Scott Kelby: Digitalna fotografija

Autor: Scott Kelby

Digitalna fotografija
Nove tajne profesionalnih fotografa!
Izdavač: Miš, Zagreb
Godina izdanja: 2008.
Jezik: hrvatski
Br. stranica: 226
Uvez: meki, 22,5 x 15 cm
ISBN: 978-953-6961-03-0
Područje: opći priručnik
Kazalo/Indeks: da (kazalo pojmova)
Cijena: 79,00 kn.

Pročitajte članke o drugim naslovima u foto-lektiri.

 

010_resize_300

_____________________________________________

logo_foto_lektira

PišeDavor Žerjav (autor knjiga Promišljati fotografskiKôd fotografske slikeLICA i Kreativna makrofotografija)

O knjizi: Digitalna fotografija (Nove tajne profesionalnih fotografa!)

Digitalna fotografija Scotta Kelbyja nastavak je na njegovu planetarno uspješnu „Knjigu o digitalnoj fotografiji“ te se u istom specifičnom stilu nastavlja na nju. Nema teoretiziranja, opet samo praktični savjeti kroz duhovite i ležerne rečenice. Da se ne bih ponavljao, pročitajte više o Kelbijevu stilu u članku „Knjiga o digitalnoj fotografiji“.

U prva dva poglavlja „Koristite bljeskalicu kao profesionalac“ i „Opremanje studija od nule“ Kelby donosi potpuno novo područje kojim se nije bavio u svojoj prethodnoj knjizi. U prvom poglavlju možete saznati o prednostima i manama korištenja bljeskavog svjetla, ugrađenoj i vanjskoj bljeskalici, kontroli bljeskalica, omekšavanju svjetla raznim tehnikama, korištenju folija u boji (gelovi) itd. U drugom poglavlju Kelby piše o pozadinama, studijskim bljeskalicama, softboxovima i kišobranima, bežičnom aktiviranju bljeskalica, svjetlomjeru, svjetlu za kosu, glavnom svjetlu, ventilatoru, stražnjem svjetlu, reflektirajućim površinama, itd. Sve su teme obrađene na informativnoj razini, bez ulaženja u detalje. Svejedno, podaci koje Kelby prenosi čitateljima korisni su početnicima i mogu otvoriti nove horizonte i želju za daljnjim učenjem.

Od trećeg do sedmog poglavlja Kelby nastavlja sa savjetima o portretnoj, pejzažnoj, vjenčanoj, putnoj i makrofotografiji. Čitatelj dobiva uvid u dosta situacija, problema i rješenja s kojima se profilirani profesionalni fotografi susreću u svom svakodnevnom radu.

U osmom poglavlju „Profesionalni savjeti za bolje fotografije“ nude se osnovne informacije o nekoliko korisnih tehnika i pristupa fotografiji, npr. u kojem režimu snimati, koji ISO koristiti, u kojem formatu i veličini snimati, kako zaključati fokus, čemu služi histogram, par korisnih savjeta za obradu fotografije i sl. Deveto je poglavlje „Još recepata za savršene fotografije“ opet usmjereno na opisivanje osnovnih tehnika za dobivanje određenog tipa fotografije na temelju primjera.

Sve u svemu, knjiga je za početnika u fotografiji iskoristiva jer obiluje mnoštvom vrlo korisnih savjeta, no ne pruža sustavan uvid u fotografiju kao tehničku disciplinu i umjetnost pa se ne može koristiti kao udžbenik za temeljito studiranje fotografije. No, to niti nije namjena ove knjige. Ona je namijenjena za neopterećeno informiranje o fotografiji i tehnikama digitalnog fotografiranja. Čitatelj će proučavajući ovu knjigu imati dojam da vrlo brzo i na lak način uči o fotografiji, a to je i namjera autora u kojoj je izuzetno uspješan.

Scott Kelby – životopis

Scott Kelby autor je najprodavanijih knjiga o računalima na svijetu, glavni urednik časopisa Photoshop User, predsjednik National Association of Photoshop Professionals, direktor obuke u Adobe Photoshop Seminar Tour, jedan od vodećih instruktora Photoshopa danas i urednik Nikonovog časopisa Capture User. Jedan je od voditelja video podcasta Adobe Photoshop TV.  Autor je niza vrlo uspješnih  knjiga o Photoshopu i urednik biblioteke Killer Tips izdavačke kuće New Riders.

Comments

comments


About Davor Žerjav

Davor Žerjav je član Fotokluba Čakovec od 2009., zaljubljenik u fotografiju, autor knjiga "Promišljati fotografski", "Kôd fotografske slike", "LICA" i "Kreativna makrofotografija" te pokretač Edukativne biblioteke Fotokluba Čakovec i biblioteke Fotomonografije Fotokluba Čakovec. U klubu u suradnji s kolegom Sinišom Ludašem - Pixinom vodi radionicu Portretna fotografija, s kolegom Davorinom Manceom vodi radionicu Praktična reklamna fotografija, i Ljetnu školu fotografije za djecu. Bavi se studijskom i portretnom fotografijom. http://davorzerjav.from.hr/

2 comments:

  1. Poštovani, da li mi možete preporučiti literaturu (priručnik) za početnike a vezano uz digitalnu fotografiju. Dobila sam DSLR fotoaparat i htjela bi više naučiti o fotografiranju (amaterski) no neznam od kud početi. Nažalost živim u Zagrebu tako da nisam u mogućnosti doći do vas u klub.
    Hvala vam puno!
    Lp Irena!

  2. Poštovana!
    Preporučujemo Vam našu knjigu “Promišljati fotografski”, izdanu 2011. koju možete posuditi u zagrebačkim knjižnicama. Nažalost, nema je više u prodaji jer je rasprodana. No, priredit ćemo reizdanje jer je velika potražnja za tom knjigom.
    LP

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.