Izložba fotografija članova Fotokluba Čakovec: FKČK MMXII

U četvrtak 28. lipnja u 19 h u izložbenom prostoru čakovečkog Centra za kulturu otvara se godišnja izložba Fotokluba Čakovec. Izložbu organizira Fotoklub Čakovec u suradnji s Centrom za kulturu. Bit će postavljena od 28. lipnja do 18. kolovoza 2012. Vinko Šebrek, počasni predsjednik Fotokluba Zagreb odabrao je fotografije za izložbu i napisao predgovor:

NOVI USPJESI MEĐIMURSKE FOTOGRAFIJE

Ova je izložba fotografija članova čakovečkog fotokluba (kao uostalom i njihove ranije skupne izložbe) svojevrsna smotra njihovog stvaralaštva, njihovog rada i njihovih skupnih i osobnih postignuća. Već na prvi pogled lako se uočava da iza nje stoji veliki fotografski entuzijazam članova kluba, široki i raznovrsni program djelovanja, međusobno uvažavanje i suradnja, kao i pomoć starijih i iskusnijih članova kluba.

U njoj otkrivamo neke nove impulse i nove pristupe u djelovanju ovog mladog i agilnog kluba. Najveća vrijednost njihove aktualne fotografije leži u idejnom uspjehu i stvaralačkom potencijalu svakog člana te u uspoređivanju vlastitih rješenja i postignuća s rješenjima i postignućima drugih. To je ujedno i izazov u traganju novih rješenja i novih obzora.

Na izložbi susrećemo jedne uz druge autore različitih generacija koji zastupaju različite pristupe i koji koriste medij fotografije na različite načine. Tu se istovremeno nalaze radovi talentiranih i već renomiranih autora s jedne strane i radovi novih članica i članova koji su tek na početku svog kreativnog puta. Raznolikost sadržaja, senzibiliteta, pristupa, kontrast i paralelnost umjetničkog razvoja autora te različitost u kvaliteti uradaka predstavljaju posebnu draž izložbe.

Dodajmo tome i bitnu novinu u koncipiranju izložbe; oblikovana je kao kolekcija autorskih radova na određenu temu, a izbor tema prepušten je samim autorima. Autori su predložili jednu do tri kolekcije različitog broja fotografija, a selektor je odabrao najbolje kolekcije i najbolje fotografije. Na izložbi sudjeluje trinaest autora s četrdeset i šest fotografija sabranih u zasebne autorske kolekcije, odnosno tematske cjeline. Trinaest predstavljenih autorskih cjelina koncipirano je kao sretan spoj malih retrospektiva i novih ostvarenja pojedinačnih autora, jer uz nove radove na izložbi susrećemo i neke radove koji su već doživjeli svoju promociju na raznim izložbama fotografija.

U žanrovskom smislu izložene fotografije možemo grupirati u nekoliko tematskih cjelina, kao što su: krajolik ili dio krajolika, portret, priroda, odnosno njen živi svijet, fotografija svakodnevnog života, eksperiment, odnosno razna kreativna istraživanja, apstraktna i konceptualna fotografija.

Ljepota krajolika, njezini elementi (vegetacija, rijeke, jezera, more, planine, polja, oblaci), česti su izazovi i predmeti interesa čakovečkih foto-stvaratelja. Mario Blažević, Davor Dolenčić, Davorin Mance, Siniša Ludaš i Goran Kovačić iz svojih su širih opusa izdvojili upravo kolekcije fotografija krajolika ili izdvojenog motiva kao elementa krajolika. Dok je krajolik Blaževića, Mancea, Ludaša i Kovačića uglavnom zastupljen u klasičnom obliku uz naglašenu atmosferičnost i likovnost motiva, dotle Dolenčić svoju kolekciju usamljenog drveta svodi na simbole s metaforičkim značenjima i porukama. Svi oni, a posebno Dolenčić i Mance, izuzetnom jednostavnošću izražavaju jasno formirane autorske stavove stvarajući djela sazdana na jasnoj ideji, intuitivnom opažanju, na izuzetnoj kreativnosti i imaginaciji.

Prikazi živog svijeta u prirodi ( životinja, kukaca, ptica) u fotografskoj umjetnosti nisu rijetkost, pa su tako oni postali predmet interesa članova ovog kluba. Izdvajaju se fotografije Petra Sabola i Davora Žerjava. Iako su im opusi širi i raznovrsniji, Sabol je za ovu izložbu odabrao fotografije iz svijeta kukaca, a Žerjav iz svijeta ptica. Ponekad su njihovi kukci i ptice samostalna tema, a ponekad dodaci glavnoj temi ili pak štafažni detalj. Valja istaknuti posebnost Sabolovih fotografija vretenaca, prije svega njihove izvrsne likovne i tehničke izvedbe, izuzetne sinteze trenutka snimanja, odnosno zaustavljenog trenutka povezanog s likovnošću i skladnom kompozicijom uz efektno korištenje sklada i intenziteta boja. I Žerjav zadivljuje svojim ostvarenjima, posebno zbog njegove istraživačke žice, posebnosti obrade motiva i vještinom građenja originalnih serija fotografija. Među takve spada i odabrana tematska cjelina, rekao bih hičkokovskih ptica, zbog njezinih nadrealističkih značenja i mističnih asocijacija.

Kolekcija Petra „Groznog“ Kovača zanimljiva je konceptualno zasnovana tematska cjelina s izrazitom intuitivnom notom. Kolekcija je nastala na prošlogodišnjem Trash ‘n’ Burnu, okupljanju ljubitelja klasičnih američkih automobila. Želja je autora približiti pin-up subkulturu širim masama. Modeli – njegovateljice retrostila, „pin-up girls“ 40-ih i 50-ih godina prošlog stoljeća u kontrastu s današnjim sveprisutnim kičem i golotinjom odišu elegancijom, šarmom i stilom pravih dama.

Portretna fotografija nije ni laka ni jednostavna fotografska umjetnička disciplina. No, bez obzira na to u njoj su se okušali Lucija Trupković, Martina Gyöfi i Dalibor Horvat. Vrijednost njihovih portreta ogleda se u dobrom selektiranju kompozicijskih elemenata fotografske slike uz naglašavanje psiholoških osobnosti portretiranih osoba.

Naviknuti na prihvaćanje fotografije kao odraza stvarnosti, nije nam baš lako prenijeti se u svijet neobičnih fotografija, u svijet nestvarnog. Otuda su nam zanimljive i intrigantne infracrvene fotografije riječnog krajolika Filipa Lučina i apstraktne fotografije Željka Ovčara koji izdvajanjem detalja iz realnog konteksta apstrahira sadržaj na račun kompozicijske cjeline.

Uz iskrene čestitke svim autoricama i autorima čiji radovi krase ovu izložbu, možemo zaključiti da ona predstavlja značajan pozitivan pomak u kreativnom smislu i sveukupnoj fotografskoj produkciji Fotokluba Čakovec te ukazuje na otvorenost prema novim izražajnim mogućnostima, što članicama i članovima kluba daje zapaženo mjesto u domaćoj i svjetskoj fotografiji.

Vinko Šebrek

Počasni predsjednik Fotokluba Zagreb“

Dalibor Horvat
Davor Žerjav
Davorin Mance
Filip Lučin
Goran Kovačić
Lucija Trupković
Mario Blažević
Martina Gyöfi
Petar “Grozni” Kovač
Petar Sabol
Siniša Ludaš
Davor Dolenčić
Željko Ovčar

Comments

comments


About Davor Žerjav

Davor Žerjav je član Fotokluba Čakovec od 2009., zaljubljenik u fotografiju, autor knjiga "Promišljati fotografski", "Kôd fotografske slike", "LICA" i "Kreativna makrofotografija" te pokretač Edukativne biblioteke Fotokluba Čakovec i biblioteke Fotomonografije Fotokluba Čakovec. U klubu u suradnji s kolegom Sinišom Ludašem - Pixinom vodi radionicu Portretna fotografija, s kolegom Davorinom Manceom vodi radionicu Praktična reklamna fotografija, i Ljetnu školu fotografije za djecu. Bavi se studijskom i portretnom fotografijom. http://davorzerjav.from.hr/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.