Uradi sam – stol za snimanje

_MG_1972 Namjena: snimanje predmeta, dogradnja kućnog studija.
_________________________________
Materijal:- drvene letvice (28 x 28 mm) 4 kom. dužine 2 m (8 m);- komadić lesonita (debljine 3 mm);- čelični L-kutnici (30 mm);- gumeni podlošci za noge;- vijci drvo-metal s leptir maticom (90 mm);- vijci za drvo (50 i 25 mm);- plexiglas ploče (debljine 3 mm);- staklo (debljine 4 mm)Alat: brusni papir, bušilica, odvijač, pila za drvo (ako vam ne ispile letvice u trgovini)Vrijeme za izradu: 4 sata

Cijena u samogradnji: oko 400 kn

Cijena gotovog proizvoda: 1000-1500 kn

OPIS:

Ako trebate višenamjenski i svestran stol za snimanje predmeta i želite ga prilagoditi vlastitim potrebama, a nemate puno sredstava, ne patite na profesionalnu opremu i donekle ste spretni s alatom – imam ideju za Vas! Za doslovno par stotina kuna možete izraditi vrlo praktičan i sklopiv stol za potrebe snimanja manjih predmeta (recimo za stock-sajtove, u reklamnoj fotografiji, za različite koncepte, mrtve prirode i sl.). Gotova rješenja su često skupa i ponekad neprilagođena Vašim potrebama – ne odgovaraju dimenzije, nemaju pretjeranu mogućnost nadogradnje i prilagođavanja Vašim zahtjevima.

Stol koji sam izradio za vlastite potrebe visine je oko 50 cm, s radnom plohom od 60 x 60 cm i pozadinom od 60 x 80 cm. Stol tih dimenzija nastao je temeljem vlastitih kalkulacija o veličini, visini i sklopivosti koje su mi potrebne. Dobro razmislite o dimenzijama koje su Vam potrebne te o visini stola. Dimenzije radne površine i pozadine ovise o veličini predmeta koje ćete snimati pa nemojte izraditi premali (ili preveliki) stol. Visina stola ovisi kako ćete ga i gdje koristiti – moj je namijenjen za rad na malom prostoru (oko 2 m² zajedno s rasvjetom), na podu (ne na površini stola), i visine prilagođene rasvjeti koju posjedujem (speedlite bljeskalice na stalcima). Kako nemam prostor za fotografski studio, nego snimanja obavljam u dnevnoj sobi ili na terenu, stol je sklopiv i prenosiv – stane u jednu torbu dimenzija 60 x 70 x 15 cm. Zato sam za sastavljanje koristio leptir-matice. Ploču za pozadinu (plexiglas dimenzija 100 x 60 cm) pospremam posebno. Dimenzije okvira stola podređene su dimenzijama radne plohe i pozadine. Visina stola je definirana širinom snopa svjetla kojim bljeskalica može ispod stola osvijetliti cijelu radnu plohu. Razmišljajte i o vlastitom zdravlju – stol ne smije biti prenizak ili previsok i izazivati fizičke napore kad se s njim radi (a ozbiljnija snimanja su najčešće dugotrajna). Moj stol je namijenjen za rad u sjedećem položaju na stolici. Kad bi bio namijenjen za rad u stojećem položaju bio bi visok oko 70-80 cm, a ne 50 cm. Lako se može nadograđivati dodatnim montiranjem različitih ruku, stalaka i sl.

_MG_1975
Uz korištenje modifikatora svjetla i par sitnica, ovakav stol je vrlo prilagodljiv, svestran i iskoristiv za snimanje predmeta.

Stol ovakvog tipa u kombinaciji s nekoliko izvora svjetla (ili odbijača) ima puno prednosti nad lightboxom. Svjetlo se može puno preciznije kontrolirati (prema izvoru, smjeru, karakteru, boji). U kombinaciji sa speedlite bljeskalicama, kišobranima, softpanelima, snootovima, gridovima, gelovima, sjenilima i odbijačima postiže se potpuna kontrola svjetla sa svih strana. U lightboxu najčešće stvaramo naglašeno raspršeno svjetlo koje dolazi iz svih smjerova pa je kontrola teža. Nisam pobornik jednostavnih rješenja s kartonskom kutijom i bijelom tkaninom ili paus-papirom – tamo isto dolazi do problema precizne kontrole svjetla.

_MG_2057
Tri vrste radnih ploča: prozirno staklo, mliječni plexiglas, crni plexiglas

Radne ploče koje koristim su bijeli (mliječni) i crni plexiglas, te staklo. Staklo sam naknadno naručio radi pojačanja čvrstoće podloge i radi njegovih reflektivnih mogućnosti. Bijeli plexi koristim jer ga mogu osvijetliti kontrasvjetlom i na taj način dobiti potpuno bijelu podlogu, ili ga osvjetljavam gelovima pa dobivam podlogu u boji. Crni plexi koristim kao crno ogledalo, no bolje je nabaviti crno staklo (nešto je skuplje) ili prozirno staklo koristiti s crnom podlogom ispod njega. Na crnom plexiju su ubrzo jako vidljive ogrebotine.

IZRADA:

_MG_1986
Alat potreban za izradu stola. Dodajte još pilu za drvo ako u trgovini nema mogućnosti rezanja letvica na zadane dimenzije.

U nekoj od trgovina s drvenarijom i metalom možemo nabaviti potrebne letvice (meni su odrezali na zadane dimenzije u trgovini), vijke i L-kutnike. Letvice obradimo brusnim papirom. Izbušimo rupe na potrebnim mjestima i spojimo letvice prema priloženim skicama.

 

stol_01_dijelovi

Bočne stranice (dvije) sastoje se od gornje letvice dužine 600 mm, pomoćne letvice dužine 544 mm i dviju noga visine 450 mm. Stranice spajamo vijcima za drvo (zbog debljine letvica nemojte samo ušarafiti vijke, već prije izbušite uže rupe svrdlom da ne bi došlo do pucanja letvica). Osim vijaka koristio sam i L-kutnike od 30 mm kako bi spojevi bili čvršći. Na bočnim stranicama treba izbušiti rupe za spajanje dviju bočnih stranica stola; preporučam dvije rupe u gornjem dijelu i jednu u donjem (pomoćne letvice). Ako ponekad želimo osvjetljavati ispod radne plohe tada je dobro pripremiti i rupe na stražnjim nogama – tako ćemo izbjeći sjenu stražnje poprečne letvice, no tada moramo koristiti staklo kao radnu plohu koje se neće svijati kao plexiglas. Na stražnjim nogama možemo napraviti nosač za pozadinu pomoću lesonit pločice (100 x 28 mm) i držača za pozadinu (letvica dužine 300 mm). U nosač umećemo veliki bijeli plexiglas (1000 x 600 mm). Na kraju montiramo gumene podloške na noge kako bi stol bio stabilniji.

_MG_2067
Spojevi su pojačani čeličnim L-kutnicima.

Nakon sastavljanja bočnih stranica potrebno je u tri poprečne letvice ušarafiti vijke kojima će se pomoću leptir-matica kod svakog sastavljanja povezati stol. Taj je dio izrade stola najzahtjevniji jer iziskuje precizno okomito bušenje užih rupa u krajeve poprečnih letvica. Svakako potražite još jedan par ruku za pomoć oko te faze ili koristite jake stege ili škripove. Kad ste precizno izbušili rupe, na navoj vijaka drvo/metal stavite dvije odgovarajuće šesterokutne matice  i pomoću ključa ili kombiniranih kliješta uvrtite vijke u drvo. To je to – okvir stola je gotov, samo ga treba sastaviti za upotrebu.

stol_02_sastavljanje

stol_03_gotov_stol

_MG_1972
Stol u “pogonu”.
_MG_2051
Leptir-matice osiguravaju jednostavnost sastavljanja i rastavljanja stola.
_MG_2068
Nosač za pozadinu s umetnutom bijelom pozadinom (plexiglas sjeda na pločicu lesonita iste debljine). Može se montirati i na bočne strane stola ako bijeli plexi želimo koristiti kao modifikator svjetla.

Bit će mi drago da mi se javite komentarima, pitanjima i prijedlozima na stranici Fotokluba Čakovec ili na Facebooku.

Za bolje upoznavanje s mogućnostima upotrebe maloga kućnoga studija prijavite se na našu radionicu “Praktična reklamna fotografija” u redovitom ili izvanrednom terminu.

NASTAVITE ČITATI SERIJU ČLANAKA URADI SAM!

Priručna pomagala za studio

Gelovi za bljeskalicu

Saćasti nastavak za bljeskalicu

Dosvjetljivači (reflektori)

Comments

comments


About Davor Žerjav

Davor Žerjav je član Fotokluba Čakovec od 2009., zaljubljenik u fotografiju, autor knjiga "Promišljati fotografski", "Kôd fotografske slike", "LICA" i "Kreativna makrofotografija" te pokretač Edukativne biblioteke Fotokluba Čakovec i biblioteke Fotomonografije Fotokluba Čakovec. U klubu u suradnji s kolegom Sinišom Ludašem - Pixinom vodi radionicu Portretna fotografija, s kolegom Davorinom Manceom vodi radionicu Praktična reklamna fotografija, i Ljetnu školu fotografije za djecu. Bavi se studijskom i portretnom fotografijom. http://davorzerjav.from.hr/

5 comments:

  1. Pozdrav, Tomislave. Nažalost nemam fotku stola u funkciji, jer kad je u funkciji, uopće ne mislim na dokumentiranje, nego se koncentriram na rad. 🙂 Sjetit ću se ovog pitanja sljedeći put kad ću raditi na stolu pa napravim kakvu dokumentarnu 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.