Autor tjedna, Mario Jakšić!

Danas u seriji “Svaki tjedan, autor jedan!” predstavljamo Maria Jakšića, našeg donedavnog predsjednika, čovjeka koji je poznat po mnogo talenata osim po fotografskog, i šire od našeg grada i županije.

O sebi govori vrlo kratko:
Mario Jakšić – Jama (1981.) Freelance fotograf / glumac ( www.kdpinklec.com )

51.jpg

O fotografiji, naravno nešto više. 🙂

Fotografija mi je hobi i profesija. Živim za nju i od nje. Volim se igrati sa jednostavnim stvarima koje koristim u svojim fotoprojektima, a fotkam da bih vidio kako izgleda pofotkani svijet. Interesira me: konceptualna fotografija, portreti, dokumentarna te socijalno angažirana fotografija. Uz fotografiju povremeno radim i «land art», performans, skulpture, instalacije u prostoru te video art. U budućnosti se vidim sa analognim fotičem u ruci kak bauljam po svijetu.

52.jpg

Fotografijekoje predstavlja su iz serije “Designate ball”

Projekt se bazira na konceptualnom pristupu fotografiji kao sredstvu bilježenja nađenih, svakodnevnih i slučajnih vizualnih situacija (u unutarnjem i vanjskom prostoru, urbanom i prirodnom), u koje se “intervenira” uključivanjem uočljive flourescentne narančaste loptice/lopte.

53.jpg

Zatečene, nearanžirane prostorne momente na taj način želim “nadograditi”, označiti, upotpuniti jednostavnim savršenim geometrijskim oblikom – kuglom (kao svojevrsnim “specijalnim markerom” ), koju čas postavljam kao statični objekt u neki prostorni isječak ili je bacam u zrak i fotografiram u nepredvidivim prostorno-vremenskim kompozicijama.

54.jpg

Ti momenti, predviđeni za kadriranje, nisu zatvoreni i definirani, statični, nego potencijalno dimanični gdje ostavljam mogućnost da se i dalje zbivaju slučajne interakcije, kretanja i promjene, npr. ulaženje prolaznika u kadar, objekti koji se iznenadno pokrenu, itd. Pri tom ne težim tehnički savršenoj fotografiji već se koncentriram na “traženje” i “hvatanje” pravovremene vizualne situacije.

55.jpg

Comments

comments


About Filip Lučin

Fotografijom se aktivno bavim od 2007. g. Pejzažna fotografija mi je strast i zadovoljstvo, a usto volim dijeliti znanje koje stječem na terenu, prateći literaturu i druge fotografe. Član sam fotokluba od samih početaka. Tajnik kluba od 2009. Također sam jedan od predavača na radionicama Osnova digitalne fotografije, te na pejzažnim radionicama. Do sad sam sudjelovao u više skupnih izložaba te sam imao samostalnu izložbu "Četiri godišnja doba" u Gimnaziji Čakovec. Član uredništva u knjigama u izdanju fotokluba.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.