Čakovec u obscuri na Trgu Republike 28. travnja

Povodom Svjetskog dana camere obscure u subotu 28. travnja Fotoklub Čakovec organizira događaj “Čakovec u obscuri”.

Camera obscura preteča je svih modernih fotoaparata koji se od nje razlikuju samo u korištenju naprednih tehničkih rješenja, dok je princip samog nastanka fotografije potpuno jednak. Stoga će Fotoklub Čakovec na Trgu Republike ispred Centra za kulturu postaviti cameru obscuru dimenzija 2 x 2 x 2.5 metra u koju će posjetitelji moći ući i tako vidjeti kako nastaje fotografija u svim fotoaparatima koje poznajemo, bili oni mobiteli ili veliki profesionalni fotoaparati. Cilj je na zabavan i interesantan način educirati stanvonike grada Čakovca i naše županije o osnovama fotografije.

Događaj će započeti u 8 sati otvaranjem vrata velike camere obscure. U 10 sati na Maloj sceni Centra za kulturu Čakovec predavanje će održati prof. Ivica Kiš, autor knjige “Camera obscura – osnove fotografije”, a nakon predavanja  otvara se izložba fotografija članova Fotokluba Čakovec snimljenih camerama obscurama koje u su članovi sami izradili.

Nakon otvaranja izložbe družit ćemo se uz veliku cameru obscuru te će i posjetitelji moći sami fotografirati camerama obscurama koje ćemo mi pripremiti za tu namjenu. Fotografije na crno-bijelom foto papiru posjetitelji će moći i sami razviti u tamnoj komori uz stručno vodstvo naših članova te će ih za simboličnu cijenu od 5 kuna moći ponijeti kući.

Program ćemo završiti u ranim popodnevnim satima.

Comments

comments


About Davor Žerjav

Davor Žerjav je član Fotokluba Čakovec od 2009., zaljubljenik u fotografiju, autor knjiga "Promišljati fotografski", "Kôd fotografske slike", "LICA" i "Kreativna makrofotografija" te pokretač Edukativne biblioteke Fotokluba Čakovec i biblioteke Fotomonografije Fotokluba Čakovec. U klubu u suradnji s kolegom Sinišom Ludašem - Pixinom vodi radionicu Portretna fotografija, s kolegom Davorinom Manceom vodi radionicu Praktična reklamna fotografija, i Ljetnu školu fotografije za djecu. Bavi se studijskom i portretnom fotografijom. http://davorzerjav.from.hr/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.