Scott Kelby: Knjiga o digitalnoj fotografiji

Autor: Scott Kelby
Knjiga o digitalnoj fotografiji
Otkrijte tajne profesionalnih fotografa!
Izdavač: Miš, Zagreb
Godina izdanja: 2008.
Jezik: hrvatski
Br. stranica: 226
Uvez: meki, 22,5 x 15 cm
ISBN: 978-953-6961-84-9
Područje: opći priručnik
Kazalo/Indeks: da (kazalo pojmova)
Cijena: 79,00 kn.

Pročitajte članke o drugim naslovima u foto-lektiri.

 009_resize_300

_____________________________________________

logo_foto_lektira

PišeDavor Žerjav (autor knjiga Promišljati fotografskiKôd fotografske slikeLICA i Kreativna makrofotografija)

O knjizi: Knjiga o digitalnoj fotografiji (Otkrijte tajne profesionalnih fotografa!)

Knjiga o digitalnoj fotografiji trenutno je jedna od najčitanijih i najuspješnijih knjiga o fotografiji na hrvatskom tržištu (i ne samo u Hrvatskoj, nego i u svijetu). Ključ njena uspjeha leži u autorovom pristupu tematici i činjenici da je digitalna tehnologija temeljito promijenila pristup fotografiji u suvremenom društvu.

Kelby u samom uvodu odmah objašnjava svoj pristup fotografiji – u nju ulazi bez teoretiziranja, stručnih izraza, preopširnih objašnjenja. U svojim savjetima ne objašnjava pretjerano razloge zbog kojih odabire određene postavke na aparatu, već jednostavno kaže: „Ovako namjesti parametre da bi dobio fotografiju kakvu vidiš na primjeru“. Pri tome se služi i jednom od vrlo efikasnih marketinških formulacija – tvrdi kako otkriva tajne profesionalnih fotografa (što je publici vrlo interesantno). U deset od ukupno jedanaest poglavlja u naslovu koristi izraz „profesionalac“, a zahvaljujući vlastitom iskustvu u profesionalnom radu on zaista otkriva praktične probleme s kojima se susretao i koje je na određen način rješavao. U principu, Kelby ne otkriva ništa spektakularno u svojoj knjizi – on taksativno nabraja osnovne savjete za početnike koji su prisutni u svim općim priručnicima o fotografiji.

Ono što čini najvredniji dio njegove literature jest stil pisanja. On piše duhovito i vragolasto, ležerno i neopterećeno. Uvodi u poglavlja redovito su mu humoristični i dvoznačni, međutim praktična lekcija postoji u svakom članku – čak i kad se namjerno poigrava čitateljem i navodi ga da povjeruje u najnevjerojatniju priču koja u trenutku kad postaje razotkrivena vodi čitatelja prema nekom zaključku (npr., koliko je naivan i kako bi mogao povjerovati raznim „prodavačima magle“ koji ga žele opelješiti prodajući mu svoje „fotografsko znanje“).

U prvom poglavlju „Savjeti profesionalaca kako snimiti zaista oštre fotografije“ počinje s nekoliko lažnih tema o oštroj fotografiji u kojima zapravo objašnjava kako koristiti njegovu knjigu. Knjiga je strukturirana jednostavno i pregledno s malo teksta i mnoštvom izvrsnih foto-primjera. Kelby zastupa tezu da je za dobru fotografiju potrebna i vrhunska oprema tako da je djelomice orijentiran prema dobroj opremi i tipičnim tehničkim pristupima („how-to pristup“).

Naredna poglavlja (od drugog do devetog poglavlja) bave se specifičnim područjima fotografije (cvijeće, vjenčanja, pejzaži, sport, portreti, turistička fotografija) te izbjegavanjem tipičnih problema i korištenjem digitalne tehnologije u vlastitu korist. Kroz praktične primjere i probleme s kojima se neprestano susrećemo u fotografiranju, Kelby pokriva puno zanimljivih područja fotografije i praktičnim savjetima bez nekog naoko sustavnog pristupa prenosi svoja iskustva. U specifična područja fotografije ubacuje i dva opća poglavlja „Izbjegnite probleme kao profesionalac“ i „Iskoristite digitalnu tehnologiju kao profesionalac“. U desetom poglavlju bavi se problemom ispisa fotografija (priprema fotografija, odabir papira, usklađivanje monitora i pisača…). U posljednjem jedanaestom poglavlju „Recepti za savršene fotografije“  daje 14 primjera sjajnih fotografija s receptima kako ih dobiti – koje postavke koristiti, u koje doba dana snimati, iz kojeg kuta, što fokusirati, koju opremu koristiti. Djelomično se referira i na likovne vrijednosti fotografije.

Sve u svemu, knjiga je za početnika u fotografiji iskoristiva jer obiluje mnoštvom vrlo korisnih savjeta, no ne pruža sustavan uvid u fotografiju kao tehničku disciplinu i umjetnost pa se ne može koristiti kao udžbenik za temeljito studiranje fotografije. No, to niti nije namjena ove knjige. Ona je namijenjena za neopterećeno informiranje o fotografiji i tehnikama digitalnog fotografiranja. Čitatelj će proučavajući ovu knjigu imati dojam da vrlo brzo i na lak način uči o fotografiji, a to je i namjera autora u kojoj je izuzetno uspješan.

O autoru – Scott Kelby

Scott Kelby autor je najprodavanijih knjiga o računalima na svijetu, glavni urednik časopisa Photoshop User, predsjednik National Association of Photoshop Professionals, direktor obuke u Adobe Photoshop Seminar Tour, jedan od vodećih instruktora Photoshopa danas i urednik Nikonovog časopisa Capture User. Jedan je od voditelja video podcasta Adobe Photoshop TV.  Autor je niza vrlo uspješnih  knjiga o Photoshopu i urednik biblioteke Killer Tips izdavačke kuće New Riders.

Comments

comments


About Davor Žerjav

Davor Žerjav je član Fotokluba Čakovec od 2009., zaljubljenik u fotografiju, autor knjiga "Promišljati fotografski", "Kôd fotografske slike", "LICA" i "Kreativna makrofotografija" te pokretač Edukativne biblioteke Fotokluba Čakovec i biblioteke Fotomonografije Fotokluba Čakovec. U klubu u suradnji s kolegom Sinišom Ludašem - Pixinom vodi radionicu Portretna fotografija, s kolegom Davorinom Manceom vodi radionicu Praktična reklamna fotografija, i Ljetnu školu fotografije za djecu. Bavi se studijskom i portretnom fotografijom. http://davorzerjav.from.hr/

One comment:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.