Uradi sam – gelovi za bljeskalicu

ertert_MG_2002

Namjena: bojanje svjetlosti bljeskalice – monokromatsko svjetlo, korekcija balansa bijele boje (WB) ili ND gel

________________________________

Materijal: termo-folije, folije u boji (A4)

Alat: laserski printer, škare

Vrijeme za izradu: 1 sat

Cijena u samogradnji: oko 30 kn

Cijena gotovih proizvoda: 60-200 kn (ovisno o proizvođaču i količini)

Ovaj se članak nastavlja na Uradi sam – stol za snimanje.

OPIS:

Umjesto da trošite veće količine novaca za transparentne folije u boji (zvučno zvane gelovima), možete se snaći i sami si izraditi gelove za bljeskalicu. Gel je jednostavni modifikator svjetla koji se ponaša kao filtar koji boji bijelu svjetlost koju emitira bljeskalica (ustvari, selektivno propušta svjetlost određene valne duljine, dok preostali dio spektra upija). Dakle, crveni će gel dati crvenu svjetlost, plavi će dati plavu svjetlost, itd. Načelno razlikujemo tri vrste gelova:

  • monokromatski gel (bijelu svjetlost bljeskalice pretvara u monokromatsku / jednobojnu: plavi, crveni, žuti, zeleni, ljubičasti, narančasti, itd.),
  • korektivni gel (usklađuje boju bljeskalice s ambijentalnim svjetlom kako ne bi došlo do problema miješane rasvjete i problema s WB-om: narančasti za tungsten / incandescent / halogenu rasvjetu, plavi za dnevno svjetlo u sjeni, zeleni za fluorescentnu rasvjetu),
  • ND gel (sivi gel određene gustoće za dodatno oslabljivanje svjetla bljeskalice).
_MG_1997
Jednostavno montiranje gela na bljeskalicu

Gelovi se mogu na bljeskalicu montirati na više načina: mogu se pričvrstiti pomoću trake koja se steže oko glave bljeskalice, mogu se montirati pomoću čičak-trake (u tom slučaju na samu glavu bljeskalice morate trajno zalijepiti čičak), mogu se montirati pomoću posebnih nastavaka – nosača za gelove. Najjednostavniji način montiranja gela na bljeskalicu je pomoću plastičnog raspršivača (difuzora) koji se nalazi u samoj glavi bljeskalice. Sve novije bljeskalice ga imaju, ako koristite stariji tip bljeskalice tada ćete trebati neki drugi način montaže.

U malom kućnom stolnom studiju (općenito u bilo kakvom studiju) gelovi su jako dobrodošli jer se njima mogu stvoriti vrlo zanimljivi svjetlosni uvjeti i samo jedna podloga/pozadina (bijela, siva ili crna) može zamijeniti sve moguće podloge/pozadine u boji ako se osvijetli gelom. Prednost gelova je i u tome da se mogu međusobno kombinirati – ako želite pojačati određenu boju stavite više istih gelova, ako želite neku novu nijansu kombinirate gelove različitih boja.

IZRADA:

Potrebne su Vam dvije transparentne folije za laserski printer i naravno laserski printer u boji. Ako nemate laserski printer, sigurno ga ima obližnja digitalna tiskara gdje za petnaestak kuna možete dobiti kvalitetan ispis gelova na A4 foliju. Kad gelove ispišete na folije, samo ih morate izrezati. Da biste dobili na trajnosti i izdržljivosti gelova, zamolite osoblje u tiskari da foliju zaštite posebnim premazom (lakom) koji štiti od ogrebotina. Ako ne pružaju tu uslugu, možete koristiti samoljepljive prozirne folije i zalijepiti ih kao zaštitu preko one strane folije na kojoj se nalazi nanos boje.

_MG_0582
Monokromatski (jednobojni) i korektivni (WB) gelovi

Nedostatak gelova koji su printani je osjetljivost na ogrebotine i osjetljivost na visoku temperaturu. Moguće je i da ćete primijetiti bljedilo na gelovima ako bljeskalicu koristite na punoj snazi uz uzastopna okidanja (površina glave se dosta zagrije). Međutim, ja svoje gelove koristim već duže od godinu dana i još nijedan nije za baciti.

Za svoje potrebe napravio sam masku za bljeskalicu koju najviše koristim (Canon speedlite 430EX II), a odgovara mi na ostale bljeskalice koje imam (Yongnuo speedlite YN460). Crteži maski su u naravnoj veličini, pa ako odgovaraju Vašoj bljeskalici slobodno ih možete koristiti u izradi svog kompleta gelova. Dimenzije su 62 x 32 mm.

Osim printanih gelova, možete koristiti i obične transparentne folije u boji (recimo one za uvezivanje A4 papira spiralnim uvezom). Ja sam si izrezao dosta gelova sive boje koje koristim kao ND gelove.

gelovi_flash1
Monokromatski gelovi. Klikom na sliku otvorit će se slika u punoj rezoluciji koju možete skinuti i printati (pogodno za bljeskalice Canon 430EX II i Yongnuo YN460)
gelovi_flash
Korektivni (prvih 11) i monokromatski gelovi (osnovne boje koje će Vam dobro doći iako ih već imate s prve slike). Klikom na sliku otvorit će se slika u punoj rezoluciji koju možete skinuti i printati (pogodno za bljeskalice Canon 430EX II i Yongnuo YN460)

Za bolje upoznavanje s mogućnostima upotrebe gelova u fotografiji prijavite se na našu radionicu “Praktična reklamna fotografija” u redovitom ili izvanrednom terminu.

Ostali članci iz rubrike URADI SAM:

Stol za snimanje

Priručna pomagala za studio

Saćasti nastavak za bljeskalicu

Dosvjetljivači (reflektori)

Comments

comments


About Davor Žerjav

Davor Žerjav je član Fotokluba Čakovec od 2009., zaljubljenik u fotografiju, autor knjiga "Promišljati fotografski", "Kôd fotografske slike", "LICA" i "Kreativna makrofotografija" te pokretač Edukativne biblioteke Fotokluba Čakovec i biblioteke Fotomonografije Fotokluba Čakovec. U klubu u suradnji s kolegom Sinišom Ludašem - Pixinom vodi radionicu Portretna fotografija, s kolegom Davorinom Manceom vodi radionicu Praktična reklamna fotografija, i Ljetnu školu fotografije za djecu. Bavi se studijskom i portretnom fotografijom. http://davorzerjav.from.hr/

3 comments:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.