Ivica Kiš: Camera obscura

Autor: Ivica Kiš
Naslov: Camera obscura – osnove fotografije
Izdavač: Školska knjiga, Zagreb
Godina izdanja: 2007.
Jezik: hrvatski
Br. stranica: 90
Uvez: meki, 26 x20 cm
ISBN: 978-953-0-50815-6
Područje: teorija fotografije
Kazalo/Indeks: ne
Cijena: 99,00 knPročitajte članke o drugim naslovima u foto-lektiri.
   101_resize_300

___________________________________________________________________

logo_foto_lektira

PišeDavor Žerjav (autor knjiga Promišljati fotografskiKôd fotografske slikeLICA i Kreativna makrofotografija)

O knjizi

Camera obscura – osnove fotografije

Knjiga prof. Kiša nosi podnaslov: „Priručnik za izradu i uporabu camera obscura za nastavnike likovne i tehničke kulture“. Osim nastavnicima ovaj će priručnik biti koristan svima koji se žele upoznati s temeljima fotografije. Bogato je ilustriran i opremljen brojnim fotografskim primjerima snimljenim različitim camerama obscurama ručne izrade. Autor je priručnik napisao potaknut rezultatima rada s djecom na ljetnoj školi fotografije Hrvatskog fotosaveza tijekom srpnja 1995. i srpnja 1996. godine, rada s učenicima Odjela fotografskog dizajna u Školi primijenjene umjetnosti i dizajna u Zagrebu te njegovog samostalnog rada od 1997. do 2007. Tekst je izrazito pitak i jasan, te sveden na minimum. Temeljito, sažeto i jednostavno govori o svim ključnim aspektima osnova fotografije: od osobina ljudskog oka, povijesti fotografije, razvoja camere obscure, kako izraditi i upotrebljavati camere obscure te, naposljetku, izraditi fotografije. Poseban autorov interes su i stereoskopske snimke koje su posebno obrađene u priručniku.
Fotografski primjeri detaljno su popraćeni podacima o fotografiji: nadnevak i mjesto snimanja, ime camere obscure, vrijeme eksponiranja, fotografski materijal (vrsta i dimenzije) te kod nekih fotografija okolnosti snimanja i utjecaj tih okolnosti na rezultat. Ti podaci, osim što su informativni, nerijetko su i duhoviti i zabavni. Kiš je očito htio prenijeti i svoje oduševljenje koje osjeća snimajući kamerama vlastite izrade. Stekli smo dojam da je igra važan element koji se kao crvena nit provlači kroz cijelu knjigu; a upravo je igra jedan od najprimjerenijih načina učenja i poučavanja. Crteži i sheme su jasni i nedvosmisleni i najčešće koriste kao skica za tehničke ili teoretske primjere.

Knjiga je uvrštena u spisak obvezne literature za polaganje Programa stručnog ispita za zvanje fotografa u Republici Hrvatskoj.

Ivica Kiš – životopis

Ivica Kiš rođen je u Zagrebu 1948. godine. Završni ispit iz fotografije položio je na školi Učenika u privredi u Zagrebu 1967. godine, a diplomirao je na Arhitektonskom fakultetu zagrebačkog Sveučilišta u klasi prof. Božidara Rašice 1974. godine. Redovni je profesor Škole primijenjene umjetnosti i dizajna u Zagrebu od 1988. i honorarni profesor na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu (Odjel multimedija) od 2003. godine.

Izlagao je samostalno, te na dvadesetak skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu (Zagreb, Osijek, Rijeka, Split, Ljubuški, Bei Jing, Shang Hai, Wiesbaden, Amsterdam…). 2000. godine predstavljao je Hrvatsku na međunarodnoj izložbi fotografije FOTOFO u Bratislavi samostalnom izložbom “Camera obscura 1500. – 2000.” kojom je obilježio pola milenija od “otkrića” kamere obscure. Živi i radi u Zagrebu.

Comments

comments


About Davor Žerjav

Davor Žerjav je član Fotokluba Čakovec od 2009., zaljubljenik u fotografiju, autor knjiga "Promišljati fotografski", "Kôd fotografske slike", "LICA" i "Kreativna makrofotografija" te pokretač Edukativne biblioteke Fotokluba Čakovec i biblioteke Fotomonografije Fotokluba Čakovec. U klubu u suradnji s kolegom Sinišom Ludašem - Pixinom vodi radionicu Portretna fotografija, s kolegom Davorinom Manceom vodi radionicu Praktična reklamna fotografija, i Ljetnu školu fotografije za djecu. Bavi se studijskom i portretnom fotografijom. http://davorzerjav.from.hr/

One comment:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.