Fotoklub već 4. godinu održava radionice za učenike u OŠ Mursko Središće

img_5234

Fotoklub Čakovec održava fotografske radionice za učenike osnovnih škola Međimurja u sklopu manifestacije “Naš mali KAJ” koju već 13 godina organizira Osnovna škola Mursko Središće. Manifestacija, čiji je osnovni cilj očuvanje, njegovanje i poticanje zavičajnoga govora, pisanja i glazbenoga stvaralaštva, sastoji se od literarnog, glazbenog i fotografskog natječaja, niza edukativnih radionica i svečanoga programa prezentacije radova. Na fotografskoj se radionici u prvome dijelu s djecom razgovaralo i analizirale su se fotografije koje su pristigle na natječaj “Zlotne roke”. U drugome dijelu radionica učenici su prošli kroz vježbu fotografiranja kapljica u kojoj je korištena bljeskava rasvjeta. Radionice vode Davorin Mance i Davor Žerjav. Zahvaljujemo kolegi Silviju Benču na fotografijama.

Nastavi čitati “Fotoklub već 4. godinu održava radionice za učenike u OŠ Mursko Središće”

Otvorena skupna izložba “Kolekcija”

autori_izlozba_kolekcijaf:Danijel Blažeka

U petak, 18.11. u zgradi Schier u Čakovcu, otvorena je skupna izložba članova Fotokluba Čakovec za 2016. g. Ovaj put tema je bila “Kolekcija” što znači da se svaki od 25 autorica i autora predstavio sa četiri fotografije uvezane u kolekciju.

Pred velikim brojem posjetitelja izložbu je otvorio predsjednik kluba g. Mance. Predgovor izložbe i odabir kolekcija napravio je g. Mario Periša. Svojim radovima su se predstavili:
Ana Krčelić: Zagonetna svjetla
Branko Filipić: Romeo i Juliet
Danijel Blažeka: Monika
Davor Dolenčić: Les Deux Plateaux
Davor Krčmar: Ptice
Davor Žerjav: Orebić
Davorin Mance: Šumska čarolija
Džeraldina Kuzminski: Jesenska magla u požeškom kraju
Filip Lučin: Usamljeno stablo
Ivan Šardi: Capinha da Terceira
Ivica Nikolić: Mostovi
Mario Blažević: URBEX
Nikola Hrženjak: Tajanstvene plaže
Petar “Grozni” Kovač: Daugava, Riga
Petar Sabol: Leptirov san
Ružica Borković: Pejzaži
Siniša Golub: Pajdaši u akciji
Siniša Ludaš: Kamen i more
Tin Tomanić: EKV tribute band u Metalcu
Vanja Rodiger: Jesen
Vanja Vukadinović: Djevojka u haljini s trešnjama
Vjeran Petrović: Boje u staklu
Zoran Kolarić: Last tango
Žana Plosnić: Morske grote
Željko Ovčar: Suša

U nastavku pročitajte predgovor:

POVRATAK PRIRODI FOTOGRAFIJE

/FOTOGRAFIJA U ČETIRI ČINA/ KOLEKCIJA ČETIRI FOTOGRAFIJE

Čakovec uz svoju već dobro poznatu povijesnu znamenitost, postaje prepoznatljiv i po izuzetno dinamičnoj i produktivnoj fotografskoj sceni. Produkcija fotokluba Čakovec temelji se na disciplini fotografske struke; pedantnog i strpljivog ovladavanja postupcima tehničke preciznosti u prezentaciji autorskog iskaza, pobuđenog svim bogatstvom tonaliteta što nam nudi svijet prirode ali i sama autorska mašta…

Kolekcija četiri fotografije od svakog autora mogle bi se u zajedničkoj kompoziciji slika razvrstati u četiri čina prezentacije na klupskoj sceni:

Čin 1. Sposobnost stvaranja ikoničkog prikaza moguće je graditi na zanatskom umijeću autora, koji ima oko za prepoznavanje zahtjevnosti zadatka, pritom ga ne lišavajući momenta izvorne ljepote i autentičnosti. Dapače, upućuje promatrača fotografske slike na specifičnosti odabranog kadra, koje bi nam bilo uskraćeno vidjeti u svakodnevici. Ovakav pristup je dominantna odrednica većine članova kluba, često na zavidnoj razini svima onima koji su istraživali mogućnosti fotografskog medija.

Čin 2. Subjektivizam koji se iščitava u simboličkim ostvarenjima primarno u vizualnom sloju, predstavlja nadogradnju puke preslike, otvarajući još jedan diskurs za tumačenje slike a prije svega stvara prostor za osobni autorski pečat i prepoznatljivost autorskog rada. Referenca ovog pristupa radu, promišljanju i shvaćanju naravi fotografije mogla bi se ogledati u Emersonovom naturalističkom pristupu i njegovoj ulozi na daljni povijesni ciklus fotografije kao slike i fotografske tehnike.

Čin 3. Eksperimentiranje s fotografskim medijem i tvorbenim indicijama, tek je indikativno, a apstrahiranje kao da je pomalo atipično za produkciju ovog fotokluba. No, možda je riječ samo o disproporcionalnom odnosu većine naspram pionirskih pokušaja za stvaranja generativne slike nastale različitim tehnikama fotografske produkcije.

Čin 4. Konceptualna fotografija, kao jedan vid (na)široko prihvaćene suvremene postmodernističke tendencije, također traži svoje pravo mjesto pod suncem ovog kluba, kako bi bila ravnopravno zastupljena i stala uz bok već afirmiranim autorima koji su se dokazali u drugim metodama.

Ovaj presjek radova sveden na četiri tipa produkcije, ciljeva i zadaća u znatnoj mjeri odražava stremljenja članova kluba, u većoj mjeri uspješnih radova i manje upečatljivim rješenjima pojedinih autora.

Ali to je i uobičajena pojava u fotoklubovima da pojedinci preuzimaju i predstavljaju oglednu platformu koja stvara sliku u javnosti, ali i utire put mlađim generacijama.

S obzirom na to da Čakovec ima pojedince koji sistematično obrađuju teorijske postulate kako za kreaciju tako i za interpretaciju fotografske slike, kao i autore koji na svjetskoj razini bilježe uspjehe, uz stabilnu strukturu timskog rada, vjerujem da se u budućnosti može stvarati prepoznatljiva stilska odrednica koja bi imala zadaću očuvanja zanatskih umješnosti s ciljem vraćanja fotografije svojoj pravoj prirodi/naravi. Ako je to ambiciozno, bar da klub djeluje kao protuteža nekim novim tendencijama suvremenih interpretacija kao i novih tehnologijskih produkcija fotografske slike.

Mario Periša”

Vinko Šebrek, počasni član Fotokluba Čakovec

urucenje_povelje_vinku_sebrekuČakovec, 22. 11. 2016.
Veoma nam je drago što smo našem prvom i zasad jedinom počasnom članu g. Šebreku uručili povelju o njegovom članstvu. U njegovome domu u Brežicama, u Sloveniji povelju mu je uručio Davor Dolenčić.

Podsjetimo, g. Šebrek svoje je počasno članstvo zaslužio nesebičnim pomaganjem našem klubu u prvim danima njegovog postojanja, svojim savjetima, pomoći u promoviranju kluba, žiriranjem izložaba i recenzijom naše prve knjige.

Na svemu ovome mu još jednom srdačno zahvaljujemo i želimo mu još mnogo fotografskih događaja i naravno, dobro zdravlje u godinama koje dolaze!

Članovi FKČK izlažu u Sloveniji

 

naslovnicaJučer je otvorena izložba “Fotografije četiriju država” u Gradu na Goričkem u Sloveniji. Izložba okuplja članove fotografskih klubova iz Austrije (Ve-art forum), Slovenije (Lendava), Mađarske (Nagykanizsa) i Hrvatske (Čakovec) i nastala je kao plod višegodišnje suradnje, susreta i zajedničkih radionica. Na izložbi sudjeluje 46 autora sa 68 fotografija a može ju se pogledati do 30. studenog ove godine.

.

Nekoliko fotografija s otvorenja:

_mg_0910 _mg_0914 _mg_0916 _mg_0922 _mg_0930 _mg_0931

 

U nastavku možete pogledati fotografije kojima na izložbi sudjeluju članovi Fotokluba Čakovec.

Nastavi čitati “Članovi FKČK izlažu u Sloveniji”