Magla svuda, magla oko nas

Magla Dok magla većinu stanovništva baca u depresiju, većina fotografa pejzaža je ne može dočekati :). Krajolik obavijen maglom nudi mnogo novih mogućnosti za dobru fotografiju pa se maglovito jutro rijetko propušta.

Bilo da je riječ tek o laganoj, koprenastoj izmaglici ili o pravoj, teškoj i gustoj magluštini svaka ima svoje kvalitete i učinak na krajolik. Tako isti pejzaž neće isto izgledati i nuditi jednake kadrove u proljetnoj izmaglici ili gustoj zimskoj magli pa atmosfera, u takvim uvjetima snimljenih fotografija, može varirati od vesele i romantične do melankolične i turobne. Isto tako magla u kombinaciji sa dobrim svjetlom može sasvim obični krajolik pretvoriti u nešto čarobno i neponovljivo. Kada fotografiramo maglom obavijeni krajolik treba pripaziti na mjerenje svjetla jer velika količina izrazito difuznog svjetla zna zavarati svjetlomjer fotoaparata pa fotografije budu podeksponirane. U pojedinim situacijama, kada je magla gusta i sunčevo svijetlo se ne probija do nas, bit će potrebno u programu za obradu digitalnih fotografija podesiti kontrast kako bi slika snimljenog odgovarala viđenome na terenu.

U nastavku donosim nekoliko vlastitih primjera fotografija pejzaža sa maglom.

 

Crna rijeka

 

Ovdje  magla daje mističan izgled rijeci koji je dodatno pojačan pretvorbom u c/b. Uočite da horizont nestaje u magli te se rijeka spaja sa nebom. Izostanak jasne linije horizonta česta je karakteristika fotografija maglovitih pejzaža. Takve fotografije često izazivaju sjetne i melankolične emocije u nama pa djeluju smirujuće. Stapanje vode i magle u jednu površinu još je izraženije na slijedećoj fotografiji.

 

Na početku kraja

 

Na prethodne dvije fotografije bilo je potrebno malo pojačati kontrast jer fotografije iz aparata nisu u potpunosti odražavale ono što sam vidio, odnosno osjetio na terenu.

Ne moraju sve fotografije sa maglom biti turobne i tužne. Naprotiv, neke su romantične i vedre.

 

Jesenje jutro

Ovdje je zbog jakog sunca koje se probijalo kroz maglu, u gornjem lijevom kutu korišten GND filtar kako bi se dinamički raspon scene sveo na dinamički raspon senzora. Više o korištenju GND filtara možete pročitati ovdje.

Još jedan primjer fotografije gdje sam iskoristio trenutak kada se sunce probilo kroz maglu i svojom čarolijom oživilo krajolik. Povoljno svijetlo je trajalo samo nekoliko trenutaka pa sam tim zadovoljniji što sam uspio snimiti ovu fotografiju.

 

Pogled sa zlatne obale

 

Često magla nije statična već nošena vjetrom mijenja gustoću pa dio koji je bio skriven maglom, to više nije i obrnuto. Stoga je potrebno dosta strpljenja da biste snimili željeni kadar a nije na odmet i malo sreće. Slijedeće dvije fotografije zorno prikazuju kako se u samo nekoliko minuta mogu promijeniti uvjeti.

Prva  fotografija snimljena je u 8.11h a druga u 8.27h kada se napokon otkrilo brdo, a sunce se probilo kroz niske oblake i maglu.

 

Zir u magli

 

 

Zir

Comments

comments


About Davorin Mance

Zaljubljenik u pejzažnu fotografiju i predavač na radionicama Osnove digitalne fotografije , Pejzažne fotografije i Photoshop radionici. Član je Fotokluba Čakovec od 2009. a 2015. izabran je na fukciju predsjednika FKČK. Do sada je jednom izlagao samostalno i nekoliko puta na zajedničkim izložbama članova Fotokluba Čakovec. Dio je uredništva svih do sada, pod okriljem fotokluba izdanih knjiga.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.