps, spring clamps)
_MG_0591
Kvačice za papir (paper clips)

 

_MG_2114
Kvačicama povezujemo odbijače (reflektore)
_MG_2109
Kvačica kao stalak

 

_MG_2116
Pričvršćivanje na stativ
_MG_2110
Pričvršćivanje na okvir stola

 

 

 

 

_MG_2106
PRIJE – majica je uz rub naborana

_MG_2105
Zatezanje kvačicama (na stražnjoj strani torza)

_MG_2104
POSLIJE – majica je uz rub zategnuta

Kod mene je najkorištenija crna foto-kvačica (studio clamp, spring clamp) u tri dimenzije: 16×11 cm, 12×8 cm i 8,5×7,5 cm. Najveća mi služi za pridržavanje drvenog okvira za fotografiranje naušnica, za držanje pozadine, pridržavanje većih predmeta, skupljanja kablova u snop i sl. Srednju najčešće koristim za pridržavanje manje pozadine na stolu i kao stalak za manje odbijače. Manju najčešće koristim za zatezanje majice i pridržavanje malih predmeta. Osim plastičnih, imam i metalne električarske kvačice 5×3 cm te uredske metalne kvačice za papir (binder clips) širina 32mm i 19 mm. Metalne kvačice za papir dobri su stalci za manje odbijače i manje predmete kojima treba neki potporanj da bi stajali okomito.

_MG_0553
Kvačica za bljeskalicu s kuglastom glavom
_MG_0627
Kvačica s bljeskalicom na donjem dijelu okvira stola

Postoje i specijalne kvačice s montiranim nastavcima. Najčešće koristim kvačicu za bljeskalicu s kuglastom glavom. Često ju zbog manjka prostora u stanu montiram na stolicu za pozadinsko kontrasvjetlo i na taj način ne moram koristiti stativ za rasvjetu (što znači uštedu na stativima za rasvjetu). Montiram ju i na okvir stola za snimanje prema potrebi. Koristim također i metalnu savitljivu ruku ili magic arm (50 cm) s dvije metalne kvačice na svakom kraju. Ta je ruka izuzetno korisna jer je podesiva i može koristiti na razne načine. Vrlo je robusna i izdržljiva. Njen nedostatak jest što je dosta teška jer je metalna.

_MG_0600
Metalna savitljiva ruka, tzv “magic arm
_MG_2113
Magic arm” drži sjenilo

LJEPLJIVE TRAKE, ŠKARE, NOŽIĆI

Ljepljive su trake vrlo često korisni pomoćni materijal kod fotografiranja jer njima možemo na jednostavan način spojiti predmete ili ih učiniti stabilnijima. Vrlo je korisna široka ljepljiva traka tzv. American Duct Tape koja je vrlo čvrsta i uz to i vodootporna. Može se kidati ručno ili rezati škarama pa je manipuliranje njome brzo. Korisna je i za niz uradi-sam projekata. Umjesto takve trake možemo koristiti i izolir traku koja je nešto jeftinija. Osim tih traka možemo koristiti i običan selotejp koji nije toliko ljepljiv, ali je proziran. Kod snimanja vrlo često zatreba nešto prerezati pa su škare i razni oštri nožići dobrodošli alati.

_MG_0597
Nožić, škare i ljepljive trake

ČETKE, KRPE, PUHALICE

Bez četke i krpe nemojte niti pomišljati krenuti u snimanje predmeta. Ukoliko ih ne koristite redovito imat ćete jako puno posla u kasnijoj obradi fotografija (retuširanje). Kad snimate predmete i koristite bljeskalice svaka se čestica prašine vidi pa je prije snimanja potrebno očistiti predmet, podlogu i pozadinu od prašine. Kvalitetnu mekanu četku koja ne gubi dlačice možete nabaviti u trgovini boja i lakova, a ukoliko snimate manje predmete možete koristiti kistove za vodene boje. Krpe koje koristite za čišćenje ravnih (ulaštenih) površina morale bi biti pamučne, mekane i isto ne bi smjele puštati dlačice. Za čišćenje plexiglasa ili stakla koristite i sredstvo za čišćenje stakla kako biste odstranili masne otiske. Možete koristiti i ručnu puhalicu za čišćenje senzora fotoaparata. Komotnije rješenje za rješavanja problema prašine je bočica s komprimiranim zrakom, ali je relativno skupa.

_MG_0573
Četka značajno skraćuje vrijeme potrebno za naknadnu obradu fotografija

OKVIRNE CIJENE:

– foto kvačice (kom.) – 10-15 kn

– male električarske kvačice (komplet 4 kom.) – 15 kn

– uredske metalne kvačice (komplet 12 kom) – 20 kn

– kvačica za bljeskalicu s kuglastom glavom (kom.) – 50 kn (eBay)

– ruka s dvije kvačice, magic arm (kom.) – 100 kn (eBay)

– American Duct Tape (25 m) – 30 kn

– četka srednje veličine – 15 kn

Za bolje upoznavanje s mogućnostima upotrebe maloga kućnoga studija prijavite se na našu radionicu “Praktična reklamna fotografija” u redovitom ili izvanrednom terminu.

Ostali članci iz rubrike URADI SAM:

Stol za snimanje

Gelovi za bljeskalicu

Saćasti nastavak za bljeskalicu

Dosvjetljivači (reflektori)

Comments

comments


About Davor Žerjav

Davor Žerjav je član Fotokluba Čakovec od 2009., zaljubljenik u fotografiju, autor knjiga "Promišljati fotografski", "Kôd fotografske slike", "LICA" i "Kreativna makrofotografija" te pokretač Edukativne biblioteke Fotokluba Čakovec i biblioteke Fotomonografije Fotokluba Čakovec. U klubu u suradnji s kolegom Sinišom Ludašem - Pixinom vodi radionicu Portretna fotografija, s kolegom Davorinom Manceom vodi radionicu Praktična reklamna fotografija, i Ljetnu školu fotografije za djecu. Bavi se studijskom i portretnom fotografijom. http://davorzerjav.from.hr/

3 comments:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.