Uradi sam – dosvjetljivači (reflektori)

ertert_MG_0608

Namjena: dosvjetljavanje, odbijanje (reflektiranje), usmjeravanje, blokiranje svjetla

________________________________

Materijal: kapafix, crni papir, alu-folija

Alat: ravnalo, nožić, alkoholni flomaster

Vrijeme za izradu: 1 sat

Cijena u samogradnji: oko 100 kn (m²)

Cijena gotovih proizvoda: oko 300 kn

Ovaj se članak nastavlja na Uradi sam – saćasti nastavak za bljeskalicu

OPIS:

Dosvjetljivači i sjenila za svjetlo jedan su od najkorisnijih pomagala u studijskoj fotografiji. Služe za odbijanje, usmjeravanje i blokiranje svjetla. Neutralni su (bijeli, srebrni, crni) zato da ne bi mijenjali boju svjetla. Bijeli odbija i raspršuje svjetlo, srebrni odbija i usmjerava svjetlo (daje jaču i oštriju refleksiju), a crni upija, tj. blokira svjetlo.

Dosvjetljivači kao što im i samo ime govori služe prvenstveno za dosvjetljavanje. Njima dopunjujemo postojeće svjetlo, modificiramo ga (usmjerujemo, dodajemo, blokiramo) te na taj način imamo veću kontrolu i više mogućnosti rada sa svjetlom. Sa samo jednim izvorom svjetla i dosvjetljivačem već imamo praktički dva izvora svjetla. Ukoliko dodajemo nove reflektore u postavu rasvjete, povećavamo broj izvora svjetla. Montiramo ih pomoću štipaljki (klampi, kvačica) na stalke ili razne predmete ili ih jednostavno pridržavamo rukom.

Na tržištu postoje klasični sklopivi reflektori za fotografiranje od tkanine koji mogu biti 2u1 (zlatni / srebrni), 5u1 (zlatni / srebrni / bijeli / crni / poluprozirni) i 7u1 (zlatni / srebrni / bijeli / crni / poluprozirni / zeleni /plavi) često i nisu previše jeftini. Dolaze u trokutnom, okruglom ili ovalnom obliku određenih dimenzija. Pravokutni i kvadratni oblik nisu zastupljeni. Zato je isplativo napraviti vlastite dosvjetljivače.

sinisa_ludas_dosvjetljivac_5u1_strana_2

sinisa_ludas_dosvjetljivac_5u1_strana_1

IZRADA:

Potrebna nam je ploča kapafixa, crni papir i alu-folija za domaćinstvo. Kapafix možete nabaviti u nekom od studija za izradu fotografija (ako će vam ga htjeti prodati) – tamo taj materijal služi za kaširanje fotografija na čvrstu podlogu. Prednost kapafixa nad ostalim materijalima je njegova čvrstoća, izdržljivost i vrlo mala masa. Može se koristiti i stiropor, no on nije toliko čvrst i izdržljiv. Kartoni su najčešće preteški da bi njima lako manipulirali pomoću štipaljki.

_MG_2035
Materijal: kapafix, crni papir, alu-folija
_MG_2039
Alat: ravnalo, nožić, alkoholni flomaster

Kapafix je najčešće samoljepiv na jednoj strani tako da na nju lijepimo crni papir ili alu-foliju. Tako dobijemo reflektor koji je s jedne strane bijeli, a s druge crni ili srebrni. Preporuča se napraviti više dosvjetljivača i u raznim dimenzijama primjereno vlastitim potrebama. Svaki manji ostatak kapafixa ostavite u kutiji ili torbi s dosvjetljivačima jer nikad ne znate za što će vam zatrebati (pridržavanje, podlaganje). Od užih ostataka možemo napraviti stalke za reflektore tako da u njima zarežemo proreze u koje reflektor možemo okomito umetnuti. Kad smo zalijepili papir ili alu-foliju na drugu stranu, oštrim nožićem i ravnalom obrežemo rubove i dosvjetljivač je gotov.

_MG_2113
Montiranje pomoću kvačica sa savitljivom rukom
_MG_2107
Montiranje pomoću kvačice

Za bolje upoznavanje s mogućnostima upotrebe dosvjetljivača i kontrole svjetla u fotografiji prijavite se na našu radionicu “Praktična reklamna fotografija” u redovitom ili izvanrednom terminu.

Ostali članci iz rubrike URADI SAM:

Stol za snimanje

Priručna pomagala za studio

Gelovi za bljeskalicu

Saćasti nastavak za bljeskalicu

Comments

comments


About Davor Žerjav

Davor Žerjav je član Fotokluba Čakovec od 2009., zaljubljenik u fotografiju, autor knjiga "Promišljati fotografski", "Kôd fotografske slike", "LICA" i "Kreativna makrofotografija" te pokretač Edukativne biblioteke Fotokluba Čakovec i biblioteke Fotomonografije Fotokluba Čakovec. U klubu u suradnji s kolegom Sinišom Ludašem - Pixinom vodi radionicu Portretna fotografija, s kolegom Davorinom Manceom vodi radionicu Praktična reklamna fotografija, i Ljetnu školu fotografije za djecu. Bavi se studijskom i portretnom fotografijom. http://davorzerjav.from.hr/

One comment:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.