Grupa autora: A History of Photography

Autor: grupa autora
A History of Photography
Izdavač: Taschen
Godina izdanja: 2010.
Jezik: engleski
Br. stranica: 768
Uvez: meki, 19.5 x 14 cm
ISBN: 978-3-8228-4777-0
Područje: povijest fotografije
Kazalo/Indeks: da
Cijena: 90,00 knPročitajte članke o drugim naslovima u foto-lektiri.
          501_resize_300

_____________________________________________

logo_foto_lektira

PišeDavor Žerjav (autor knjiga Promišljati fotografskiKôd fotografske slikeLICA i Kreativna makrofotografija)

A History of Photography

 Jedna od kompletnih povijesti fotografije mogla je nastati zahvaljujući muzeju The George Eastman House Collection koji je u posjedu golemog broja originalnih fotografija (oko 400 000 komada), fotoaparata i ostalog fotografskog materijala prikupljenog iz cijelog svijeta (poglavito iz Amerike). Muzej je tijekom druge polovice 20. st. (točnije od 1949. g. kada je počeo s radom) marljivo prikupljao svoju kolekciju i unatoč svim nedaćama (nedostatak sredstava, neprimjerene prostorije) uspio je izrasti u jednu od najznačajnijih institucija u svijetu fotografije. Ne samo da se bavio prikupljanjem i čuvanjem fotografija, posvetio se i edukativnom, umjetničkom i znanstvenom-istraživačkom radu s artefaktima u svojoj kolekciji. U suradnji s izdavačem Taschen nastala je knjiga A History of Photography, pravo blago povijesti fotografije. Knjiga je dostupna u cijelom svijetu.

Sadržaj se izlaže donekle kronološki od sredine 18. st. (predfotografsko doba) tj. od 1839. kada je Daguerre Francuskoj akademiji prijavio svoj patent po njemu prozvan dagerotipija pa sve do kraja 20. st. Sadržaj je podređen fotografskim radovima koji su reproducirani u boji i vrlo kvalitetno. Fotografije su popraćene osnovnim podacima: ime autora, naziv i datacija rada, fotografska tehnika, podrijetlo fotografije (odakle je stigla u muzej) te njezin inventarni broj u kolekciji. Iz goleme kolekcije radove je uz pomoć svojih suradnika izabrala Therese Mulligan, glavna restauratorica u muzeju. Knjiga je opremljena s preko 700 fotografija nešto više od 600 autora i te fotografije predstavljaju srž osobitosti i izraza autora. Neki stariji autori nisu identificirani, ali su njihove fotografije precizno datirane, locirane i obrađene kao i sve ostale fotografije. Od nacionalnosti najviše su zastupljeni amerikanci, slijede britanci, francuzi i nijemci, nešto starijih talijanskih majstora fotografije i malo rusa, meksikanaca, japanaca, španjolaca, belgijanaca, itd. Sve fotografije prate zanimljivi tekstovi Williama S. Johnsona, Marka Ricea i Carle Winward koji su studije povijesnog trenutka nastanka određene fotografije, likovna, tehnička i umjetnička analiza fotografije te vrlo često fotografiju odnosno njenog autora prate zanimljive životne informacije koje su pridonijele autorskom izražavanju.

Knjiga je opremljena zanimljivim dodacima: glosarijem koji mahom obrađuje tehnike kemijskih postupaka dobivanja negativa ili fotografije, bogatu bibliografiju vrijednih naslova koja upućuje čitatelja na daljnja istraživanja i indeks fotografa za lakše snalaženje u knjizi.

Ne može se reći da je ovo kompletno djelo koje pokriva cijelu svjetsku povijest fotografije, ali je izvrstan, vrlo iscrpan i temeljit uvod u povijest fotografske slike i prilika u kojima su fotografi djelovali od izuma fotografije pa sve do kraja 20. st. Na kraju – kompletna povijest fotografije koja bi pokrivala sve relevantne nacionalne i nadnacionalne povijesti fotografije bila bi golemo djelo načinjeno od nekoliko desetaka tisuća stranica koje bi bilo teško pročitati i proučiti. A History of Photography je publikacija u kojoj je uredništvo (Therese Mulligan i David Wooters)  našlo pravu mjeru za čitatelja – dovoljno, a opet ne previše relevantnih informacija koje bi svaki poznavatelj fotografije morao razumjeti. Knjiga je opremljena vrlo kvalitetno (papir, tisak, uvez) pa će vam biti pravi užitak uvijek iznova zaviriti u nju u prolistati ju.

Comments

comments


About Davor Žerjav

Davor Žerjav je član Fotokluba Čakovec od 2009., zaljubljenik u fotografiju, autor knjiga "Promišljati fotografski", "Kôd fotografske slike", "LICA" i "Kreativna makrofotografija" te pokretač Edukativne biblioteke Fotokluba Čakovec i biblioteke Fotomonografije Fotokluba Čakovec. U klubu u suradnji s kolegom Sinišom Ludašem - Pixinom vodi radionicu Portretna fotografija, s kolegom Davorinom Manceom vodi radionicu Praktična reklamna fotografija, i Ljetnu školu fotografije za djecu. Bavi se studijskom i portretnom fotografijom. http://davorzerjav.from.hr/

One comment:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.