Autor tjedna, Davor Dolenčić!

Od ovog tjedna počinjemo sa predstavljanjem članova fotokluba pod radnim nazivom “Svaki tjedan, autor jedan”. Tako ćemo svakog člana fotokluba ukratko predstaviti sa nekoliko kratkih informacija te sa serijom od pet tematski povezanih fotografija. Predstavljat ćemo po jednog autora svaki tjedan.  Prvi će biti Davor Dolenčić, trenutno dopredsjednik kluba.

Davora smo prvo zamolili da nam kaže nešto o svojem bavljenju fotografijom;
Fotografijom se bavim nekih osam godina, a ozbiljnije u zadnje tri godine. Imao sam jednu samostalu izložbu i niz sudjelovanja na zajedničkim izložbama.

Što se tiče motiva?
Nemam najdražih motiva. Volim fotografirati sve; od prirode, ljudi, arhitekture, život na ulici, aktove, studijsku fotografiju, eksperimentalnu, konceptualnu… I to sve najrađe bilježim starim analognim fotografskim kamerama, bilo na crno-bijeli ili film u boji. Posebno mi je zadovoljstvo snimati na crno-bijeli film, a tu svoju ljubav prenosim kroz rad u našem fotoklubu kao voditelj Tamne komore kroz radionice koje imamo organizirane za naše članove, ali i za ljude izvan kluba. Naravno, usprkos toj svojoj ljubavi do starih analognih kamera, moram priznati da je kod nekih motiva ili situacija digitalna kamera nezamjenjiva.
Fotografija je prekrasan hobi. Uzeti fotoaparat i otići u prirodu rano ujutro ili kasno navečer prije zalaska sunca, fantastično je iskustvo. Fotograf gleda prirodu drugačijim očima, on primjećuje stvari koje možda ‘običan šetač’ neće nikad primjetiti, jer fotograf traži motive i time nakon nekog vremena nauči prirodu gledati na drugačiji, senzibilniji način.

Kroz fotografiju imamo mogućnost izraziti neke svoje stavove, misli, ideje, osjećaje, emocije…I to, naravno, ne samo kroz pejzaž.

Ne brinem o trenutnim trendovima i svim mogućim tehničkim pravilima koja kao određuju što je dobra fotografija. Fotografiram ono što mislim da je zanimljivo, što me veseli i čime mislim da ću biti u mogućnosti prenijeti neku poruku.


Zadnje zrake sunca

Nešto o seriji fotografija koju ovdje prestavljamo?
Serija fotografija Usamljeno stablo s kojom se predstavljam i koja sadrži oko 30 fotografija, bila je prva ozbiljnija serija koju sam napravio, a trebalo mi je punih pet godina, neću reći da zaokružim seriju, jer još uvijek radim na njoj, nego upotpunim broj fotografija koje čine seriju.


V megli

O seriji je napisana i stručna kritika koju je pisao prof. likovne umjetnosti Pero Markić, pa u nastavku prenosimo dio kritike:
Davor Dolenčić kao autor ove serije fotografija ozbiljno se bavi kreativnim izričajem u foto tehnici na temu – USAMLJENO STABLO. Zapravo, on stablo personificira s ljudskim bićem, dajući mu osobine: usamljenosti i nezaštićenosti, podčinjenosti interesima drugih, a pored svega, svojom vitalnošću i izdržljivošću, estetsku vizuru krajolika i funkciju po mjeri čovjeka.

Dolenčić naprosto istražuje prirodu, on je doživljava kao sudbonosni životni prostor, kao temelj opstojnosti na ovom planetu.


Sumoran dan

Kadriranje – najčešće u totalu, često prednji plan siluetnog karaktera uz stupnjevanje pejzažne dubine, ili kao raster arhitekture grana i grančica u romantičnoj izmaglici. Kut gledanja i snimanja je u centralnoj perspektivi, vješto rukujući kamerom i procesom dorade.

Svjetlo, odabir kolorita i opći dojam – imaju prirodni i statički karakter – nabijen emocijama, kako nešto dobije poseban značaj – tek kad smo ga fotografirali, a da ranije u takvom objektu nismo ništa posebno zapažali.

I za kraj evo još dvije fotografije iz ove zanimljive serije.


Sam


Sam 1

Comments

comments


About Filip Lučin

Fotografijom se aktivno bavim od 2007. g. Pejzažna fotografija mi je strast i zadovoljstvo, a usto volim dijeliti znanje koje stječem na terenu, prateći literaturu i druge fotografe. Član sam fotokluba od samih početaka. Tajnik kluba od 2009. Također sam jedan od predavača na radionicama Osnova digitalne fotografije, te na pejzažnim radionicama. Do sad sam sudjelovao u više skupnih izložaba te sam imao samostalnu izložbu "Četiri godišnja doba" u Gimnaziji Čakovec. Član uredništva u knjigama u izdanju fotokluba.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.